Missie Aarde: komische science fiction van eigen bodem

Vanaf het moment dat ik hoorde dat Tim Kamps een komische science fiction serie ging regisseren, was ik benieuwd naar Missie Aarde. Het gaat misschien niet helemaal om een dystopische toekomstvisie – want waar is de onderdrukte bevolking door een oppermachtige overheid of heersende elite? Maar ik wil op Met het Oog op de Toekomst toch ook graag aandacht besteden aan producties van eigen bodem en daarom maak ik voor deze serie graag een uitzondering! In Nederland waagt men zich namelijk niet vaak aan science fiction, dus iedere poging verdiend een kans..

Titel: Missie aarde
Acteurs: Wart Kamps, Kim van Kooten, Alex Klaasen, Leo Alkemade, Lykele Muus, Fabian Jansen, Raymond Thiry.
Jaar: 2015 – nu

Beoordeling: ★★★☆☆

In 2063, with all of Earth flooded except for the Netherlands, a crew of misfits aboard the Dutch spaceship Tasman are humanity’s last and only hope for finding a new home planet.

Toen ik de eerste aflevering (‘Medewerker van de Maand’) keek, moest ik nog wel even wennen aan de humor en de vele personages. Ik kon niet meteen peilen of Missie Aarde echt een serie voor mij is. Maar vanaf aflevering drie, ‘Persoonlijke Groei’, zat ik er helemaal in. Als je de personages een beetje ‘kent’, dan begrijp je waarom sommige dingen grappig zijn en waar het verhaal naartoe gaat. Bovendien vind ik het erg fijn dat de afleveringen slechts 20 minuten duren. Echt heerlijk om tussendoor even te kijken! Je hoeft niet al te veel na te denken en je kan hierbij prima ontspannen.

Wat ik het leukste vind aan deze serie zijn de decors en de kostuums, die een toffe futuristische sfeer scheppen. Daarnaast is alles zeer mooi gefilmd en goed geacteerd. Maar, eerlijk is eerlijk, het plot valt af en toe een beetje tegen. Allereerst is de premisse dat Nederland als enige land overblijft na een wereldwijde overstroming wel wat ongeloofwaardig;  Zal ons land niet juist als eerste overstromen? Daarnaast zijn de personages behoorlijk stereotiep en voelt de voice over aan het begin van iedere aflevering gewoon een beetje te stoer voor de inhoud van de serie. Maar wanneer het muziekje van de leader begint te spelen, begrijp je als kijker dat Missie Aarde veel meer een komedie is, dan een science fiction serie.

En wanneer we Missie Aarde zien als sitcom, in plaats van science fiction, dan kunnen we deze kritische puntjes zeker teniet doen. In sitcoms is het immers vooral de bedoeling om de kijker aan het lachen te maken, in plaats van mee te nemen door een heel verhaal. Personages hoeven in sitcoms geen persoonlijke groei door te maken en het gebruik van stereotiepen maakt het gemakkelijker voor het publiek om de humor te volgen.

Al met al vind ik Missie Aarde een goede poging om Nederlandse SF te maken, waarin het komische aspect centraal staat. Een groot pluspunt is het feit dat Raymond Thiry (Luther uit Penoza) meespeelt; ik vind hem echt een geweldige acteur! Maar hoewel ik de acteerprestaties en de decors erg goed vind, is de humor gewoon niet echt mijn humor. Ik heb geen enkele keer hardop moeten lachen, het bleef hoogstens bij een glimlach op mijn gezicht. Oftewel: Ik vond Missie Aarde leuk om te kijken, maar ben geen superfan. Daarom ‘slechts’ drie sterren voor deze luchtige komedieserie onder regie van Tim Kamps.

Advertenties

5 gedachtes over “Missie Aarde: komische science fiction van eigen bodem

  1. nerdygeekyfanboy zegt:

    De humor is inderdaad wat flauw, maar soms heb ik wel moeten lachen om deze serie. Als het goed is komt er ook een seizoen 2! :) Vooral de aflevering van de bonte avond vond ik echt geweldig.

  2. Daenelia zegt:

    Het was natuurlijk ook te veel gehoopt dat dit een Nederlandse Red Dwarf zou worden. Ik vond het meer The Office in Space en ik vind The Office helaas niet echt grappig. De setting van een ruimteschip was niet nodig. Het is voor mij dus helaas ook niet echt een science fiction serie. Ik heb het verder overgeslagen en me maar weer aan Red Dwarf gelaafd.

  3. runawayisabella zegt:

    Ik deed een poging om de eerste aflevering te kijken maar ik was na 10 minuten wel afgehaakt (kwam misschien ook omdat er een leuke X-Men film op tv was haha). Nederlandse series en humor zijn toch niet helemaal mijn ding!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s