Wrap Up: Gezien in oktober

Deze maand heb ik vooral films gezien op Film fest gent, omdat ik hier als vrijwilliger werkte. Helaas was The Lobster al uitverkocht en kon ik door omstandigheden niet naar Brak – oftewel: ik zag geen enkele science fiction film op het Film Fest.. Wel zag ik een aantal documentaires met een vleugje science fiction, waar ik al eerder over schreef. Voor deze post rest mij dan ook niets anders dan de films die ik deze maand zag voor jullie op een rijtje te zetten!

babai (2015)

In Babai maken we kennis met een tienjarig jongetje uit Kosovo die samen met zijn vader Gesim op straat sigaretten verkoopt. Wanneer Gesim besluit naar Duitsland te vluchten – op zoek naar een beter leven – geeft onze tienjarige Nori zich niet gewonnen. Hij reist zijn vader achterna naar het verre Duitsland.

Compleet op de gok ging ik naar deze film onder regie van Visar Morina. Hoewel deze film zich afspeelt in het begin van de jaren negentig, is het thema vluchtelingen zeker nu heel actueel. Babai is super mooi gefilmd, de shots alsook de locaties zijn wonderschoon, maar op de één of andere manier wist het verhaal mij niet te raken. Aan het einde van de film ging er bovendien een collectieve ‘huh?’ door de zaal. Het einde kwam mijns inziens veel te plotseling – en was ook heel onduidelijk. Al met al een interessante film, die je zeker aan het denken zet, maar wel eentje die me helaas emotioneel niet echt wist te raken.

Les Cowboys (2015)

Een zestienjarig meisje gaat er met haar moslimvriendje vandoor. Wat volgt is een jarenlange zoektocht naar dochter en zus, die in handen is gevallen van radicale moslims.

De titel van deze film sprak me eigenlijk niet zo aan; als ik niet als vrijwilliger bij deze film moest werken had ik hem waarschijnlijk niet uitgekozen. Maar Les Cowboys is allesbehalve een western, nee het verhaal is wondermooi. Bovendien wordt er enorm goed geacteerd en zien we de meest mooie camerashots het scherm passeren. Het enige wat me tegenstaat aan deze film is het feit dat de islam in deze film heel expliciet aan terrorisme gelinkt wordt.. Ik vind dat behoorlijk cliché en zou het stiekem veel toffer vinden als het meisje juist ‘gewoon’ zou integreren in de cultuur van de islam. Maar ondanks alles is deze Frans-Belgische productie een zeer mooie en aangrijpende film!

You (US) Me (2014)

In You (Us) Me redt een seriemoordenaar het leven van een suïcidaal meisje. Wat volgt is een kat-en-muis spel tussen twee bijzondere mensen. Een wel heel bijzonder liefdesverhaal..

You (Us) Me is een bizarre film. Enerzijds zit de film vol grappen – hoe kan dat ook anders als het gaat over een suïcidaal meisje dat gered wordt door een seriemoordenaar. Maar je moet deze film niet onderschatten; het verhaal heeft ook een duistere, sinistere ondertoon. Sommige stukken vond ik behoorlijk eng en het geweld was me soms echt te grafisch. Zeker aangezien ik daarna de hele nacht alleen thuis was..

Eadweard (2015)

Deze film is gebaseerd op het leven van de Amerikaanse fotograaf Eadweard Muybridge, die met zijn foto’s van galoperende paarden aan de wieg van de filmgeschiedenis stond. Eadweard heeft echter niet enkel aandacht voor de uitvindingen van Muybridge, maar geeft ons vooral een zeer interessante karakterschets. We leren een wel heel bijzonder personage kennen in al zijn goede, maar vooral ook in zijn slechte kanten.

Ik wilde deze film heel graag zien, omdat ik veel interesse heb in filmgeschiedenis. Maar, wat bleek, de film gaat over veel meer dan dat. De hoofdrol wordt enorm goed vertolkt door de Canadees Michael Eklund, die Eadweard heel goed in de verf weet te zetten. Je vraagt je natuurlijk altijd af en welke mate het verhaal verzonnen is en wat er autobiografisch is – volgens de regisseur (die aanwezig was bij de vertoning) is alles zoveel mogelijk gebaseerd op bestaande bronnen. Ik vond Eadweard een heel toffe film; echt een onverwacht pareltje!

Violencia (2015)

Violencia brengt de kijker vier verschillende verhalen. Een gevangene in het Amazonewoud, een man die de liefde bedrijft met zijn vriendin en er de volgende ochtend zo snel mogelijk vandoor gaat, een jongen die op zoek is naar een baan en een paramilitair die zijn rekruten om meedogenloze wijze traint.

Ik had geen idee wat ik moest verwachten van Violencia en juist daarom is deze film mij zo goed bevallen. Ik vond het ontzettend mooi gefilmd en juist de traagheid van de shots wisten mij enorm te intrigeren. Helaas hoorde ik om mij heen veel slechte reacties; mensen vonden het te langzaam en het verhaal te onduidelijk. Misschien dat het mijn lage verwachtingen waren, maar ik vond Violencia verrassend goed. Ik zat voortdurend geboeid te kijken naar dit mooie schouwspel. Het is zeker geen standaardfilm, maar een aanrader als je eens iets anders wilt zien.

La Famille Bélier (2014)

In la Famille Bélier ontdekt een tiermeisje met dove ouders dat ze een talent heeft: ze is een goede zangeres. Maar kan ze voor een zangcarrière kiezen of zijn haar taken en verantwoordelijkheden als enige horende in de familie Bélier te groot?

Mijn ouders zagen deze film onlangs in de bioscoop en waren groot fan. Ze kochten meteen de dvd en toen ik een weekje in Nederland was besloten we dan ook La Famille Bélier met z’n drieën te kijken. Hoewel het verhaal echt heel mooi en ontroerend is, wist deze film mij niet helemaal te overtuigen. Daarvoor vond ik de personages te overdreven (vooral die moeder!) en het verhaal te veel gericht op jongeren. Als jeugdfilm denk ik dat La Famille Bélier een heel bijzondere en originele film is, maar mij persoonlijk viel het toch een beetje tegen..

Welke films zag jij de afgelopen maand?

Advertenties

2 gedachtes over “Wrap Up: Gezien in oktober

  1. Daenelia zegt:

    Brave. Eindelijk. Rabbit-proof fence, over drie (ook moedige meiden) die ontsnappen aan een kinder-werkkamp en door de Australische woestijn moeten lopen om terg te komen bij hun moeder. Klinkt al dystopisch, maar is verdorie echt gebeurd.
    En Lords of Dogtown, wat een verrassend onderhoudende film is over skateboarders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s