In Time: wanneer de klok begint te tikken


Tussen alle scriptie- en verhuisstress door besloot ik dat het wel weer eens tijd was voor een filmpje. Ik koos voor In Time vanwege het interessante verhaal; deze film gaat over een wereld waarin mensen stoppen met ouder worden op hun 25e. Vanaf dat moment begint er een tijdklok te lopen – iedereen heeft dan nog precies een jaar te leven. Maar, hier komt de twist: je kunt meer tijd verdienen door te werken, maar andere dingen zoals je levensonderhoud kosten juist weer tijd. Een toekomst dus waarin geld niet langer bestaat, maar tijd een kostbare valuta is. 

In In Time leren we Will Salas kennen, een 28-jarige jongen die zich geen ander leven kan voorstellen dan het leven in de ghetto. Samen met zijn moeder weet hij altijd precies te overleven; ze hebben geen tijd in overvloed, maar kunnen net rondkomen. Will ontdekt echter dat het levensonderhoud in Dayton, de Timezone waar hij woont, steeds duurder wordt en dat het voor iedereen steeds moeilijker wordt te overleven. Dan ontvangt hij opeens een eeuw van een miljonair, die niet langer onsterfelijk wil zijn. Dit zet Will niet alleen aan tot nadenken over het leven, maar maakt hem ook een belangrijke prooi voor gangsters alsook voor de Timekeepers (de politie in deze wereld).

Het plot van In Time wist me vanaf begin tot eind mee te slepen. Een wereld waarin je met tijd betaalt klinkt erg intrigerend, evenals het feit dat iedereen voor altijd eruit blijft zien als een 25-jarige. Ook zien we, zoals in vele dystopische werelden, dat de rijkdom niet eerlijk is verdeeld. Je hebt de miljonairs die in feite onsterfelijk zijn en de mensen die moeten vechten voor elke minuut.

Als ik eerlijk ben vond ik deze film niet super goed geacteerd, zeker de rol van Justin Timberlake was af en toe wat tenenkrommend. Amanda Seyfried daarentegen vond ik wel heel overtuigend. Ik denk dat ik stiekem een crush heb op deze actrice – in Mamma Mia! (een heel ander soort film haha) vond ik haar ook al zo tof! De personages zijn trouwens behoorlijk stereotiep; je hebt de arme, maar stoere jongen uit de ghetto en het rijkeluismeisje dat zint op avontuur. Waar hebben we dat eerder gehoord?!

Het tofste aan In Time vind ik de World Building die tot in de details is uitgewerkt. Het idee achter deze wereld deed me in eerste instantie een beetje aan het boek Wither denken, maar later bleek de film toch veel origineler in elkaar te zitten. Het enige jammere vond ik persoonlijk het einde; niet alle verhaallijnen zijn afgerond, waardoor je toch met een aantal vragen achterblijft. Ook de opbloeiende romance was niet altijd even overtuigend.

Al met al vond ik In Time een leuke film. De wereld zat goed in elkaar en alle details kloppen. Het acteerwerk is misschien niet Oscar-waardig, maar de film is zeker vermakelijk te noemen. Heerlijk voor een avondje thuis op de bank!

Titel: In Time | Regisseur: Andrew Niccol | Acteurs: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillan Murphy | Jaar van verschijnen: 2011 | Beoordeling★★★★☆ 

Advertenties

2 gedachtes over “In Time: wanneer de klok begint te tikken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s