Boek: Station Elf – Emily St. John Mandel

Titel: Station Elf
Auteur: Emily St. John Mandel
Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar van verschijnen: 2014

Beoordeling: ★★★★★

“DAG 1: De Georgische Griep raast als een neutronenbom over het aardoppervlak. Volgens nieuwsberichten ligt het sterftecijfer op nagenoeg 100 procent.
DAG 14: De beschaving is ten onder gegaan.

Twintig jaar later trekt het Reizende Symfonieorkest, een toneel- en muziekgezelschap, langs de nederzettingen rondom de Grote Meren van Noord-Amerika, om Beethoven ten gehore te brengen en Shakespeare op te voeren. ‘Want overleven is niet genoeg.’ Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren dreigen. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan?
Heen en weer springend in de tijd, tussen de glansrijke jaren van vlak voor de ondergang en de gekantelde wereld van twintig jaar daarna, verhaalt Station Elf over een handvol overlevenden en hun strijd om door te gaan in een wereld die nooit meer dezelfde zal zijn.”

Onlangs won ik dit boek op hebban.nl en ik was meteen erg blij. Hoewel ik nog niet eerder van de schrijfster Emily St. John Mandel gehoord had, sprak de synopsis me heel erg aan. Ik ben gek op post-apocalyptische verhalen, dus dit leek me echt een boek voor mij!

Na het lezen van Station Elf ben ik nog altijd enthousiast. Het verhaal is heel realistisch geschreven. De world building is tot in de details compleet en de geschetste toekomst is goed in te beelden. Hierdoor kan het boek soms een beetje beangstigend aanvoelen – zo gemakkelijk kan het dus mis gaan in onze huidige maatschappij..


Station Elf kent een wisselend POV, waardoor we kennismaken met veel verschillende personages en hun verhaallijnen. Ook krijgen we door middel van flashbacks een beeld van de wereld voor de uitbraak van de Georgische griep. Wat deden de personages toen? En hoe staan ze met elkaar in verband? Wat ik zelf heel tof vind is de manier waarop de verschillende verhaallijnen uiteindelijk allemaal bij elkaar komen. Emily St. John Mandel is een ingenieuze vertelster die haar verhaallijnen als puzzelstukjes in elkaar weet te passen. Als lezer heb je pas op de laatste bladzijde je puzzel compleet en raak je geen moment verveeld.

De schrijfstijl leest bovendien heel fijn. De zinnen zijn helder, de beschrijvingen beeldend en de dialogen komen realistisch over. Bovendien bevat dit boek zeker ook mooie en inspirerende quotes en een aanzet tot nadenken over de huidige maatschappij.

Mijn enige puntje van kritiek is de cover van het boek. De globe die je ziet komt letterlijk uit het verhaal, maar persoonlijk vind ik de knalroze kleur niet heel passend. Op deze manier ben ik bang dat veel mensen dit boek voorbij zullen lopen – een chick lit verwachtend. Terwijl Station Elf toch echt een enorme aanrader is; een fantastisch post-apocalyptisch verhaal met een inspirerende achterliggende boodschap!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s