Boek: The Martian – Andy Weir

Titel: The Martian
Auteur: Andy Weir
Jaar van verschijnen: 2011

Beoordeling: ★★★★★

“Six days ago, astronaut Mark Watney became one of the first people to walk on Mars. Now, he’s sure he’ll be the first person to die there. After a dust storm nearly kills him & forces his crew to evacuate while thinking him dead, Mark finds himself stranded & completely alone with no way to even signal Earth that he’s alive—& even if he could get word out, his supplies would be gone long before a rescue could arrive. Chances are, though, he won’t have time to starve to death. The damaged machinery, unforgiving environment or plain-old “human error” are much more likely to kill him first. But Mark isn’t ready to give up yet. Drawing on his ingenuity, his engineering skills—& a relentless, dogged refusal to quit—he steadfastly confronts one seemingly insurmountable obstacle after the next. Will his resourcefulness be enough to overcome the impossible odds against him?

Sinds The Martian in 2011  verscheen stond dit boek op mijn To Be Read lijstje. Nadat dit boek in 2014 ook nog eens de Goodreads Choice Award in de wacht wist te slepen was het voor mij helemaal duidelijk: ik MOEST dit boek lezen! Toch was ik er op de één of andere manier nog altijd niet aan toegekomen.. Misschien werd ik stiekem toch enigszins afgeschrikt door het feit dat er slechts één enkel hoofdpersonage is dat in alle eenzaamheid op Mars is gestrand? Ik weet het niet, maar nu de verfilming deze maand in de bioscoopzalen verschijnt kon ik me hier in ieder geval niet langer door laten weerhouden..

Ik ben heel erg blij dat ik nu dan eindelijk The Martian heb gelezen. Andy Weir wist vanaf pagina één mijn aandacht te trekken en liet me daarna nooit meer los. Zelfs nu, dagen na het uitlezen van dit boek, ben ik er in mijn hoofd nog altijd mee bezig.. Hoe zou het zijn om door de ruimte te reizen? Zal het landschap van Mars echt zo mooi zijn? En zou ik in mijn eentje kunnen overleven op een andere planeet? (het antwoord hierop is: nee)

Hoewel ons hoofdpersonage Mark Watney gestrand is op Mars na een ongeval tijdens zijn missie, geeft hij nooit de moed op en kijkt hij met een enorm hoopvolle en vooral humoristische blik naar de wereld. Hij is ontzettend slim en hoewel wetenschap een belangrijke rol speelt in dit verhaal, blijft The Martian tegelijkertijd luchtig en gemakkelijk leesbaar. Dit komt met name door de vele grapjes die Watney maakt – Ik vind zijn personage echt briljant! Ondanks de penibele situatie waarin hij zich bevindt weet hij altijd positief te blijven.

In The Martian lezen we voornamelijk een soort van dagboekfragmenten – logs – die Watney bijhoudt terwijl hij probeert te overleven op mars. Dit klinkt misschien een beetje saai, maar dat is allesbehalve het geval. Mark is niet alleen een zeer inventief persoon, maar hij heeft daarnaast ook een hoge mate van zelfspot. Hierdoor weet hij keer op keer een glimlach op je gezicht te toveren en voelt het soms bijna alsof hij écht zijn levensverhaal met je deelt vanaf een andere planeet. En als je dan toch bang bent dat een boek vol persoonlijke logs van een eenzame man op mars je gaat vervelen: op een gegeven moment komen er ook hoofdstukken die zich afspelen op aarde – wanneer men zich bij de NASA beseft dat de door hun doodgewaande Mark Watney nog in leven is..

Dit boek verdient absoluut vijf sterren; van begin tot eind leefde ik mee met Watney op mars. Het verhaal komt heel geloofwaardig over en wist me niet alleen aan het lachen te maken, maar ook aan het nadenken te zetten over de zelfredzaamheid van de mens. Bovendien heb ik door de wetenschappelijke invalshoek ook een hoop kunnen leren – op een leuke manier. Ik kan echt niet wachten om de verfilming van The Martian te zien. Ik ben heel benieuwd wat ze er van gemaakt hebben en of deze verfilming zich kan meten aan dit enorm kwaliteitsvolle boek!

The-Martian-NL
The Martian verscheen in het Nederlands bij Karakter.
Advertenties

5 gedachtes over “Boek: The Martian – Andy Weir

  1. Daenelia zegt:

    Yay! Je hebt hem gelezen! Ik ben ook heel benieuwd naar de film. Ik moet mijn gozer nog zo ver krijgen dat hij het boek ook eerst leest. Het is fijn leesvoer én echte science fiction, eindelijk, weer eens.

    • Marcia zegt:

      Ik vond het echt een enorm goed boek! Hopelijk krijg je je vriend snel zo ver dat hij het boek ook gaat lezen, want samen naar de bioscoop is natuurlijk veel gezelliger dan alleen ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s