To Be Read: Science Fiction van eigen bodem

Al eerder schreef ik een blog over de Nederlandstalige dystopia op mijn to be read lijstje. Hiervan heb ik ondertussen Efter van Hanna Bervoets af kunnen vinken; dit boek kreeg ik voor mijn verjaardag en las ik met veel plezier! En hoewel de markt voor science fiction in Nederland misschien niet al te groot is, heb ik toch weer een aantal pareltjes van eigen bodem aan mijn to be read lijstje toegevoegd.

Hybrid, De Nieuwe Wereld – Greet Illegems
“Amina is een slim maar schuw meisje dat opgroeit tussen de wezen van een buitenwijk in het arme noorden. Haar moeder ligt sinds Amina’s geboorte in een bizarre coma. Dankzij een overheidswedstrijd wint ze op haar dertiende een beurs aan het presidentieel college waar ze als buitenbeentje tussen de kinderen van de elite belandt. Maar er is nog iets wat Amina anders maakt en aan het einde van haar tijd aan het college lopen de spanningen op. Nog een laatste maal gaat ze samen met haar klasgenoten op schoolreis. Een moment waarop alles verandert.”

Als ik eerlijk ben is het vooral de cover die ervoor zorgt dat ik Hybrid graag wil lezen. De afbeelding is zo mysterieus, dat het me ontzettend nieuwsgierig maakt. Maar over de synopsis twijfel ik een beetje; zou dit een boek voor mij zijn?! Ik heb echter veel lovende recensies gelezen, dus ik geef dit boek van Greet Ilegems graag een kans :)

De Stem van de Zee – Mari Li
‘Ik ben in de zee geboren. In de nacht dat mama moest bevallen, rolden de golven als reuzen naar het strand en krijste mijn moeder als de meeuwen. Ze riep net zo lang om de zee tot mijn vader er gehoor aan gaf en haar zwoegende lichaam in zijn armen naar buiten droeg. Daar lag ze in een witte jurk op haar rug in de modder, haar benen wijd in de branding. De golven trokken me naar buiten. Voordat mijn vader me vast kon grijpen, had ik al kennis gemaakt met het zilte water.’
Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm besluit ze om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. Tijdens hun reis ontdekken ze dat hun familiegeschiedenis heeft geleid tot een gevecht tegen een ziekte die de mensheid lijkt uit te roeien. Zullen ze hun moeder vinden? Kunnen ze het opnemen tegen hun nietsontziende oom? En welke rol geeft hun afstamming aan Arthur en Nimue zelf?

Heel boekbloggend Nederland heeft dit boek al gelezen (naar mijn idee dan) en de meningen zijn verdeeld.. Zelf ben ik vooral heel benieuwd naar De Stem van de Zee omdat het elementen van science fiction, dystopia en het paranormale genre lijkt te combineren. Hoog tijd om dit boek aan te schaffen en met eigen ogen te lezen wat Mari Li ons te bieden heeft!

Lege Steden – Jasper Polane
“Twee identieke steden, gelegen in parallelle werelden: een victoriaans aandoende stad, die in de gaten wordt gehouden door gedachtelezers, en een modernere versie, waar de bevolking de beschikking heeft over uitzonderlijke apparaten.
Wetenschapper Werner Boren wordt ontvoerd en van de ene wereld naar de andere wereld gebracht om daar te werken aan de geavanceerde machines.
Heike Krim, een jonge vrouw die bij de inquisitie werkt, probeert hem op te sporen. Dan ontdekt Werner een derde mysterieuze versie van de stad, die niet zo verlaten is als hij lijkt…”

Ik lees graag boeken met parallelle werelden en Lege Steden lijkt me dubbel zo interessant omdat het boek ook een paranormaal tintje lijkt te hebben (het bestaan van de gedachtelezers). In de synopsis zie ik bovendien enige gelijkenissen met 1984 – de bevolking die door de regering in de gaten gehouden wordt bijvoorbeeld. Ik kan niet wachten om aan dit boek te beginnen!

Het Boek van Voorheen – Jen Minkman
Geen synopsis.

 

 

 

 

 

Hoewel er nog geen synopsis online staat, ben ik toch al enorm nieuwsgierig naar Het Boek van Voorheen. Dit komt omdat dit boek een uitwerking is van het kortverhaal Het Eiland uit de bundel In Opstand van Storm Publishers. En ook de cover ziet er toch fantastisch uit?!

Ik moet eerlijkheidshalve wel zeggen dat ik Het Eiland persoonlijk het minst goede verhaal uit de bundel vond, maar ik denk wel dat juist dit verhaal de meeste potentie heeft om uitgewerkt te worden tot een compleet boek. Het idee achter Het Eiland was namelijk enorm sterk en de geschepte wereld sprak me vanaf de eerste pagina aan. Nu maar hopen dat dit boek aan mijn hoge verwachtingen kan voldoen..

Heb jij nog aanraders voor science fiction van eigen bodem?

Advertenties

2 gedachtes over “To Be Read: Science Fiction van eigen bodem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s