To Be Read: Boeken over klimaatverandering

De opwarming van de aarde is een feit en speelt – in uitvergrote mate – in veel dystopische boeken een belangrijke rol. Voor mij bovendien een zeer welkome afwisseling tussen al die post-apocalyptische werelden ontstaan door nucleaire oorlogen of bijvoorbeeld het gebrek aan elektriciteit ;) Onderstaande boeken staan op mijn to be read lijstje!

Floodland – Marcus Sedgwick
“Global warming has caused the sea to rise until cities are turning into islands and civilization is crumbling. Ten-year-old Zoe Black was left behind on Norwich by accident when her parents escaped in the last supply ship to visit the island. Zoe discovers a small rowboat and keeps it a secret until she can set out alone on the great sea to find her parents. She lands on tiny Eels Island, where she must survive in a nightmarish world run by wild children and their boy-leader, Dooby. Zoe and a boy called Munchkin escape and cross the sea to the mainland, to find not only Zoe’s parents but a new family and a new world.”

Floodland lijkt me een heel interessant verhaal; een klein meisje alleen in een roeiboot op zee – als dat maar goed gaat! De synopsis doet me ergens ook een klein beetje denken aan Lord of the Flies en Gone, omdat het hoofdpersonage terecht komt op een eiland met alleen maar kinderen.. Ik ben benieuwd hoe Marcus Sedgwick dit idee heeft uitgewerkt!

The Third – Abel Keogh
“In this stark and haunting look at the not-so-distant future, an environmentally minded society elects to limit the number of children couples can have, enforcing dire consequences for lawbreakers. But when his wife gets pregnant with a forbidden third child, Ransom Lawe is forced to choose between the government who’s trying to save the world from ecological disaster and the family he loves dearly.” 

Alleen deze cover vind ik al ontzettend mooi. De kleuren en het lettertype passen goed bij elkaar en maken me nieuwsgierig naar het verhaal. Naar mijn idee is Abel Keogh niet bepaald een bekende schrijver; ik had tenminste nog nooit van hem gehoord.. Ik heb dit boek gevonden via een giveaway op Goodreads, nu maar hopen dat ik win ;) En anders ga ik The Third zeker kopen, want de synopsis spreekt me ontzettend aan!

Ashfall – Mike Mullin
“Under the bubbling hot springs and geysers of Yellowstone National Park is a supervolcano. Most people don’t know it’s there. The caldera is so large that it can only be seen from a plane or satellite. It just could be overdue for an eruption, which would change the landscape and climate of our planet.
For Alex, being left alone for the weekend means having the freedom to play computer games and hang out with his friends without hassle from his mother. Then the Yellowstone supervolcano erupts, plunging his hometown into a nightmare of darkness, ash, and violence. Alex begins a harrowing trek to search for his family and finds help in Darla, a travel partner he meets along the way. Together they must find the strength and skills to survive and outlast an epic disaster.”

De uitbarsting van een supervulkaan gebeurt vast onder invloed van de opwarming van de aarde, toch?! Haha, misschien speel ik een beetje vals met dit boek, maar ik ben al een hele tijd benieuwd naar Ashfall. Het verhaal spreekt me aan en ik vind het ook wel tof om boeken met een mannelijk hoofdpersonage te lezen. Ik hoop alleen dat het verhaal niet te kinderlijk is, want als ik eerlijk ben komt de synopsis wel een beetje zo over..

The Drowned World – J.G. Ballard
“In the 21st century, fluctuations in solar radiation have caused the ice-caps to melt and the seas to rise. Global temperatures have climbed, and civilization has retreated to the Arctic and Antarctic circles. London is a city now inundated by a primeval swamp, to which an expedition travels to record the flora and fauna of this new Triassic Age.
This early novel by the author of CRASH and EMPIRE OF THE SUN is at once a fast paced narrative, a stunning evocation of a flooded, tropical London of the near future and a speculative foray into the workings of the unconscious mind.”

Deze klassieker uit 1962 staat al een behoorlijke tijd op mijn to be read lijstje. Ik vind het altijd tof om oudere boeken met een toekomstvoorspelling te lezen, zeker als dat een voorspelling is voor de tijd waarin wij nu leven.. Ik ben benieuwd of The Drowned World net zulke rake parallellen met onze huidige samenleving weet te trekken als bijvoorbeeld 1984 of Brave New World.

Exodus – Julie Bertagna
“Mara’s island home is drowning as the ice caps melt and Earth loses its land to the ocean. But one night, in the ruined virtual world of the Weave, Mara meets the mysterious Fox a fiery-eyed boy who tells her of sky cities that rise from the sea.
Mara sets sail on a daring journey to find a new life for herself and her friends – instead she discovers a love that threatens to tear her apart …”

Ook dit is een boek waarin het water steeds verder stijgt en een meisje er in een roeiboot vandoor gaat.. Blijkbaar toch niet zo’n origineel idee ;) Maar wel een idee wat me erg aanspreekt! En bovendien die cover: die ziet er toch heel aantrekkelijk uit?!

Welk (dystopisch) boek over klimaatverandering raad jij mij aan?

Advertenties

3 gedachtes over “To Be Read: Boeken over klimaatverandering

  1. runawayisabella zegt:

    Overstroomd van Eva Moraal! Het is een Nederlandse dystopie en speelt zich dus ook af in Nederland. Het is niet een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen, maar omdat je niet vaak leuke Nederlandse dystopie tegen komt, is het wel een aanrader :)

  2. Rowan zegt:

    Die cover van Exodus is echt prachtig! Overstroomd is volgens mij ook een boek wat te maken heeft met klimaatveranderingen, maar dat is volgens mij meer een kinderboek..
    Echt leuk trouwens, deze artikels, zo ontdek ik ook weer nieuwe boeken voor op mijn TBR lijst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s