Self/Less: hoe de mens onsterfelijk wordt

Dit weekend besloten mijn vriend en ik spontaan om naar de bioscoop te gaan. Hij vroeg mij of ik wist of er een leuke film draaide en op hoop van zegen stelde ik Self/Less voor – hij houdt normaal gesproken niet echt van Science Fiction en/of actiefilms. Maar de trailer (inclusief mijn enthousiasme) wist hem te overtuigen en daar gingen we dan.. Van begin tot eind werden we allebei compleet opgeslokt in het verhaal; deze film is alles behalve voorspelbaar. En de personages, het camerawerk – alles klopt gewoon bij elkaar. Oftewel: een dikke vette aanrader!

Zelf zag ik deze trailer ongeveer een week geleden voor het eerst op MTV (programma’s als Catfish en Friendzone zijn mijn ultieme guilty pleasures – maar dat terzijde). Hoewel de trailer die ik daar zag ontzettend veel actiescènes bevatte wist ik één ding zeker: deze film moest ik zien!

Het verhaal van Self/Less zit goed in elkaar en kent veel verschillende lagen. Enerzijds heb je bijvoorbeeld de moeizame relatie tussen Damain Hale en zijn dochter en anderzijds zijn slopende ziekte die ertoe leidt hij de keuze maakt om zijn leven verder te zetten in een nieuw – en gezond – lichaam. Maar wat doet hij als blijkt dat dit lichaam toch de nodige gebreken vertoond?

Mijn vriend en ik hebben de afgelopen dagen nog veel nagepraat over deze film en dan vooral over het verhaal. Het is een idee wat je niet gemakkelijk loslaat; op deze manier kunnen mensen onsterfelijk zijn en voortleven in een ander lichaam. Maar zijn de consequenties het waard? En is onsterfelijkheid niet overrated? Maar niet alleen de ethisch-filosofische kant van het verhaal bespraken we, ook hadden we aandacht voor de vele details die ons opvielen in de film – die het verhaal net eventjes naar een hoger niveau wisten te tillen. Echt waar; het plot zit vol slimme verwijzingen en dat maakt de film extra leuk!

Ik vond het hoofdpersonage Damian Hale zeer tof – en de acteurs spelen het allemaal erg goed. Ik leefde echt helemaal mee in het verhaal, en heb zelfs meerdere keren een traantje gelaten. (Maar dat is niet zo’n prestatie op zich omdat ik letterlijk om alle films en televisieprogramma’s huil..)

De actiescènes in Self/Less waren spannend, maar vormden geen doel op zich. Ze bleven onderdeel van het verhaal en duurden niet te lang (terwijl ik bijvoorbeeld in een film als Total Recall de actiescènes altijd veel te lang vind duren). Ook het camerawerk en de montage dragen bij aan dit visuele meesterwerk.

Ik denk dat het nogal duidelijk is dat ik deze film zeer goed vond en dat ik hem iedereen aanraad. Voorlopig draait Self/Less zowel in Nederland als in België nog in de bioscoop, dus: Gaat. Dat. Zien. & Laat me weten wat je ervan vond!

Titel: Self/Less |  Regisseur: Tarsem Singh | Acteurs: Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode Jaar van verschijnen: 2015 | Beoordeling★★★★★

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s