To Be Read: Nederlandstalige Dystopia

Onlangs kwam ik tot de conclusie dat ik veel te weinig boeken lees van Nederlandse/Vlaamse auteurs. Vandaag daarom een to be read lijstje van dystopische boeken van eigen bodem.

Overstroomd – Eva Moraal
“We bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven – en van waaruit steeds sterker verzet optreedt.
Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied. Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max’ vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max’ broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.”

De voornaamste reden dat Overstroomd mijn interesse heeft gewekt is het feit dat de schrijfster zich onbewust liet inspireren door haar proefschrift naar Kamp Westerbork. Dat is een plaats waar ik als kind vaak geweest ben, omdat het dichtbij mijn ouderlijk huis is. Maar daarnaast klinkt ook de samenvatting erg interessant. En het blijft tof als mensen uit verschillende klassen in de maatschappij verliefd worden op elkaar, toch?

Efter – Hanna Bervoets
Efter speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers de liefde als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving. En farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.
In Efter volgen we verschillende personages die met de introductie van het medicijn te maken krijgen. De pr-man die Efter in de markt moet zetten. Een pubermeisje dat voor het eerst verliefd wordt. Een journaliste die onraad ruikt. Allemaal hebben ze een eigen agenda, allemaal worstelen ze met eigen problemen en twijfels, allemaal proberen ze orde aan te brengen in een steeds chaotischer werkelijkheid. Wat zij niet weten, is dat hun individuele keuzes en beslissingen een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang zetten.”

Al sinds het verschijnen in september 2014 staat dit boek op mijn to be read lijstje. Ik heb al eerder boeken van Hanna Bervoets gelezen en haar schrijfstijl bevalt me goed! Ondanks dat de synopsis me wel heel erg doet denken aan Delirium, ben ik toch super benieuwd wat Bervoets ervan gemaakt heeft..

United – Nadine Allewijn
“Zeeland, 2114. Feline leeft in het achterhaalde gebied van Nederland een moeizaam leven. Het meedogenloze gezag van haar oudere broer Timor is alleen maar erger geworden sinds hun ouders zijn omgekomen. Wanneer haar achttiende verjaardag aanbreekt, lijkt het door Het Rijk ingevoerde United haar een uitweg te bieden. Deze instelling koppelt een jongen en een meisje op hun achttiende verjaardag aan elkaar, waarna ze hun hele leven samen zullen moeten spenderen. United beslist…
Amsterdam, 2114. De jongen aan wie Feline gekoppeld is, is niet zomaar iemand. Menig meisje zou maar wat graag in haar schoenen willen staan. De jongen draagt alleen een aanzienlijk geheim met zich mee. Hierdoor wil hij eigenlijk, tegen de wet in, de koppeling dwarsbomen. En hij is niet de enige, maar United beslist.”

Als trouwe lezer van De Lady Library – een boekenblog die helaas niet langer bestaat – ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd naar het debuut van Nadine. Het lijkt me echt tof om een boek te lezen dat zich afspeelt in Nederland en de synopsis spreekt me zeker aan. Het doet me wel een beetje denken aan The Selection en Matched, maar ik hoop dat de schrijfster er een originele draai aan heeft gegeven..

Heb jij nog tips voor dystopia van eigen bodem?

Advertenties

2 gedachtes over “To Be Read: Nederlandstalige Dystopia

 1. Bregje zegt:

  Jammer dat er maar zo weinig Nederlandse dystopia zijn, anders zou ik waarschijnlijk wel meer in het Nederlands gaan lezen! Overstroomd staat op mijn TBR en ben ik echt benieuwd naar, maar of ik die andere twee ook ga lezen weet ik eerlijk gezegd niet. Ik had inderdaad ook nogal het idee dat ze als Delerium en Matched klinken…
  Het klassenverschil tussen de twee hoofdpersonages in overstroomd klinkt niet heel origineel, maar ik heb nog nooit een dystopian gelezen die over overstromingen gaan en dat vind ik wel heel erg tof klinken (en lekker Nederlands) !

  • Marcia zegt:

   Ja, ik moest echt zoeken naar dystopia van eigen bodem.. Gelukkig maken die overstromingen het boek meteen éxtra Nederlands^^
   Ik ga Efter & United wel een kans geven en maar hopen dat ze niet te veel op Delirium en Matched lijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s