Waarom ik een duologie boven een trilogie verkies

In het huidige Young Adult-boekenland is de trilogie niet meer weg te denken. Er verschijnen enorm veel series en drie lijkt het magische getal te zijn voor het aantal delen in een reeks. Toch ben ik lang niet altijd overtuigd van dergelijke trilogieën..

The Hunger GamesDivergent, Delirium, Matched: tegenwoordig is een trilogie een wel heel bekend fenomeen. Natuurlijk vind ik het heerlijk om me meerdere boeken lang in dezelfde wereld te begeven en personages beter te leren kennen of zelfs te zien groeien. Echt waar: ik ben gek op series! Helaas zien we vaak in trilogieën dat één van de boeken van beduidend minder niveau is.

Zo heb ik bijvoorbeeld al vaak meegemaakt dat ik een tweede boek behoorlijk vind tegenvallen; er gebeurt te weinig en het boek voelt enkel als een tussenverhaal, een aanloop naar de climax in boek drie.

De Birthmarked trilogie is voor mij een 
duidelijk voorbeeld van een serie waarbij
het tweede boek voelt als een tussen-
verhaal. Prized kent minder actie dan het
voorgaande deel en voelt slechts als een
aanloop naar Promised.
Ook bij The Chemical Garden Sever
trilogie van Lauren Destefano was ik 
enorm teleurgesteld in Fever, het tweede
deel. Gelukkig wist Sever als laatste
boek in deze serie een hoop goed te
maken!

Er zijn echter ook trilogieën waarbij het eerste boek slechts als een inleiding voelt. Dat je 300 pagina’s of meer leest en dat er nog altijd weinig gebeurt en al je vragen onbeantwoord blijven.

De Slated trilogie weet vanaf pagina één 
een zeer intrigerende wereld te scheppen,
maar helaas bevat het eerste boek maar
weinig actie. In Fractured en Shattered 
neemt de actie exponentieel toe.

En dan zijn er ook nog series waarbij het laatste boek ineens enorm tegenvalt. Ben je al twee boeken gek op de wereld en haar personages, weet de schrijver/schrijfster dat in het laatste boek te verpesten..

Na het lezen van Eve en Once keek ik 
heel erg uit naar het laatste deel van 
deze trilogie. Helaas had Rise opeens 
een heel andere sfeer en paste het einde
totaal niet bij de rest van de serie..

Het boek Pure wist me enorm te verrassen
en dat geldt ook voor haar vervolg Fuse.
Helaas vond ik het einde van deze
originele trilogie een behoorlijke 
teleurstelling.

Wanneer een schrijver een verhaal in drie delen bedenkt en ieder deel ongeveer een gelijkaardig gedeelte van het plot bevat, dan kan ik het idee van een trilogie enkel toejuichen. Hoe meer delen hoe beter, toch?! Maar ik heb het gevoel dat een trilogie iets te vaak tot stand komt uit commercieel oogpunt.. Er zijn gelukkig uitzonderingen! Trilogieën die ik van begin tot eind goed vond zijn onder andere Across the Universe, The Forest of Hands and Teeth, The Declaration, Partials en Legend.

Begrijp me niet verkeerd – ik zal zeker trilogieën blijven lezen. Ik vind het gewoon alleen zo jammer wanneer één boek van veel lager niveau is dan de rest. Daarom lees ik liever een duologie! In duologieën heeft een schrijver maar twee boeken om zijn complete plot uit te werken – en dit zien we op een positieve manier weerklonken in het verhaal. Actie, romantiek en personageontwikkeling zijn hierdoor ongeveer gelijkmatig verdeeld over beide boeken.

Ook zin om een duologie te lezen? Hieronder vind je er een aantal ter inspiratie.

Breathe en Resist van Sarah Crossan gaan over het 
leven onder een koepel, waar je moet betalen voor 
zuurstof. Deze duologie kent een grote verscheiden-
heid aan personages en zal je letterlijk de adem 
benemen!
Houd je meer van boeken met een paranormaal tintje?
Dan is de Linked duologie zeker iets voor jou. In 
deze serie maken we kennis met Elissa die geplaagd 
wordt door levensechte visioenen. Dit blijkt echter
een telepathische link met een ander meisje te 
zijn..
Ook Starters en Enders is een zeer originele 
duologie, waarin oudere mensen – de zogenoemde 
Enders – het lichaam van jongeren kunnen huren om 
nogmaals te ervaren hoe het is om jong te zijn.

Hoe zit het bij jou? Lees jij liever een trilogie of een duologie?

Advertenties

8 gedachtes over “Waarom ik een duologie boven een trilogie verkies

 1. mariaharut zegt:

  Ik vind dat je gelijk hebt, boek 2 is meestal een tussenverhaal. maar toch blijf ik een trilogie fan :) Dan ben je wat langer bezig als de serie leuk is en dan is het niet te vroeg afgelopen. liefs

 2. runawayisabella zegt:

  Aan de ene kant is een trilogie leuk omdat het verhaal langer duurt, ook al is een boek van de serie dan wat minder. Aan de andere kant merk ik dat ik veel makkelijk aan een duologie begin, omdat dat ‘maar’ twee boeken zijn :P

 3. jacolinemaes zegt:

  Ik ken veel meer trilogieën, dan duologieën, Maar van de fantasy duologieën wisten ze me allemaal niet super te overtuigen, toch waren deel 1 en 2 meestal wel ongeveer even sterk. Bij trilogieën heb ik vaker dat ik een serie steeds minder vind worden, als ik het tussendeel minder vind, vind ik het laatste deel meestal nog minder. Dus op zich denk ik dat je wel gelijk hebt dat bij een duologie het niveau meestal meer gelijk is, maar ik vind het niveau niet per definitie beter. Misschien heb ik er dus nog te weinig gelezen om echt het verschil te zien, maar over het algemeen let ik er niet op, omdat ik denk dat het niets zegt. Het gaat om de schrijver en als die ijzersterk is, dan denk ik dat het niet veel uitmaakt of het een duologie of trilogie is.

  • Marcia zegt:

   Je hebt helemaal gelijk dat het niveau van een duologie niet per definitie beter is. Maar ik vind het fijn dat je in ieder geval twee meer gelijkwaardige boeken hebt dan drie van heel verschillende kwaliteit..
   Door wie het geschreven is, blijft voor mij inderdaad het allerbelangrijkste :D

 4. zwartraafje zegt:

  Ik denk dat ik me wel bij je kan aansluiten. Zelf vind ik het heel jammer wanneer een tweede deel aanvoelt als één uitgerekt reclame-blok dat de tijd tussen begin en einde moet opvullen. Jammer genoeg ben ik nog niet veel trilogieën tegen gekomen waarbij ik elk deel een evenwaardig niveau vind hebben. Vaak zorgt zo’n tweede deel er vervolgens voor dat het erg lang duurt vooraleer ik ook aan het laatste boek toekom.

 5. Lieke zegt:

  Bij trilogieën heb ik heel sterk het gevoel dat óf het tweede deel slecht is, óf het derde deel. Natuurlijk is dit niet altijd zo, maar vaak wel. Ik denk dat ik zelf liever standalones lees, dan weet je gewoon gelijk waar je aan toe bent als je het boek uit hebt, haha :p

  • Marcia zegt:

   Haha ja misschien is een standalone wel de beste oplossing :P Maar dan vind ik het weer zo jammer dat je nooit meer over die personages en die wereld gaat lezen.. Het is ook nooit goed ^^ haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s