10x mijn favoriete boekverfilmingen

Deze donderdag staat de Top Ten on Thursday in het teken van boekverfilmingen. Bedankt Emmy voor het bedenken van deze toffe TTT! Ik heb geprobeerd me aan het thema van mijn blog te houden en enkel science fiction films op te noemen. Maar ik kan het niet laten om nog even een eervolle vermelding te geven aan The Help, De Eenzaamheid van de Priemgetallen en Veronika Decides To Die – drie films die niet binnen het genre van mijn blog vallen maar zeker de moeite waard zijn!

Ik weet dat de Divergent films heel verschillend onthaald zijn; sommige reviews zijn ronduit lovend terwijl in anderen de films enorm afgekraakt worden. Zelf heb ik echter enorm genoten van zowel Divergent als Insurgent. Ik weet dat de films niet 100% het verhaal van de boeken volgen, maar ondanks dat heb ik ze allebei met veel plezier gekeken. Ik kijk nu al uit naar Allegiant.. | Divergent (2014)

Ik zeg het niet vaak – meestal ben ik trots lid van Team Het-Boek-Was-Beter – maar in dit geval moet ik toch toegeven: de film is beter dan het boek. Waar ik in het boek soms moeite had mijn aandacht bij het verhaal te houden, wist de verfilming me van begin tot eind te boeien. De decors zijn mooi en het verhaal is spannend en onverwacht. Een aanrader! | A Clockwork Orange (1971)

De meesten onder jullie zullen  Stephenie Meyer kennen van Twilight. Deze serie heeft haar een hoop bekendheid opgeleverd, maar het is juist haar boek The Host dat ik veel meer aandacht gun. In The Host maken we kennis met ‘Wanderer’ een ziel die in het lichaam van Melanie wordt geplaatst. Maar Melanie is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven.. Zowel het boek als de film vond ik fantastisch! | The Host (2013)

K-Pax hoort ook zeker tot mijn favoriete science fiction films. In deze film maken we kennis met Prot, een patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis die beweert van een andere planeet te komen. Waar de trilogie van Gene Brouwer zich op een gegeven moment vooral op de psychologie van dit personage richt, heeft de film mijn inziens een veel interessantere invalshoek. Een wondermooi verhaal dat je aan het denken zet. Zou er dan toch echt buitenaards leven bestaan? | K-PAX (2001)

Wat ik erg tof vind aan The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is het feit dat deze film science fiction met humor combineert. Net als de trilogie in vijf delen – geschreven door Douglas Adams – staat de film bol van de grappen. Heerlijk om te kijken op een regenachtige donderdagavond. | The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005)

Deze film is nog niet eens verschenen en hij staat nu al in mijn top tien.. Maar even serieus: als je die trailer ziet, dan moet je toch wel enthousiast zijn?! Ik tel in ieder geval de dagen totdat deze film in de bioscoop verschijnt.. | The 5th Wave (2016)

Total Recall is gebaseerd op het kortverhaal We Can Remember It For You Wholesale van Philip K. Dick. Stiekem heb ik dit kortverhaal niet gelezen, maar zowel de originele versie van deze film uit 1990 (met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol) als de remake uit 2012 vond ik erg goed. Het verhaal blijft origineel en onverwacht – vanaf de eerste tot de laatste minuut bleven beide films me verrassen. | Total Recall (1990)

In deze post-apocalyptische film maken we kennis met een vader en zoon die samen door een verwoest Amerika trekken. Hoewel er eigenlijk vrij weinig gebeurt in The Road, wist het verhaal toch enorm veel indruk op me te maken. Vooral de wijdse shots van het verlaten landschap en de flashbacks naar het leven van vroeger kwamen hard binnen. Zowel boek als film zijn aan te raden! | The Road (2009)

In deze mysterieuze thriller maken we kennis met Jason Bourne, een man zonder herinneringen. Wie is hij? Hoe is hij in zee belandt? En hoe komt hij aan die schotwonden? Ik wil nog altijd het boek van Ludlum lezen waarop deze film gebaseerd is, want ook dit is een film die ik al meerdere keren met veel plezier heb gekeken. | The Bourne Identity (2002)

Tot slot ga ik toch The Hunger Games noemen. Hoewel ik geen groot fan ben van deze trilogie, vond ik de film behoorlijk goed gemaakt. Het lijkt me niet eenvoudig een dergelijk boek naar het grote scherm te vertalen en ik denk dat het team daar goed in geslaagd is. Maar ik moet eerlijkheidshalve wel toegeven dat ik de rest van de films in deze serie nog altijd niet gezien heb.. | The Hunger Games (2012)

Wat zijn jouw favoriete boekverfilmingen?

Advertenties

6 gedachtes over “10x mijn favoriete boekverfilmingen

  1. Daenelia zegt:

    Westworld is nog steeds een fantastische film, gebaseerd op een boek van Michael Crichton. Coraline, hoewel ik het boek (nog) niet gelezen heb. Of misschien heb ik het ooit in het Nederlands gelezen en moet ik nog het origineel van Neil Gaiman lezen…
    The Shawshank Redemption, omdat dit gewoon een buitengewoon goed film is. Maar dat is niet echt SF gerelateerd.
    Dune, dan maar, en Cloud Atlas :) Oh, er zijn er zoveel die de moeite waard zijn.

  2. Boekwonderaar zegt:

    The Host krijgt zelfs een deel 2 en 3! (in de boeken dan) Ben daar ook erg benieuwd naar! Mijn favoriete boekverfilming is The Hobbit, de sfeer en ah het is zo geweldig..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s