10x boeken die (moeilijk) veel op elkaar lijken

Ook deze week doe ik mee met de TTT van Zon en Maan.  Er zijn genoeg mensen die zeggen dat alle boeken uit het dystopische genre op elkaar lijken, maar toch vond ik het behoorlijk moeilijk dit rijtje samen te stellen.. Ik heb voornamelijk gekeken naar overeenkomsten tussen boeken, bijvoorbeeld op het gebied van thema of personages. In dit lijstje hieronder staan geen directe kopieën, maar eerder boeken die iets met elkaar gemeen hebben. 

1. Under the Never Sky en Breathe.
Wat deze twee boeken met elkaar gemeen hebben, buiten een fantastisch mooie cover, is het feit dat de personages in beide gevallen onder een koepel leven. Ik zou beide boeken zeker aanraden, maar heb zelf een duidelijke voorkeur voor Breathe. Niet alleen vind ik de personages in dit tweede boek echt super, ook de world building voelt completer aan dan in Under the Never Sky.

2. The Declaration en Starters.
In zowel The Declaration als in Starters speelt ouderdom – en het vasthouden van het gevoel van jeugdigheid – een grote rol. In The Declaration is het verboden om jong te zijn en heeft de mensheid dankzij het medicijn Longevity het eeuwige leven. In Starters daarentegen verhuren jongeren hun lichaam aan ouderen, zodat die opnieuw kunnen ervaren hoe het is om jong te zijn.

 3. The Eye of Minds en Percy Jackson.
Op het eerste gezicht gaat het hier om twee heel verschillende boeken; Percy Jackson behoort niet eens tot het dystopische genre en draait rond mythologie. In The Eye of Minds daarentegen staat gamen centraal. Toch kreeg ik tijdens het lezen van The Eye of Minds een behoorlijk Percy Jackson-gevoel. De hoofpersonages hebben veel met elkaar gemeen; ze zijn ongeveer even oud en hebben een gelijkaardig karakter.

4. Gone en Lord of the Flies.
In beide boeken zien we een samenleving zonder volwassenen. In de klassieker Lord of the Flies belandt een groep jongens na het neerstorten van een vliegtuig op een onbewoond eiland, maar bij Gone zijn alle volwassenen van het ene op het andere moment verdwenen. Hoewel ik veel gelijkenissen zie, heb ik een grote voorkeur voor Gone. Dit verhaal is veel origineler – en niet zo gruwelijk als Lord of the Flies.

 5. Matched en Possession.
In deze dystopische boeken is er veel aandacht voor liefde en romantiek. En de grootste overeenkomst: in beide werelden worden de personages door de overheid gekoppeld aan hun toekomstige geliefde. In de Matched serie vond ik vooral het eerste boek erg leuk, terwijl ik bij de Possession serie juist groot fan was van het tweede boek (Surrender).

6. The Killables en The Predicteds.
Hoewel The Killables en The Predicteds juist ontzettend van elkaar verschillen, hebben ze een belangrijke thematische overeenkomst. In beide boeken wordt er namelijk vanuit gegaan dat het kwade al in de mens zit. In The Killables wordt dit opgelost met behulp van een operatie die het kwade verwijdert, terwijl mensen in The Predicteds getest worden op de mate waarin ze goed of slecht zijn. 

 7. The Hunger Games en The Testing.
In veel reviews van The Testing worden vergelijkingen met The Hunger Games trilogie van Suzanne Collins gemaakt. En hoewel ik de overeenkomsten zeker zie, heb ik van beide boeken enorm kunnen genieten. Maar waar ik bij The Testing juist het tweede boek in de serie beter vond dan de eerste, was ik bij The Hunger Games toch een beetje teleurgesteld in het vervolg..

8. Frozen en The Adoration of Jenna Fox.  
Deze boeken zijn een verkenning van de grens tussen mens en machine. Ik vind bovendien ook dat je de hoofpersonages, Lia uit Frozen en Jenna uit The Adoration of Jenna Fox, heel goed met elkaar kunt vergelijken. Al moet ik toegeven dat Jenna misschien toch iets sympathieker is ;)

  The-5th-Wave9. Icons en The 5th Wave.
In zowel Icons als The 5th Wave krijgt de mensheid te maken met een aanval van aliens. Maar waar we in Icons een verhaal met een paranormaal tintje lezen, is The 5th Wave veel realistischer van aard. Ik kan me heel goed voorstellen dat een alien invasie eruit zou zien zoals in dit boek.. En juist omdat ik mezelf zo goed in dit boek kon inleven, heb ik een voorkeur voor The 5th Wave.

10. Across the Universe en Colonization.  
Allebei deze boeken spelen zich af op een ruimteschip en in beide boeken is men onderweg naar een nieuwe planeet om deze koloniseren. Oftewel, deze schepen bevatten het laatste restje van de mensheid. Zelf vond ik Colonization niet zo’n sterk boek, maar Across the Universe behoort zeker tot mijn favorieten!

Welke (dystopische) boeken kan jij maar moeilijk uit elkaar halen?

Advertenties

3 gedachtes over “10x boeken die (moeilijk) veel op elkaar lijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s