Between: wanneer alleen de jongeren overblijven

Een avondje rondneuzen op iMDB leverde me een nieuwe serie op om te gaan kijken: between. Deze netflix original speelt zich af in het stadje Pretty lake, waar alle inwoners ouder dan 22 jaar overlijden aan een mysterieus virus. Wanneer de regering besluit om Pretty Lake onder quarantaine te houden staan de jongeren er alleen voor.

Titel: Between
Acteurs: Jesse Carere, Ryan Allen, Justin Kelly
Jaar: 2015-nu

Beoordeling: ★★★★

Between is the story of a town under siege from a mysterious disease that has wiped out everybody 22 years and older. The series explores the power vacuum that results when a government has quarantined a 10-mile diameter area and left the inhabitants to fend for themselves.

Toen ik de synopsis van Between las moest ik meteen aan de Gone boeken van Michael Grant denken, waar iedereen van 16 jaar en ouder opeens verdwijnt. Maar, als je naar de serie kijkt, dan zie je meteen ook de verschillen. Bij Gone verdwijnen alle volwassen op hetzelfde moment, terwijl het virus in Between zich eerst langzaam ontwikkeld. Bovendien is dit virus een heel duidelijke reden, terwijl Grant ons zes boeken lang in spanning houdt over de reden waarom de volwassenen verdwenen. Het belangrijkste verschil is echter dat de kinderen in de Gone boeken zich onder een koepel bevinden, terwijl de jongeren in Between door de overheid in quarantaine worden geplaatst. Door deze quarantaine is natuurlijk ook de gelijkenis met de Vlaamse topserie Cordon snel gemaakt, maar in dat geval is er sprake van een virus dat alle leeftijden weet te vellen..

Maargoed, als we alle vergelijkingen achterwege laten, blijft er een ijzersterk verhaal over voor Between. Origineel blijkbaar niet, maar wel enorm leuk om naar te kijken. Zelf vind ik vooral de veelheid aan zeer diverse personages een groot pluspunt. We zien mensen van verschillende afkomsten en zelfs een meisje met het syndroom van Down.

Deze veelheid aan personages zorgt ook voor veel verschillende verhaallijnen. Zo heb je bijvoorbeeld Wiley de zwangere priestersdochter,  Chuck het rijkeluisjongetje, Ronnie de drugsdealer, Melissa het brave gelovige meisje, Adam de nerd en Gord de good guy. Al deze verschillende persoonlijkheden zorgen ervoor dat situaties soms behoorlijk uit de hand lopen en we te maken krijgen met Lord of the Flies-achtige taferelen.

Between-still

Wat ik persoonlijk wel heel jammer vind is dat je erg duidelijk merkt dat de acteurs veel ouder zijn dan de personages die ze spelen. Velen zijn zelfs boven de 22 – en hadden in ‘werkelijkheid’ niet in deze wereld kunnen leven. Natuurlijk weet ik dat dit in veel Hollywood producties het geval is, maar deze keer heb ik me hier extra aan gestoord. Sommige personages komen gewoon veel te volwassen over voor hun leeftijd en dat is jammer. O ja, en sinds wanneer kunnen twaalfjarigen autorijden?

Het eerste seizoen van Between telt slechts zes afleveringen, waardoor het niet al te veel tijd kost om alles te kijken. Toch weten de schrijvers een zeer interessante wereld te schetsen in de korte tijd die hun gegeven is. De laatste aflevering eindigt trouwens met een enorme cliff hanger, dus ik ben blij dat het tweede seizoen ondertussen in de maak is!

Al met al vond ik Between een zeer vermakelijke serie. Het idee is misschien niet al te origineel, maar de uitwerking is – mede door de veelheid aan personages – zeker geslaagd. Een echte aanrader voor fans van GoneLord of the Flies, Under the Dome en Cordon!

Kijk jij ook zo uit naar het tweede seizoen van Between?

Advertenties

3 gedachtes over “Between: wanneer alleen de jongeren overblijven

 1. Daenelia zegt:

  Dus dit is een beetje zoals The Tribe? Daarin gingen ook alle volwassenen dood. En eerlijk is eerlijk, als tiener is dat een geweldig idee :) Weg met alle volwassenen!
  (Als Trekkie moet ik natuurlijk zeggen dat dit allemaal afgeleid is van Miri, een aflevering waarin ze een planeet tegenkomen waar alleen kinderen overleefd hebben…)
  Logan’s Run! Sorry, dat schoot me ineens te binnen. Als je die film nog niet gezien hebt: dat is iets voor jou!
  Ik sla deze serie over. Ik kan zo niet zien of het echt iets toevoegt, en het klinkt meer alsof de personages stereotypen zijn: ‘de nerd’, ‘rich kid’ etc. Maar Logan’s Run moet ik toch eens op bluray krijgen…

  • Marcia zegt:

   The Trioe keek ik vroeger inderdaad ook! Lekker wegdromen bij het idee van een wereld zonder volwassenen ;)
   Logan’s Run staat inderdaad op mijn lijstje – zowel het boek als de film lijken me fantastisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s