Documentaires met een vleugje science fiction

Als vrijwilliger op Film Fest Gent krijg ik altijd de kans om een aantal films te gaan zien. Dit jaar zag ik, naast een heleboel toffe fictie films, ook een aantal documentaires. En twee daarvan gaven me een wel heel science fiction-achtig gevoel!

Het leek me leuk om de documentaires die ik zag op Film Fest Gent met jullie te delen. Ik zal niet alleen de twee documentaires opnoemen die me een science fiction-achtig gevoel gaven, maar voor de volledigheid bespreek ik alle drie de documentaires die ik zag. Hopelijk vinden jullie dit leuk om te lezen; het is in ieder geval weer eens wat anders..

Chuck Norris vs, Communism (2015)

Deze documentaire, met een wel heel fantastische titel, gaat over de jaren 1980 in Roemenië. Het land was toen nog onder streng communistisch bestuur. Westerse films werden stiekem Roemenië binnengesmokkeld en gedubt door Irina Nistor, die ook als vertaalster werkte voor de Russische Staatstelevisie. De stiekeme import van deze films speelde een grote rol bij de omverwerping van het communisme. In de westerse films zag men namelijk hoe het er in andere delen van de wereld aan toe ging: men zag de enorme gebouwen, auto’s, een overvloed aan voedsel, de vrijheid, etc. Het is dat het echt gebeurd is, want anders zou dit toch een fantastisch science ficiton verhaal opleveren? Hoe stiekeme films de rebellie helpen een leider om ver te stoten. Ik zou een boek met zo’n premisse zeker lezen!

WAAROM JE DEZE DOCUMENTAIRE MOET ZIEN? Chuck Norris vs. Communism is geen standaard documentaire. Grote delen van het verhaal worden gereconstrueerd, dus je zit niet heel de tijd enkel naar pratende mensen te kijken. Daarnaast komen er enorm veel fragmenten van klassiekers voorbij en wie houdt er nu niet van Rocky, Chuck Norris en Michael Knight?! Deze docu bevat niet alleen een interessant verhaal, maar is daarnaast ook heel leuk en grappig om naar te kijken.

The First Film (2015)

Toen ik mijn masterscriptie schreef over dystopia en science fiction las ik een heel interessante visie op dit genre. Volgens sommige wetenschappers kunnen alle films voor 1906 namelijk gezien worden als science fiction films, omdat  ze de toeschouwers tonen wat er mogelijk is met nieuwe en vergevorderde technologieën. De kijkers, die nog nooit eerder een film zagen, reageren hier hetzelfde op als op een science fiction verhaal.. Met deze gedachte in het achterhoofd kunnen we The First Film, over het ontstaan van het medium film, zeker onder het science fiction genre onderbrengen.

In The First Film probeert filmmaker David Nicholas Wilkinson, zelf geboren in Leeds, te bewijzen dat de eerste film ooit gemaakt is in Leeds. Hij gaat op zoek naar het mysterieuze verhaal achter Louis Le Prince – een filmmaker die in de geschiedenisboeken niet genoemd wordt tussen pioniers als Thomas Edison en de gebroeders Lumière. Le Prince zou echter niet alleen de eerste film ooit gemaakt hebben, maar hij is daarna op mysterieuze wijze van de aardbol verdwenen.. Wat is zijn verhaal?

WAAROM JE DEZE DOCUMENTAIRE MOET ZIEN? The First Film is een mysterieus verhaal dat gevoed wordt door de enorme passie van David Nicholas Wilkinson. Hoewel de documentaire af en toe een rode draad lijkt te ontbreken en de makers proberen de gehele filmgeschiedenis op te nemen in hun documentaire, is het een interessante docu die je op verschillende momenten ook aan het lachen weet te maken. Als je, net als ik, een liefhebber van filmgeschiedenis bent dan raad ik je ook zeker de fictiefilm Eadweard aan, over het leven en de ontdekkingen van Eadweard Muybridge.

The Emperors new Clothes (2015)

Tot slot zag ik op het Film Fest de documentaire The Emperor’s New Clothes. Deze documentaire van Michael Winterbottom en Russel Brand gaat over de wereldwijde economische crisis. Ook dit onderwerp is te linken aan science fiction; de economische crisis wordt namelijk vaak gezien wordt als een directe inspiratiebron voor dystopia. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat ten tijde van economische crises, dystopische verhalen populairder zijn dan in economische hoogtijdagen. Verder gaf deze docu me niet echt een science fiction-achtig gevoel, maar voor de liefhebbers heb ik hem toch ook maar opgenoemd ;)

WAAROM JE DEZE DOCUMENTAIRE MOET ZIEN? De economische crisis speelt nog altijd een grote rol in ons dagelijks leven en het is zeer interessant om te zien hoe dit allemaal ontstaan is. Het is natuurlijk wel een verhaal dat we allemaal al kennen en uit den treure gehoord hebben, want heel vernieuwend is het niet. Bovendien kan het ook wat deprimerend overkomen, want hoewel er verschillende oplossingen worden aangedragen zien we in werkelijkheid dat er weinig aan gedaan wordt..

Kijk jij graag naar documentaires?

Advertenties

Een gedachte over “Documentaires met een vleugje science fiction

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s