To Be Read: Vampieren in Dystopia

Vroeger was ik groot fan van boeken over vampieren – ik heb alle boeken van L.J. Smith verslonden – maar aan de combinatie vampieren en dystopia heb ik me nog niet gewaagd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Deze boeken staan op mijn to be read lijstje.

The Hunt – Andrew Fukuda
“Gene is different from everyone else around him.  He can’t run with lightning speed, sunlight doesn’t hurt him and he doesn’t have an unquenchable lust for blood.  Gene is a human, and he knows the rules.  Keep the truth a secret.  It’s the only way to stay alive in a world of night—a world where humans are considered a delicacy and hunted for their blood.
When he’s chosen for a once in a lifetime opportunity to hunt the last remaining humans, Gene’s carefully constructed life begins to crumble around him.  He’s thrust into the path of a girl who makes him feel things he never thought possible—and into a ruthless pack of hunters whose suspicions about his true nature are growing. Now that Gene has finally found something worth fighting for, his need to survive is stronger than ever—but is it worth the cost of his humanity?

Ik vind de cover van The Hunt zo mooi, dat dat eigenlijk al reden genoeg is om het boek te willen lezen. Maar ook de synopsis spreekt me ontzettend aan; een jongen die zich voordoet als vampier, terwijl hij eigenlijk een mens is. Ik ben heel benieuwd hoe dit uitgewerkt wordt in het boek..

The Farm – Emily McKay
“Life was different in the Before: before vampires began devouring humans in a swarm across America; before the surviving young people were rounded up and quarantined. These days, we know what those quarantines are—holding pens where human blood is turned into more food for the undead monsters, known as Ticks. Surrounded by electrical fences, most kids try to survive the Farms by turning on each other. And when trust is a thing of the past, escape is nearly impossible.
Lily and her twin sister Mel have a plan. Though Mel can barely communicate, her autism helps her notice things no one else notices—like the portion of electrical fence that gets turned off every night. Getting across won’t be easy, but as Lily gathers what they need to escape, a familiar face appears out of nowhere, offering to help…
Carter was a schoolmate of Lily’s in the Before. Managing to evade capture until now, he has valuable knowledge of the outside world. But like everyone on the Farm, Carter has his own agenda, and he knows that behind the Ticks is an even more dangerous threat to the human race..”

Ik heb veel positieve recensies gelezen over The Farm, dus dat maakt me behoorlijk nieuwsgierig. Daarnaast vind ik het idee van bloedbanken die bloed leveren voor vampiers intrigerend en heb ik een zwak voor personages met autisme. En ik vraag me meteen al af waar alle volwassenen gebleven zijn, als er enkel kinderen in de bloedbanken zitten. Opgegeten of vermoord door vampiers? Maar hoe komen ze dan aan nieuwe kinderen voor de bloedbank? Ik moet het boek maar snel gaan lezen om een antwoord op deze vragen te vinden!

Black City – Elizabeth Richards
“In a city where humans and Darklings are now separated by a high wall and tensions between the two races still simmer after a terrible war, sixteen-year-old Ash Fisher, a half-blood Darkling, and Natalie Buchanan, a human and the daughter of the Emissary, meet and do the unthinkable—they fall in love. Bonded by a mysterious connection that causes Ash’s long-dormant heart to beat, Ash and Natalie first deny and then struggle to fight their forbidden feelings for each other, knowing if they’re caught, they’ll be executed—but their feelings are too strong.
When Ash and Natalie then find themselves at the center of a deadly conspiracy that threatens to pull the humans and Darklings back into war, they must make hard choices that could result in both their deaths.”

Hoewel ik me afvraag hoe origineel dit boek zal zijn – een vampier en een niet-vampier worden verliefd op elkaar, waar heb ik dat eerder gehoord?! – ben ik er toch behoorlijk nieuwsgierig naar. Stiekem houd ik wel van een liefdesverhaal zo af en toe! En aangezien de reviews op Goodreads heel wisselend zijn, ben ik benieuwd wat mijn  eigen oordeel zal zijn.

Darkness Before Dawn – J.A. London
Only sunlight can save us.
We built the wall to keep them out, to keep us safe. But it also makes us prisoners, trapped in what’s left of our ravaged city, fearing nightfall.
After the death of my parents, it’s up to me—as the newest delegate for humanity—to bargain with our vampire overlord. I thought I was ready. I thought I knew everything there was to know about the monsters. Then again, nothing could have prepared me for Lord Valentine . . . or his son. Maybe not all vampires are killers. Maybe it’s safe to let one in.
Only one thing is certain: Even the wall is not enough. A war is coming and we cannot hide forever.”

Ook van dit boek verwacht ik vooral romantiek, maar ik ben vooral nieuwsgierig naar het verhaal eromheen. Als ik het goed begrijp wonen de mensen in een omwalde stad en hebben de vampieren daarbuiten vrij spel. Ik ben erg benieuwd naar de manier waarop de mensen en de vampieren onderhandelen en ik hoop dat er naast romantiek ook sprake van actie zal zijn!

Heb jij tips voor dystopische boeken met vampieren?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s