Fahrenheit 451: een toekomst zonder boeken

Het boek Fahrenheit 451 wordt vaak in één adem genoemd met Brave New World en 1984. Beide boeken heb ik met veel plezier gelezen, dus vond ik het hoog tijd om deze klassieker van Ray Bradbury aan mijn gelezen boeken rijtje toe te voegen.

Titel: Fahrenheit 451
Auteur: Ray Bradbury
Jaar van verschijnen: 1953

Beoordeling: ★★★☆☆

 “Guy Montag is a fireman. His job is to burn books, which are forbidden, being the source of all discord and unhappiness. Even so, Montag is unhappy; there is discord in his marriage. Are books hidden in his house? The Mechanical Hound of the Fire Department, armed with a lethal hypodermic, escorted by helicopters, is ready to track down those dissidents who defy society to preserve and read books.”

In Fahrenheit 451 krijgen we te maken met een wel heel duistere toekomstvisie – in de toekomst is het namelijk verboden om boeken te lezen danwel in huis te hebben! In zo’n wereld zou ik zelf nooit of te nimmer willen leven.. Het hoofdpersonage Guy Montag is een brandweerman en het is zijn taak om alle boeken ter wereld te verbranden. Naast het feit dat boeken verdrongen zijn uit de samenleving, zien we in de personages een sterke hang naar technologie. Iets wat ik voor een boek uit 1953 een behoorlijk juiste voorspelling vind.

De eerste hoofdstukken van het boek vond ik echt fantastisch. Je staat meteen middenin de wereld van Guy Montag en je leert ook nog eens een heel tof personage kennen (Clarisse). Maar persoonlijk vond ik dat Fahrenheit 451 na een sterk begin, toch wat minder begon te worden. Opeens krijgt het verhaal een andere twist en staat de zoektocht naar de schoonheid van boeken niet langer – of zeker toch minder – centraal. Ook het einde vond ik wel een beetje tegenvallen; veel van mijn vragen bleven onbeantwoord..

Maar daarnaast kent het boek vele pluspunten. De schrijfstijl is zeer goed; Fahrenheit 451 leest snel en aangenaam. Bovendien wordt er verwezen naar vele klassiekers (inclusief quotes!) wat het boek ontzettend tof maakt.

Een wereld zonder boeken is een interessante, maar beangstigende toekomstvisie. Dit idee, deze world building, wordt goed onderbouwd, waardoor je gelooft in de wereld waarin Guy Montag leeft. Het boek begint zeer mooi, maar halverwege begon mijn aandacht wel een beetje te verslappen en het einde vond ik behoorlijk anti-climax. Oftewel: een echte aanrader zou ik Fahrenheit 451 niet noemen, maar het is zeker een mooie ode aan de literatuur en de schoonheid van boeken. Ondanks dat het boek niet helemaal was wat ik ervan verwachtte, wist Ray Bradbury mijn liefde voor literatuur wel nog verder aan te wakkeren..

Fahrenheit-451-NL
Lees je liever in het Nederlands? Dit boek is vertaald en
verschenen onder dezelfde titel: Fahrenheit 451.
Advertenties

5 gedachtes over “Fahrenheit 451: een toekomst zonder boeken

  1. booksofanadventurer zegt:

    Lijkt me een leuk boek, 1984 heb ik ook al gelezen maar deze en brave new world staan ook nog op mijn lijstje! Leuk artikel :)

  2. Daenelia zegt:

    Echt een klassieker! Bij veel Bradbury verhalen wordt heel veel gesuggereerd en weinig echt helemaal doorgelicht. Ik vind dat zelf juist leuk. … Had ik al vermeld dat ik net The Martian Chronicles gelezen heb? Ook een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s