Civilization Beyond Earth: het koloniseren van een nieuwe planeet

Als groot fan van de Civilization games, kon ik niet wachten om de nieuwe science fiction achtige game te spelen. Het spel dateert al uit oktober 2014, maar door drukte in verband met mijn afstuderen ben ik er nu pas in geslaagd de demo uit te proberen. Vandaag deel ik mijn eerste impressie met jullie!

Allereerst kijken we naar de backstory van deze game. Het introductiefilmpje van Civilization Beyond Earth, die je hieronder kunt bekijken, neemt je meteen mee naar een hele andere wereld. Ik vind dit filmpje super tof geanimeerd, als dit de introductie van een animatiefilm was, dan zou ik deze zeker kijken! De mensen lijken heel echt en het verhaal – “They send us to the stars in search for a new home” –  spreekt me zeker aan. Wanneer de kolonisten aankomen bij de ‘New World’ zien ze dit als een nieuwe start voor de mensheid, en dit is meteen ook de start van de game.

Wat ik trouwens heel grappig vind is dat de mensen aan boord van het ruimteschip bevroren reizen; dat deed me meteen denken aan de Across the Universe serie van Beth Revis.

Een introductie in de wereld van Civilization

Voor de mensen die de Civilization games niet kennen, zal ik proberen een korte uitleg te geven. Civilization is een strategische, turn-based game, waarin het de bedoeling is een samenleving op te bouwen. De games zijn ontzettend verslavend en de veel verschillende mogelijkheden maken elk potje weer anders. Je kan bijvoorbeeld winnen door al je tegenstanders te overmeesteren, maar ook door juist veel wetenschappelijk onderzoek te doen. Daarnaast heb je nog veel scenario’s die je op verschillende punten uitdagen. Bovendien zijn de multiplayer opties erg tof; dit maakt Civilization tot een ideaal spel voor een LAN party, maar ook is er de mogelijk om met twee spelers op één computer te spelen (hot seat). Mijn all time favorite game uit de serie is Civilization IV: Warlords en ik raad je zeker aan om dit spel eens te proberen.

Choose your difficulty

Setup

Op het eerste gezicht ziet Civilization Beyond Earth er verrassend hetzelfde uit als Civilization V. Maar het zijn juist de details die het verschil maken. Het begint al bij het instellen van de moeilijkheidsgraad, die reikt van Sputnik tot Apollo. In de setup van de game kun je bovendien een sponsor kiezen, je ruimteschip uitzoeken en de cargo van dit ruimteschip bepalen. Deze keuzes hebben allemaal bepaalde gevolgen voor het verloop van de game – een beetje zoals de character traits van de verschillende leiders in de vorige versies. Als je vervolgens de game opstart krijg je de vraag of je hulp wilt hebben tijdens het spelen. Wat ik zelf heel handig vind is dat je kunt kiezen voor ‘New to Civilization’ of ‘New to Beyond Earth’. Ik speel deze reeks al van kleins af aan – ik ben verslaafd gemaakt door mijn grote broer – dus hoef zelf bijvoorbeeld geen hulp op het gebied van het spelmechanisme. Maar over de nieuwe features van Beyond Earth krijg ik maar al te graag advies ;)

Technology Web

Gameplay

De gameplay van Civilization Beyond Earth voelt enerzijds gelijkwaardig aan de eerdere CIV spellen, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Zo is er bijvoorbeeld geen technology tree, maar een technology web. Een super goed idee vind ik, zodat je niet langer lineair je onderzoek moet uitvoeren. Maar in mijn eerste spel is het toch wat moeilijk om hierin mijn weg te vinden. Daar moet ik nodig eens in gaan verdiepen ;)  Ook de virtues vind ik zeer tof, maar ik heb tot nu toe het idee dat het niet echt anders is dan de policies in Civilization V. Wel een grote toegevoegde waarde zijn de verschillende quests waarbij je keuzes moet maken. Op deze manier krijgt elke game een totaal eigen verloop (wat dus veel verder reikt dan de character traits uit eerdere versies).

Virtues

Hieronder staat nog een filmpje waarin de complete gameplay uitgebreid wordt uitgelegd, het duurt bijna 10 minuten, maar dan ben je meteen op de hoogte van alle ins en outs van de game!

Vormgeving

Niet alleen het intro filmpje is waanzinnig mooi geanimeerd, maar het gehele spel ziet er fantastisch uit. Het is de makers zeker gelukt om een hele nieuwe SF sfeer te creëren. De aliens zijn echt grappig en de steden en de soldaten zien er ook zeer futuristisch uit. Het is even wennen, maar ik zie de mogelijkheden ;)

Diplomacy

Conclusie

Als fan van de Civilization games ben ik zeker niet teleurgesteld door Civilization Beyond Earth. Ik denk dat het spel enerzijds genoeg vernieuwend is om een compleet nieuwe game te zijn, maar dat de vertrouwde gameplay toch wel erg fijn is. Maar ik weet niet of het voor iemand die nog nooit CIV gespeeld heeft heel duidelijk zal zijn…

Als je twijfelt over de aankoop, weet dan dat je in de steam store een gratis demo kan downloaden. Helaas stopt deze demo al na 100 turns, maar dat zou genoeg moeten zijn om je een indruk te geven van dit spel. Zelf heb ik na het spelen van deze demo besloten om Beyond Earth zo snel mogelijk te kopen, want ik weet zeker dat ik me hier weer talloze uren mee kan vermaken! Dat wordt weer hele nachten gamen in de zomervakantie..

Titel: Sid Meier’s Civilization Beyond Earth | Platform: PC | Jaar van verschijnen: 2014 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

4 gedachtes over “Civilization Beyond Earth: het koloniseren van een nieuwe planeet

 1. Daenelia zegt:

  Oh man! Ik ben ook een groot Civ fan :) Speel het al vanaf Civ II, en vond Alpha Centauri geweldig, dus ik kijk heel erg uit naar de aanschaf van deze game. Want die komt er. We spelen nu samen Civ V, wat ook heel leuk is, maar frustrerend als je samen speelt. Vooral omdat je naar de actie van de andere speler getrokken wordt, tenzij je de animaties uitzet. Maar goed, een artikel over onze spelervaringen met Civ V staat voor mij al gepland. Ik moet het alleen nog schrijven.
  Beyong Earth deed me heel erg denken aan AC, dus ik heb erg hooggespannen verwachtingen. Ben er van overtuigd, ook door je review, dat het wel goed komt.

  • Marcia zegt:

   jeej nog een Civ fan!! :D *high five* Ik ben zelf ook begonnen met Civ II, dus ook echt al een jarenlange speler. Samen spelen doe ik stiekem nog het liefst met Civ IV, op de één of andere manier trekt die me meer aan dan V.

   Ik ben heel benieuwd naar je artikel over Civ V en ik ben ook zeker benieuwd wat je van Beyond Earth gaat vinden!

 2. runawayisabella zegt:

  Ik had deze game in mijn handen in de winkel, want de voorkant ziet er zo epic uit, maar toen ik de (voor mijn gevoel voor games haha) chaotische achterkant zag, heb ik hem toch maar weer terug gezet. Maar deze post is lekker duidelijk en ik ben van mening veranderd! Toch maar eens die demo gaan proberen….

  • Marcia zegt:

   Ik zou zeker eerst de demo proberen! Of anders kan ik je aanraden een andere Civilization game eerst te spelen (IV of V), dan weet je al een beetje hoe het speelmechanisme werkt :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s