9: een dystopische animatiefilm

Stiekem houd ik heel erg van animatiefilms, van Shrek en Shark Tale tot de wat onbekendere films als Metropia en 9 – de film geproduceerd door de alom bekende Tim Burton. Een paar jaar geleden zag ik deze film voor het eerst, maar eerlijk gezegd herinnerde ik me er nog maar weinig van.. Hoog tijd dus om het dystopische 9 nog eens opnieuw te kijken!

Allereerst moet ik zeggen dat ik de poppetjes in deze film zo super schattig vind! Alle negen personages hebben hun eigen karakter, iets wat ik erg leuk en goed gedaan vind. Sowieso is deze film erg mooi geanimeerd; ook de locaties zorgen voor een bijzondere en duistere sfeer. De world building klopt tot in de details en is oprecht geniaal te noemen. Maar als ik eerlijk ben is het verhaal iets minder sterk: hier en daar laat het plot wat steken vallen en vraag je je als kijker af waar het verhaal nu precies naar toe gaat.

Ik vind het erg tof dat deze film de industrialisering en de opkomst van robots als uitgangspunt neemt en ik denk dat dit een thema is dat altijd actueel blijft. Sinds de ontwikkeling van de eerste computer is er een angst ontstaan onder de mensen; wanneer zal de machine de mensheid overheersen? Dit spanningsveld tussen mens en machine is de reden waardoor de post-apocalyptische samenleving van 9 tot stand gekomen is en vormt het startpunt voor deze bijzondere film.

Het einde van 9 is wel een beetje een tegenvaller en bovendien behoorlijk moralistisch – echt typisch voor Hollywood. Ik vind het jammer dat zo’n originele en stoere film op zo’n clichématige manier moet eindigen. Voor mijn gevoel doet dit einde wel een beetje af aan de rest van het verhaal.

Al met al is 9 een wondermooie visuele ervaring met super aandoenlijke poppetjes. Het verhaal mist hier en daar wat diepgang, maar het achterliggende thema is relevant en universeel. Drie sterren voor de moeite!

Titel: 9 | Regisseur: Shane Acker | Acteurs: Elijah Wood, Jennifer Connelly, Crispin Glover | Jaar van verschijnen: 2009 | Beoordeling: ★★★☆☆

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s