10x boeken waarvan ik iets geleerd heb

Het is donderdag en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe Top Ten on Thursday, georganiseerd door Zon en Maan. Deze week een top tien van dystopische boeken die me iets hebben geleerd.

1. Efter – Hanna Bervoets 
De liefde is natuurlijk gewoon iets wat je zelf moet ervaren – en gelukkig heb ik een hele lieve vriend – maar dit boek van Hanna Bervoets doet je nog eens goed nadenken wat liefde nu precies is. Het boek bevat vele wijze woorden en onderstaand fragment is mijn favoriet.

Eenentwintig waren ze toen ze elkaar ontmoetten, verliefd werden en elkaar leerden kennen. Hij wist toen al dat het verschillende dingen zijn: verliefd worden en elkaar leren kennen. Dingen die nogal kunnen wringen.
‘Ben je verliefd, dan zet je elkaar op een voetstuk,’ had zijn moeder ooit gezegd toen ze, licht aangeschoten na oma Bo’s verjaardag, uitlegde waarom zij en papa gescheiden waren. ‘Vanaf dat voetstuk kun je elkaar bewonderen en begeren, maar écht samenzijn is onmogelijk, want je staat op een plek die een ander voor je heeft gekozen en kunt daar dus niet zomaar weg. Pas wanneer de verliefdheid voorbij is, stappen beide partijen van hun voetstuk af. Dan kunnen ze naar elkaar toe lopen, elkaar eens van dichtbij bekijken. En beslissen of ze, na wat ze hebben gezien, nog samen willen blijven.’

2. De Cirkel – Dave Eggers
De Cirkel heeft me doen inzien dat technologie (en dan met name social media) het dagelijks leven in grote mate beïnvloedt. Hoewel ik zelf niet eens zo’n actieve Facebooker ben en niet eens een Instagram, Pinterest of Snapchat account heb, ben ik me wel bewust hoeveel uur per dag ik besteed aan social media. En die bewustheid vind ik persoonlijk heel belangrijk!

  

3. The Declaration – Gemma Malley
The Declaration serie gaat over een wereld waarin het verboden is om jong te zijn. Iedereen kan voor eeuwig leven, maar dan moet je wel een contract ondertekenen waarin je belooft nooit kinderen te zullen krijgen. Hier heb ik van geleerd dat het niemand onsterfelijk is. Het is de natuurlijke loop van het leven dat we sterven en dat onze kinderen voortleven. Wanneer je hiermee gaat knoeien, dan gaat het helemaal mis en dat zien we in deze toffe boekenreeks van Gemma Malley.

4. The Road – Cormac McCarthy
Van het post-apocalyptische verhaal The Road – en vooral ook in de verfilming – heb ik geleerd dat het leven zoals we dat nu kennen zomaar plotsklaps voorbij kan zijn. Dus geniet van het ‘nu’ en maak je niet teveel zorgen over de toekomst!

  

5. Breathe – Sarah Crossan
Deze duologie van Sarah Crossan heeft behoorlijk veel indruk op me gemaakt. Van Breathe en Resist leerde ik dat schone lucht belangrijk is. Wij mensen hebben nou eenmaal lucht nodig om te ademen en voort te kunnen bestaan. Hoog tijd dus dat we iets doen tegen alle uitlaatgassen en andere luchtvervuiling!

6. 1984 – George Orwell
In de bekende klassieker van George Orwell heeft de gemiddelde burger totaal geen privacy. De overheid is ieder moment van de dag op de hoogte van je locatie en je bezigheden. Ik denk zeker dat dit boek gezien kan worden als waarschuwing, want privacy is belangrijk.

7. The Maze Runner – James Dashner
In The Maze Runner zoekt Thomas naar een manier om uit het doolhof te komen. Hoeveel tegenslagen hij ook tegenkomt, hij geeft niet op. Van deze serie heb ik geleerd dat voor elk probleem een oplossing is, als je maar goed genoeg zoekt.

  

8. Uglies – Scott Westerfeld
Heel cliché, maar van deze boeken leerde ik: “echte schoonheid zit van binnen” ;)

9. The Forest of Hands and Teeth – Carrie Ryan
Deze serie heeft me enthousiast gemaakt over zombieboeken. Tot ik aan deze briljante boeken van Carrie Ryan begon, had ik geen idee dat het zombiegenre zo tof zou kunnen zijn! Ondertussen ben ik al een groot aantal zombieboeken verder, maar The Forest of Hands and Teeth zal altijd een mooi plekje houden op mijn favorietenlijst.

10. The Knife of Never Letting Go – Patrick Ness
Tot slot leerde ik van de boeken van Patrick Ness, dat het misschien maar beter is dat je niet weet wat iedereen om je heen denkt ;)

Welke boeken hebben jou aan het denken gezet?

Advertenties

2 gedachtes over “10x boeken waarvan ik iets geleerd heb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s