Another Earth: there’s another you out there

Another Earth stond al een behoorlijke tijd op mijn to watch lijstje, vooral door de super mooie poster en de interessante trailer. In deze low budget film van Mike Cahill maken we kennis met Rhoda Williams die – precies op het moment dat er een nieuwe planeet ontdekt wordt – een auto ongeluk veroorzaakt. Wanneer ze vier jaar later  de gevangenis mag verlaten is er al veel meer onderzoek geweest naar deze nieuwe planeet en gelooft men dat het een exacte replica is van de aarde. Zou de dubbelganger van Rhoda op Earth 2 dezelfde fout hebben gemaakt?

Another Earth speelt zich af in het heden, maar in een parallelle realiteit; men heeft namelijk een tweede aarde ontdekt. De film is, anders dan verwacht, vooral een psychologisch en filosofisch verhaal, waarbij het hoofdpersonage onderdrukt wordt door haar eigen geweten. De film begint behoorlijk traag en eigenlijk blijft het tempo de hele film zeer laag. Another Earth is alles behalve een actiefilm, de nadruk ligt echt op de psyche van de personages. Het verhaal is wondermooi en zet je zeker aan het denken; zo wordt er bijvoorbeeld ergens in de film een vergelijking gemaakt met Plato’s De Grot. 

Wat ik zelf heel tof vond is dat je in één van de eerst scènes een stapeltje boeken van Asimov ziet liggen in de kamer van Rhoda. Ook de scène waarin Rhoda en John tegen elkaar boxen op de Wii vond ik zeer tof en een duidelijke knipoog naar het feit dat de film zich afspeelt in het ‘nu’.

De cameravoering is echt fantastisch. Alles is hand-held en heel schokkerig, met zooms en bewegingen in beeld. Hierdoor voelt het heel realistisch en lijkt het alsof je echt aanwezig bent op het moment dat het verhaal zich ontvouwt. Dit in combinatie met de wondermooie soundtrack, niet alleen de muziek, maar ook de sound effecten van (omgevings)geluiden, maakt Another Earth tot een genot om naar te kijken. Trouwens nog een leuk weetje: Mike Cahill heeft naast regisseren ook alles zelf gefilmd en gemonteerd.

Ook is de film bijzonder goed geacteerd. De personages zijn realistisch en hun relaties ontwikkelen zich natuurlijk en rustig. Het einde van de film overviel me eerlijk gezegd wel een beetje. Ik had echt een WTF?! momentje toen ik het zag. Pas na het lezen van een paar online recensies, begreep ik het einde wat beter – en weet ik dat je het op veel verschillende manieren zal kunnen interpreteren.

Ik vond Another Earth een super mooie film, met een interessant verhaal dat me aan het denken heeft gezet over hoe één beslissing – één enkele seconde – de verdere loop van je leven kan beïnvloeden. Je moet geen actiefilm verwachten, maar er gewoon lekker voor gaan zitten en van genieten. Want de fantastische cameravoering, intrigerende soundtrack en inspirerende levenslessen maken Another Earth een bijzonder aangename verrassing!

Titel: Another Earth | Regisseur: Mike Cahill | Acteurs: Brit Marling, William Mapother | Jaar van verschijnen: 2011 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

Een gedachte over “Another Earth: there’s another you out there

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s