Boek: Birthmarked – Caragh O’Brien (Birthmarked #1)

BirthmarkedTitel: Birthmarked
Auteur: Caragh O’Brien
Serie: Birthmarked
Jaar van verschijnen: 2010

Beoordeling: ★★★★★

“In the future, in a world baked dry by the harsh sun, there are those who live inside the walled Enclave and those, like sixteen-year-old Gaia Stone, who live outside. Following in her mother’s footsteps Gaia has become a midwife, delivering babies in the world outside the wall and handing a quota over to be “advanced” into the privileged society of the Enclave. Gaia has always believed this is her duty, until the night her mother and father are arrested by the very people they so loyally serve. Now Gaia is forced to question everything she has been taught, but her choice is simple: enter the world of the Enclave to rescue her parents, or die trying.”

Ik vond Birthmarked echt een super tof boek. Allereerst vond ik de wereld waarin het zich afspeelde zeer origineel. En ook het hoofdpersonage, Gaia, had vanaf pagina één mijn sympathie. Ondanks het litteken dat de grootste helft van haar gezicht bedekt  is ze een sterke jonge vrouw. Wat ik bovendien erg tof vond is dat ze in het begin de wetten van de Enclave respecteert en dat ze pas later in opstand komt.

Het verhaal speelt zich af in Wharfton, een dorpje buiten de muur van de Enclave. De world building is super goed, ik zie het hele dorp voor me, evenals de stad in de Enclave. Bovendien begint het boek met een landkaart, iets wat ik echt een pluspunt vind.

Een tweede pluspunt zijn de personages; ik heb het gevoel dat ik ieder personage op straat tegen zou kunnen komen – zo realistisch komen ze over. Hier komt bij dat relaties rustig opbloeien, in plaats van de insta-love die we zo vaak tegenkomen in Young Adult boeken. De vele flashbacks naar de jeugd van Gaia zijn bovendien heel lief en schattig en laten zien wat een geweldige opvoeding ze heeft gehad. Haar ouders zijn echt fantastisch!

In Birthmarked krijgt Gaia ook nog een bijzondere taak, ze moet een bepaalde code oplossen. En aangezien deze afgebeeld staat in het boek, kun je zelf een beetje mee puzzelen. Zo blijft het de vraag wie de code eerder kraakt, jij als lezer of Gaia in het boek. (Mij is het helaas niet gelukt om Gaia te slim af te zijn.. ;p)

Door de mix van spanning, actie en romantiek – geplaatst in een bijzonder gedetailleerde wereld – heb ik ontzettend van Birthmarked genoten. Het boek heeft echter wel een behoorlijk open einde, dus ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s