Wat maakt een boek/film/serie dystopisch?

Het dystopische genre valt op veel verschillende manieren te definiëren, maar vaak is de macht in handen is van een allesoverheersende regering of een bepaalde elite. Deze machtige groep heeft geprobeerd heeft een utopische samenleving te stichten, maar dit is mislukt en heeft geleid tot een uitzichtloze situatie. Dystopische boeken zijn vaak somber en deprimerend – en zouden gezien kunnen worden als een waarschuwing voor ons en de maatschappij waarin we nu leven.

Erin Bowman – bekend van de boekenserie Taken – maakte een soort van stappenplan om te bepalen of een boek dystopisch is. Vandaag deel ik deze flowchart met jullie, in de hoop dat jullie dit net zo leuk vinden als ik ;)

Ben jij het eens met de flowchart van Bowman? Of zou jij het dystopische genre eerder anders omschrijven?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s