Mijn favoriete novellas

Tegenwoordig is het bijna normaal dat een schrijver bij zijn/haar trilogie extra verhalen publiceert. Steeds vaker worden deze korte verhalen gebundeld in fysieke boeken – denk bijvoorbeeld aan The Prince & The Guard van Kiera Cass – maar ook zijn er voorbeelden waarbij je de novellas enkel online vindt. 

Zelf vind ik dergelijke korverhalen vaak heel tof, omdat je net wat meer te weten komt over de (hoofd)personages en de wereld waarin zij leven. Vandaag deel ik mijn favoriete novellas – behorende bij dystopische series – met jullie. Omdat het gaat over korte verhalen (waar ik dus niet heel veel extra bij kan vertellen), ziet deze rubriek er iets anders uit dan normaal. In plaats van vijf voorbeelden te kiezen, heb ik een lijst gemaakt met tien van mijn favoriete novellas.

The Dead and Empty World – Carrie Ryan
bij: The Forest of Hands and Teeth (#0.4-0.7)
Deze bundel bevat vijf korte verhalen die zich afspelen in dezelfde wereld als de zombietrilogie van Carrie Ryan. Wat deze verhalencollectie zo tof maakt, is het feit dat je een heleboel nieuwe personages ontmoet en ziet hoe hen omgaan met de zombie apocalyps. Het kortverhaal met de titel Hare Moon was mijn favoriet, omdat we hier Sister Tabitha wat beter leren kennen.

Delirium Stories – Lauren Oliver
bij: Delirium (#0.5, 1.5 en 2.5)
In deze drie korte verhalen leer je drie personages beter kennen, namelijk Hanna, Annabel en Raven. Aangezien Hana van begin af aan mijn favoriete personage van de trilogie was, vond ik dit verhaal heel erg tof om te lezen. In het verhaal Annabel leer je de moeder van Lena beter kennen en het verhaal Raven laat je een heel andere kant zien van deze stoere chick.

As They Slip Away – Beth Revis
Bij: Across The Universe (#2.5)
Dit kortverhaal speelt zich af aan boord van ruimteschip de Godspeed, nog voordat Amy ontwaakt (en dus voordat het eerste boek begint). Het is erg tof om personages als Harley, Orion en Victria beter te leren kennen, alsook een beeld te krijgen van het dagelijks leven op Godspeed. Na het lezen van deze novella kon ik de rest van de serie veel beter in perspectief plaatsen.

Tomorrow and tomorrow – Cristin Terrill
bij: All our Yesterdays  (#1.5)
Onlangs las ik All Our Yesterdays, een fantastisch dystopisch boek waarin tijdreizen centraal staat. Tomorrow and Tomorrow speelt zich negen maanden na dit boek af en laat je zien hoe de levens van de personages zich verder ontwikkelen na het schokkende einde van het boek. Het is een zeer kort verhaal, maar wel een schattige aanrader voor alle fans van All Our Yesterdays.

The New World – Patrick Ness
Bij: The Knife of Never Letting Go (#0.5)
In The New World leren we het personage Viola beter kennen. Dit verhaal is een prequel, dus je leest hoe Viola in de wereld van Todd terecht is gekomen. Eerlijk gezegd vind ik Viola in dit verhaal niet al te sympathiek overkomen – ze is behoorlijk onaardig tegen haar ouders – maar laten we hopen dat dit aan de leeftijd ligt. Wat kun je anders verwachten van een dertienjarige ;)

The Recovery – Suzanne Young
Bij: The Program (#2.5)
Deze novella speelt zich af na het einde van The Treatment. Ik vond het heel interessant om te lezen hoe personages hun leven weer oppakken en proberen er het beste van te maken. Bovendien vind ik het tof dat Realm en James de hoofdpersonages van deze novella zijn; dat waren precies mijn favoriete mannen in de serie.

Roar & Liv – Veronica Rossi
Bij: Under the Never Sky (0.5)
Deze prequel van Under the Never Sky laat, zoals de titel al zegt, je beter kennis maken met de personages Roar en Liv. Het verhaal is heel schattig en romantisch, maar het is jammer dat – wanneer je het eerste boek in de serie hebt gelezen – je al weet hoe dit verhaal afloopt. Toch zeker een aanrader voor fans van Veronica Rossi’s trilogie.

Life before Legend – Marie Lu
bij: Legend (#0.5)
Als groot fan van de Legend trilogie, mag deze prequel natuurlijk niet in de lijst ontbreken. Life before Legend bevat twee korte verhalen, waarin we lezen over onze hoofdpersonages Day en June op jongere leeftijd. Het zijn geen wereldschokkende verhalen, maar het is een leuke, extra toevoeging aan deze fantastische trilogie van Marie Lu.

Portrait of a Marshall – Lissa Price
Bij: Starters (#1.25)
Het is heel leuk om de wereld van Starters uit een totaal ander perspectief te zien. Portrait of a Marshall  geeft je een heel nieuw inzicht , niet alleen op de wereld maar ook op bepaalde personages. Bovendien is het verhaal op zichzelf ook behoorlijk sterk, iets wat je niet van alle kortverhalen in deze lijst kunt zeggen.

Phoenix Overture – Jodi Meadows
Bij: Incarnate (#2.5)
Allereerst moet ik even kwijt dat de Newsoul trilogie, een dystopische serie met een paranormaal tintje, zeker een aanrader is voor de mensen die dit nog niet gelezen hebben! In Phoenix Overture leren we meer over Sam, hoe hij geworden is wie hij is, wat hij in het verleden allemaal heeft meegemaakt en mijn persoonlijke hoogtepunt: we leren meer over zijn angst voor draken.

Veel van bovenstaande series hebben meer dan één extra novella, maar ik heb hierbij steeds mijn favoriet gekozen. Houd jij ook zo van extra novellas bij je favoriete series?

Advertenties

2 gedachtes over “Mijn favoriete novellas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s