The Districts Book Tag

Een tijdje geleden zag ik deze tag voorbij komen bij NerdyGeekyFanboy en hij leek me wel heel toepasselijk voor dit dystopische blog! Vandaag deel ik twaalf boeken met jullie, die gelinkt worden aan de districten van Panem (The Hunger Games). 

District 1: Rijkdom. Kies een boek met veel luxe.
De klassieker Brave New World kan gezien worden als een boek vol luxe. In deze fictionele wereld heeft iedereen vrije toegang tot drugs en zijn er mogelijkheden tot casual seks in overvloed. Ik denk niet dat iedereen dit als luxe zal ervaren, maar stiekem klinkt het wel een beetje als de droom van elke man, toch?! Maar uiteindelijk blijkt deze wereld niet zo utopisch te zijn als het op het eerste gezicht lijkt..

District 2: Wapens. Kies een boek met een grote oorlog of conflict. 
In veel dystopische boeken ontstaat er uiteindelijk een conflict of zelfs een oorlog, maar mijn eerste gedachte was natuurlijk meteen The Hunger Games trilogie. Waar het eerste boek voornamelijk het conflict tussen de verschillende Tributes in de Arena behandelt, zien we in de latere delen toch een echte oorlog ontstaan. De meeslepende schrijfstijl van Suzanne Collins maakt deze trilogie toch zeker een dikke aanrader!

District 3: Technologie. Kies een boek met een technologische twist.
In Frozen van Robin Wasserman speelt technologie een heel belangrijke rol; het was namelijk de nieuwe technologie die ervoor gezorgd heeft dat Lea Kahn na een auto-ongeluk niet overleed, maar opnieuw ‘gedownload’ kon worden. En met deze ‘freak’-versie van Lea begint het boek. Ik heb deel 1 en 2 van deze serie eens heel goedkoop op het Boekenfestijn gescoord en daar heb ik zeker geen spijt van. Hoewel het einde van de trilogie een beetje een anti-climax is, heb ik zeker van deze trilogie genoten.

District 4: Visserij. Kies een boek dat op water is gebaseerd.
Het is misschien wat vergezocht, maar voor mij is Shatter Me van Tahereh Mafi onlosmakelijk verbonden met water. Dat komt door één bepaalde quote, die me sinds het lezen is bijgebleven; “Raindrops are my only reminder that clouds have a heartbeat. That I have one, too.” De Touching Julliette trilogie wordt gekenmerkt door een enorm poëtische schrijfstijl, wat mij zelf persoonlijk heel erg aanspreekt. Daarnaast is het verhaal heel spannend en origineel; zeker een must-read!

District 5: Elektriciteit. Kies een krachtig boek.

Ik vind De Cirkel van Dave Eggers een zeer krachtig boek, omdat de dystopische toekomstvisie zeer nauw aansluit bij onze huidige maatschappij. Megacorporaties hebben de meeste macht in handen en iedereen wil zo veel mogelijk zijn/haar leven delen met de wereld via sociale media. De strijd om de meeste likes en de meeste reacties is hier wel heel hevig opgelopen.. Hoewel ik zelf het einde van dit verhaal wel wat teleurstellend vond, blijft dit boek door de fantastische world building toch een fantastische leeservaring.

District 6: Transportatie. Kies een boek dat zich afspeelt op meerdere locaties.
In de Uglies serie van Scott Westerfeld hebben de verschillende locaties te maken met de status  – oftewel de ‘mooiheid’ – van de personages. Wanneer je de operatie van Ugly naar Pretty ondergaat, kom je bijvoorbeeld terecht in New Pretty Town. Een andere belangrijke locatie is de Smoke waar eigenlijk de rebellen, de tegenstanders van het régime, leven.

District 7: Hout. Kies een boek met veel handenarbeid.
The Declaration speelt zich af in het jaar 2140, wanneer het verboden is om jong te zijn. Iedereen kan voor eeuwig leven, maar dan moet je wel een contract ondertekenen waarin je beloofd om nooit kinderen te zullen krijgen. Toch zijn er volwassenen die kinderen verwekken en deze kinderen komen terecht in een opvanghuis voor Overtolligen. Het hoofdpersonage Anna is een Overtollige en vult haar dagen met huishoudelijke handenarbeid; schoonmaken, wassen, strijken etc.

District 8: Textiel. Kies een boek met prachtige kleren. 

Centraal in The Selection serie van Kiera Cass staat niet alleen het liefdesverhaal van Maxon op zoek naar zijn prinses, maar toch ook duidelijk de kleding die America en de andere dames dragen. Alle dames krijgen bij aankomst op het paleis een enorme make-over en dragen gedurende het selectieproces de mooiste jurken – gemaakt door de dienstmeiden. America is één van de weinigen die hier niet ten volste van geniet, zij mist het dragen van een lange broek ;)

District 9: Graan. Kies een boek waarin voedsel erg schaars is.

In The Road volgen we een vader en zoon in een apocalyptische wereld. De vader doet er alles aan zijn zoon te beschermen tijdens hun tocht naar de andere kant van Amerika. Maar helaas is het leven niet gemakkelijk voor hen en zijn er verschillende momenten waarin ze zonder eten komen te zitten. Ik had hoge verwachtingen van dit boek van Cormac McCarthy, maar ik moet eerlijk zeggen dat deze niet helemaal ingevuld zijn. De schrijfstijl is mooi, maar het verhaal valt stiekem wel een beetje tegen..

District 10: Vee. Kies een boek met een dier erin.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik Across the Universe van Beth Revis las, maar als ik hieraan terugdenk, dan denk ik altijd aan de schapen die aan boord van de Godspeed leven. Het is toch super awesome om je in te beelden dat er schapen op een ruimteschip wonen?! En oké, misschien hebben deze dieren geen hoofdrol in het verhaal, maar vandaag krijgen ze voor één keer hun welverdiende momentje in de spotlights ^^

District 11: Agricultuur. Kies een boek waarin een karakter oog in oog komt met de harde realiteit.
Onlangs las ik de klassieker The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood en in dit boek zien we een zeer bijzondere toekomstvisie waarin vrouwen enkel als broedmachines dienen. Het hoofdpersonage, Offred, wordt geconfronteerd met de harde realiteit; liefde en passie is niet langer voor haar weggelegd; nee vanaf nu is het belangrijkste doel in haar leven dat haar Commander haar zwanger maakt.

Lord-Of-The-FliesDistrict 12: Mijnen. Kies een duister en sinister boek.
Bij het lezen van de omschrijving van district twaalf schoot meteen de klassieker Lord of the Flies in mijn gedachten. Ik kan dit boek nooit lezen zonder inwendig te gruwelen en ik vind het verhaal van de groep jongens die op een onbewoond eiland belanden – zonder volwassenen in de buurt – behoorlijk duister en sinister.

Advertenties

3 gedachtes over “The Districts Book Tag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s