Boek: Efter – Hanna Bervoets

Titel: Efter
Auteur: Hanna Bervoets
Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar van verschijnen: 2014

Beoordeling: ★★★★☆

“Efter speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers de liefde als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving. En farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.
In Efter volgen we verschillende personages die met de introductie van het medicijn te maken krijgen. De pr-man die Efter in de markt moet zetten. Een pubermeisje dat voor het eerst verliefd wordt. Een journaliste die onraad ruikt. Allemaal hebben ze een eigen agenda, allemaal worstelen ze met eigen problemen en twijfels, allemaal proberen ze orde aan te brengen in een steeds chaotischer werkelijkheid. Wat zij niet weten, is dat hun individuele keuzes en beslissingen een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang zetten.”

Toen ik de synopsis van Efter las, moest ik meteen aan de Delirium serie van Lauren Oliver denken. Ik was een beetje bang dat Efter hierdoor aan originaliteit zou moeten inboeten, maar niets was minder waar. Hanna Bervoets kiest voor een heel andere, meer journalistiek-wetenschappelijke invalshoek, waardoor het verhaal een hele andere wending krijgt.

In veel reviews las ik dat mensen moeite hadden om in het verhaal te komen door de vele personages, maar zelf had ik hier eigenlijk geen last van. Vanaf pagina één werd ik het verhaal ingezogen en wilde ik het boek het liefst zo snel mogelijk uitlezen. Al vond ik het wel jammer dat je van sommige personages veel minder te weten komt dan van de rest..

Persoonlijk ergerde ik me wel een beetje aan allerlei termen als ‘Seos’, ‘Toad’ en ‘Meeks’. Dit zijn zeg maar de Ipads, tablets en smartphones van de toekomst, maar omdat deze apparaten verder totaal niet uitgelegd worden en enkel terloops genoemd worden, had dit voor mij persoonlijk geen meerwaarde. Oké, het zegt iets over de manier waarop we in het dagelijks leven omgaan met / afhankelijk zijn van technologie, maar ik vond het net iets te veel termen zonder uitleg..

Efter is een zeer intrigerend verhaal, wat je een nieuw en origineel perspectief op de liefde  aanreikt. Liefde is niet altijd gezond en in de dystopische toekomstvisie van Bervoets wordt het zelfs al een ziekte gezien. Het boek kan gezien worden als ethisch – hoe ver mag je gaan met het testen van medicatie? – als filosofisch – wat is liefde eigenlijk? Het heeft mij in ieder geval enorm aan het denken weten te zetten.

Het einde van Efter was bovendien enorm onverwacht. Deze plotwending zag ik zeker niet aankomen en dit bewijst maar weer dat Hanna Bervoerts een meesteres in vertelkunst is. Tel hier de prachtige schrijfstijl en de interessante world building bij op; en je komt uit op een wondermooi boek. Een aanrader!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s