Ender’s Game: militaire kinderen vs. aliens

Eigenlijk ben ik zo iemand die altijd het boek wil lezen voordat ik een verfilming zie, maar deze keer heb ik een uitzondering gemaakt. Ik had opeens de onverklaarbare drang Ender’s Game te kijken – zelfs zonder het boek, wat ik onlangs op het boekenfestijn kocht, ook maar aan te raken. Ik had opeens behoefte aan aliens, ruimtevaart en special effects; en ik hoopte dat Ender’s Game mij dergelijk vermaak kon bieden.

In Ender’s Game maken we kennis met Andrew ‘Ender’ Wiggin, die onderdeel uitmaakt van een militair programma waarin kinderen worden opgeleid om het op te nemen tegen de vijandige aliens, de Formics. Ender blijkt talent te hebben en doorloopt razendsnel de Battle School en de Command School en krijgt algauw een belangrijke taak op zijn schouders.

Het verhaal van deze film is oké, maar niet ontzettend interessant of meeslepend. Bovendien gaat het allemaal erg traag; halverwege de film vraag je je nog steeds af waar er naartoe gewerkt wordt. Er gebeurt gewoon vrij weinig. De climax die er dan uiteindelijk komt krijgt mijn inziens veel te weinig aandacht. Opeens was de film voorbij en ik bleef met een onbevredigend gevoel achter.

Ender’s Game is zeker geen slechte film, maar ook geen fantastische. Zowel het acteerwerk als het verhaal en de decors blijven allemaal steken op middelmatig niveau. En dat terwijl dit boek tot de klassiekers binnen het science fiction genre behoort. Ik hoop heel snel dit boek te gaan lezen en hopelijk weet de geschreven versie van Orson Scott Welles me wel weg te blazen!

Titel: Ender’s Game | Regisseur: Gavin Hood | Acteurs: Harrison Ford, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld | Jaar van verschijnen: 2013 | Gebaseerd op: Ender’s Game door Orson Scott Card | Beoordeling★★★☆☆  

Advertenties

8 gedachtes over “Ender’s Game: militaire kinderen vs. aliens

 1. screendependent zegt:

  klopt helemaal wat je zegt! Je blijft op je honger zitten op vlak van verhaal en decor, maar alsnog zitten er toch schitterende elementen in! Bijvoorbeeld wanneer ze trainen in dat “gevechtsveld” (weet je zelfs wat ik bedoel, haha). Asa acteert ook maar middelmatig vind ik, ik ben niet zo zijn grootste fan! Al een geluk dat hij niet als nieuwe Spider-Man uit de bus kwam, want dan werd ik helemaal wanhopig :)

  Ik denk dat er trouwens met deze film gebeurde wat met zo veel scifi’s gebeurt: door een aantal belachelijke en kinderachtige factoren proberen ze de leeftijdsrating van de film lager te krijgen, opdat de toestroom in de bioscoop groter is. Deden ze met Jurassic World ook.

  (Tof artikel! Alleen zou ik misschien rekening houden met auteursrechten en onder je foto’s misschien copyright aanbrengen. De fotorechten voor deze film zijn immers al verlopen! Just saying ;) )

 2. Daenelia zegt:

  Ayayay, dit is een boek een een film die ik echt aan me voorbij laat gaan. De beste schrijver is een bekrompen man die volgens mij zijn inkomen uit boeken gebruikt om homo-discriminatie te promoten. Daar ben ik niet zo voor, en ik zou ook geen stuiver van mijn geld daar bewust naar door sluizen :(

  Dus nee. Laat maar, voor mij dan.

  • Marcia zegt:

   In de film heb ik eerlijk gezegd niets gemerkt van homo-discriminatie, dus ik ga het boek wel een kans geven. Maar als dat inderdaad het geval is, dan lees ik het boek hoogstwaarschijnlijk niet uit ;)

   • セレネ zegt:

    In Ender’s Game en deel twee en drie merk je dat niet eigenlijk, maar je kan de boeken eventueel ook tweedehands kopen of lenen van iemand, als zoiets je stoort :)

 3. Bregje zegt:

  Orson Scott Card houdt er inderdaad nogal wat visies op na waar ik het niet mee eens ben, maar naar wat ik van het boek gehoord heb komt dat in Ender’s Game niet naar voren. Ik vind het altijd een beetje een dilemma als schrijvers niet echt leuke personen zijn. Aan de ene kant wil ik hem niet echt steunen, maar aan de andere kant ben ik nog steeds er benieuwd naar zijn boek!

 4. Kelly zegt:

  yeah, de film was een tegenvaller; ik miste zo veel van de ziel van de film; de vriendschappen met Dink, Bean en Petra waren compleet uitgehold. Ik las ‘Ender’s Game’ op mijn veertiende en het is echt een fantastisch goed verteld verhaal. Ieder woord is raak en Ender is een prachtig personage. Ook zijn zus Valentine – die in de film maar matig voorkwam terwijl ze in het boek een waanzinnig grote plotlijn deelt met grote broer Peter – is een van mijn favoriete personages ooit. Ik kan het verhaal echt heel erg aanraden.

  Wbt Card’s opvattingen: die tonen in dit boek totaal niet. Ik heb het idee dat hij vroeger – toen hij dit boek schreef – een stuk minder radicaal was dan hij zich nu uit. Zijn latere werk is ook steeds pretentieuzer geworden (de rest van de Ender serie is bijna filosofie, en de Shadow serie, die hieraan parallel loopt is Mormoonse propaganda na boek 1, zo zonde) en dat is heel jammer. Zijn nieuwste werken zal ik dus ook niet meer aanraken, maar Ender’s Game is en blijft een klassieker en een verdomd vet verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s