Boek: Arclight – Josin L. McQuein (Arclight #1)

Voor mijn persoonlijke ongelezen boeken challenge besloot ik met Arclight te beginnen. Dit boek combineert dystopia met het paranormale en wist me – ondanks de ietwat onduidelijke world building – zeker te vermaken. oftewel: Een prima boek voor de treinreis Gent – Groningen.

Titel: Arclight
Auteur: Josin L. McQuein
Serie: Arclight
Jaar van verschijnen: 2013

Beoordeling: ★★★☆☆

“No one crosses the wall of light . . . except for one girl who doesn’t remember who she is, where she came from, or how she survived. A harrowing, powerful debut thriller about finding yourself and protecting your future—no matter how short and uncertain it may be.

The Arclight is the last defense. The Fade can’t get in. Outside the Arclight’s border of high-powered beams is the Dark. And between the Light and the Dark is the Grey, a narrow, barren no-man’s-land. That’s where the rescue team finds Marina, a lone teenage girl with no memory of the horrors she faced or the family she lost. Marina is the only person who has ever survived an encounter with the Fade. She’s the first hope humanity has had in generations, but she could also be the catalyst for their final destruction. Because the Fade will stop at nothing to get her back. Marina knows it. Tobin, who’s determined to take his revenge on the Fade, knows it. Anne-Marie, who just wishes it were all over, knows it.

When one of the Fade infiltrates the Arclight and Marina recognizes it, she will begin to unlock secrets she didn’t even know she had. Who will Marina become? Who can she never be again?

Arclight begint met een waanzinnig sterk eerste hoofdstuk. Je staat meteen midden in de actie en het boek is vanaf de eerste letter enorm spannend. Je wilt onmiddellijk het complete boek lezen en weten hoe het allemaal in elkaar zit. Helaas neemt het tempo in de loop van het verhaal wel wat af.. De rest van het boek leest echt een stuk trager en dat is jammer – zeker omdat het zo gaaf gestart is.

Het hoofdpersonage Marina is anders dan haar leeftijdsgenootjes. Ze woont nog maar kort in de Arc, maar heeft geen herinneringen van haar leven hiervoor.  En sinds zij in de Arc woont, is het aantal invallen van de Fade enorm toegenomen.. Een mysterie dat opgelost moet worden! Wat ik erg goed vind aan Arclight is dat personages de tijd krijgen om zich te ontwikkelen en dat we ze allemaal op meerdere vlakken leren kennen.

Het verhaal van Arclight is erg origineel; een wereld die zichzelf met behulp van licht beschermt tegenover haar vijanden uit het duister: de Fade. Licht en donker staan in dit verhaal lijnrecht tegenover elkaar. Ik vind dit idee heel tof bedacht,  maar de uitwerking had naar mijn mening is beter gemogen. De wereld waarin Arclight zich afspeelt was voor mij niet helemaal duidelijk, ik kon het erg moeilijk voor me zien. Iets meer details over deze wereld of een meer beeldende schrijfstijl hadden mij misschien geholpen.. 

Over het grote geheel van het verhaal zou ik zeggen ‘pluspunten voor de originaliteit’, maar ik moet wel toegeven dat de onthulling tegen het einde van het verhaal behoorlijk voorspelbaar was. Misschien komt het door de trage schrijfstijl of de enorme focus op de ontwikkeling van de personages, maar als lezer heb je al lang door hoe de vork in de steel zit. En dat natuurlijk wel wat jammer.

De combinatie van het paranormale met dystopia blijft iets waar ik persoonlijk erg van houd, maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik betere boeken heb gelezen met dezelfde combinatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan All Our Yesterdays en What’s Left of MeIk denk overigens niet dat ik het vervolg nog zal gaan lezen; het einde van Arclight voelde als een afgerond verhaal en voor mij is het goed geweest..

Al met al geef ik Arclight drie sterren, die voornamelijk te danken zijn aan de originaliteit van het achterliggende idee en het spannende eerste hoofdstuk. Als je zin hebt in een combinatie van het paranormale met dystopia zou ik je liever iets anders aanraden, maar er is zeker niks mis met Arclight. Een prima boek voor tussendoor. Geen hoogvlieger, maar zeker ook geen mislukkeling.

Advertenties

2 gedachtes over “Boek: Arclight – Josin L. McQuein (Arclight #1)

  1. zwartraafje zegt:

    Ik merk tijdens het lezen dat ik eigenlijk best wel wat boeken tegen kom die in het ‘Leuk, maar niet geweldig’-rijtje thuishoren. Gelukkig zitten er af en toe ook enkele uitschieters tussen die je lichtjes om ver weten te blazen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s