Boek: The Only Boy – Jordan Locke

Een wereld met alleen maar vrouwen klinkt mij behoorlijk angstaanjagend in de oren. Toch stond The only Boy, een boek dat ons dit toekomstperspectief biedt, al een behoorlijke tijd op mijn verlanglijstje. Toen ik The only boy dan ook voor een prikje voorbij zag komen op Facebook moest en zou ik hem meteen aanschaffen. En ik heb totaal geen spijt van deze impulsieve aankoop! 

Titel: The Only Boy
Auteur: Jordan Locke
Jaar van verschijnen: 2013

Beoordeling: ★★★★☆

“Mary is stuck in Section One, living with three hundred women in a crumbling hospital. She wonders what life was like two centuries ago, before the Cleansing wiped out all the men. But the rules—the Matriarch’s senseless rules—prevent her from exploring the vacant city to find out.

Taylor’s got a dangerous secret: he’s a boy. His compound’s been destroyed, and he’s been relocated to Section One. Living under the Matriarch means giving up possessions, eating canned food and avoiding all physical contact. Baggy clothes hide his flat chest and skinny legs, but if anyone discovers what lies beneath, he’ll be exiled. Maybe even executed.

Mary’s never seen a boy—the Matriarch cut the pictures of men from the textbooks—and she doesn’t suspect Taylor’s secret. If she knew, she might understand the need to stop the girls from teasing him. If she knew, she might realize why she breaks the rules, just to be near him. Then again, she might be frightened to death of him.

Taylor should go. The Matriarch is watching his every move. But running means leaving Mary—and braving the land beyond the compound’s boundaries.

De cover van The Only Boy wist meteen mijn aandacht te trekken. Ook de synopsis klinkt enorm origineel en interessant. Ik las al eerder over een wereld zonder kinderen (The Children of Men en Partials) of een wereld zonder volwassenen (Gone en Lord of the Flies), maar een wereld zonder mannen was ik nog niet tegengekomen..

The Only Boy wordt verteld vanuit twee verschillende point of views. Enerzijds lezen we de gedachtes van Mary en anderzijds die van Taylor – de enige jongen op aarde. In het begin vond ik het wel wat lastig om beide personages van elkaar te onderscheiden, maar gedurende de loop van het verhaal krijgen ze steeds meer een eigen stem.

Mary en Taylor bevinden zich in een post-apocalyptische wereld, waar na de uitbraak van een wereldwijd virus geen mannen meer kunnen overleven. In Section One, waar Mary al haar hele leven woont, is elk bewijs -elke foto- van het bestaan van mannen uit de schoolboeken verwijdert. Wanneer Mary dan ook ontdekt dat Taylor een man is, krijgt ze de schrik van haar leven..

Ergens is het wel jammer dat je op voorhand al weet dat Taylor een jongen is. Ik vraag me af hoe het zou zijn als je deze ontdekking zelf ook past later in het boek doet. Maar met een titel als deze is Taylor’s geheim natuurlijk moeilijk te verbergen ;)

Hoewel ons in de synopsis een zeer originele wereld wordt beloofd, heeft The Only Boy weinig aandacht voor world building. De focus gaat veel meer naar de personages – gedachtes, gevoelens en persoonlijke groei. Ook romantiek en actie zijn van de partij in dit meeslepende verhaal. Normaal gezien hecht ik veel waarde aan de wereld die een auteur creëert. Ik wil alle informatie tot in de details weten. Toch stoorde ik me bij dit boek totaal niet aan het feit dat ik wat minder te weten kwam over de wereld eromheen. Daarvoor waren de personages en hun acties te interessant. Als ik heel eerlijk ben vond ik het einde wel wat onbevredigend. Nog lang niet al mijn vragen zijn beantwoord. Hoe gaat het nu verder? Blijft de aarde altijd een vrouwenwereld of toch niet? En is er een cure voor de ziekte?

Al met al vond ik The Only Boy een heerlijke standalone bomvol actie. De schrijfstijl is enorm meeslepend en de focus op personages in plaats van world building is wel eens verfrissend. Het einde had van mij wat beter uitgewerkt gemogen, maar voor de rest heb ik erg genoten van dit boek. Ik dan ook niet anders dan kiezen voor een beoordeling van vier sterren.

Advertenties

5 gedachtes over “Boek: The Only Boy – Jordan Locke

 1. daenelia zegt:

  Ik zou zweren dat ik een dergelijk boek al eens eerder gelezen heb. Of misschien een kort verhaal? Moet ik eens uitzoeken.
  Jammer dat de wereld niet beter wordt uitgelicht, want het lijkt mij juist leuk om te lezen wat voor impact dat heeft, op de sociale strictuur en op omgang tussen vrouwen. En zijn er dan bijvoorbeeld ook geen mannelijke dieren meer, of hebben alleen de aapachtigen de mannetjes verloren? Als dat verder niet uitgedacht wordt, lijkt me dit geen boek voor mij.
  … Ik ben ook heel kritisch hoor ;) En het duurt ook heel veel boekenuren voor je op mijn cynische niveau aankomt :P En ergens maakt het me jaloers dat je nog zo van een boek kan genieten, want dat ben ik voorbij :(
  Lees en geniet :) Mooiers is er niet.

  • Marcia zegt:

   Als je erachter komt welk boek het was, hoor ik het graag! Ik ben ook heel nieuwsgierig hoe een wereld zonder mannen er dan qua structuur uitziet en had hier graag meer over gelezen, maar op de één of andere manier kon ik ondanks dat wel erg van het verhaal genieten!

  • Marcia zegt:

   Dit wordt wel in het boek vermeld: in een laboratorium worden nieuwe kinderen ‘gemaakt’ uit de eicellen van twee vrouwen. Ik geloof dat men in real life ook al eens daarmee geëxperimenteerd heeft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s