Her: verliefd op een robot

Iets meer dan een jaar geleden, in maart 2014, zag ik Her in de bioscoop en het verhaal heeft me sinds dat moment niet meer losgelaten. In deze film van Spike Jonze speelt Joaquin Phoenix een eenzame schrijver die een bijzondere relatie ontwikkelt met zijn ‘operating system’ Samantha (de stem van Scarlett Johansson). Voor deze rol heeft Scarlett Johansson trouwens onder meer een Saturn Award voor Best Supporting Actress gewonnen en dat enkel met haar stem. De film Her heeft in totaal 101 Awards gewonnen en werd daarnaast ook nog eens 129 keer genomineerd zonder in de prijzen te vallen. Als deze film niet de moeite waard is, dan weet ik het ook niet meer ;)

In Her krijgen we te maken met een interessante en tegelijkertijd realistische toekomstvisie. Het feit dat operating systems zoals Siri bestaan zegt denk ik al genoeg. En het zal vast niet lang meer duren voor Siri haar eerste vriendje heeft – als ze die ondertussen niet al gehad heeft.. Oké, Samantha in Her heeft misschien nog wel iets meer mogelijkheden dan Siri, maar ik denk zeker dat een dergelijke technologie voor een operation system in real life ook te ontwikkelen is.

Je zou het thema van Her kunnen zien als kritiek op het feit dat we in het dagelijks leven voortdurend omringt zijn door technologie en onze ‘echte’ sociale contacten laten verwateren. Tegenwoordig loopt een groot deel van ons sociale leven via internet, in plaats van dat we mensen in het ‘echt’ ontmoeten.

Zelf ben ik groot fan van de acteur Joaquin Phoenix, onlangs zag ik Inherent Vice waarin hij wederom een hoofdrol vertolkt. In Her kruipt Phoenix in de huid van Theodore, die hij heel realistisch neerzet. De emoties als gevolg van zijn scheiding komen heel echt over, evenals de verliefde roes waarin hij door Samantha belandt. Phoenix is gewoon een top acteur en dat maakt deze film een pareltje om naar te kijken. Ook de stem van Scarlett Johansson doet het behoorlijk goed – laten we zo zeggen; ik begrijp wel dat Theodore verliefd wordt op een stem als deze!

Het verhaal van Her is ontzettend mooi en zet je aan het denken over onze huidige, door technologie doorspekte, maatschappij. Je moet geen actiefilm verwachten met spannende achtervolgingen en eindeloze vechtscènes, maar Her is ook zeker geen standaard romantische komedie. Deze film is enerzijds te classificeren als een science fiction film, maar tegelijkertijd ook een romantisch drama. Ik heb in ieder geval gelachen en gehuild; dus houd zeker zakdoekjes bij de hand!

Al met al vind ik Her een echte aanrader. Het plot is origineel, er wordt onwijs goed geacteerd en het verhaal laat je niet meer zo snel los. Tel hier de prachtige cinematografie en de bijna magische soundtrack bij op en je hebt een fantastisch totaalplaatje.

Titel: Her | Regisseur: Spike Jonze | Acteurs: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson | Jaar van vershijnen: 2013 | Beoordeling★★★★☆

 

 

Advertenties

5 gedachtes over “Her: verliefd op een robot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s