Rise: Een teleurstellende finale van de Eve trilogie

Na het lezen van Eve en ONCE had ik hoge verwachtingen voor Rise. De voorgaande delen in deze post-apocalyptische serie namen me mee op avontuur met Eve – een meisje dat geleerd heeft om mannen te haten en te vechten voor haar toekomst. Ik verwachtte een spannende en onverwachte ontknoping, maar Helaas wist Anna Carey me niets van dit te geven..  

Titel: Rise
Auteur: Anna Carey
Serie: Eve (#3)
Jaar van verschijnen: 2013

Beoordeling: ★★☆☆☆

Rise is het vervolg op Eve en Once. Als je deze boeken nog niet gelezen hebt, kan onderstaande review spoilers bevatten.

When she lost her soul mate, Caleb, Eve felt like her world had ended. Trapped in the palace, forced to play the part of the happy, patriotic princess of The New America—and the blushing bride of her father’s top adviser—Eve’s whole life is a lie. The only thing that keeps her going is Caleb’s memory, and the revolution he started.

Now, Eve is taking over where Caleb left off. With the help of Moss, an undercover subversive in the King’s court, she plots to take down The New America, beginning with the capital, the City of Sand. Will Eve be able to bring about a new, free world when she’s called upon to perform the ultimate act of rebellion—killing her father?

Allereerst moet ik zeggen dat het plot van Rise ontzettend irrelevant en onorigineel is. Eve is  op de vlucht, zoals we ook al in de vorige boeken meerdere malen hebben meegemaakt. Maar hoe is ze dan van plan om de corrupte regering te stoppen? Waarom loopt ze weg van haar problemen in plaats van te vechten voor een oplossing?

Wat me bovendien enorm opviel is het feit dat Rise veel heftiger was dan de eerdere twee boeken. Waar in Eve en Once vooral liefde en vriendschap belangrijk waren en het verhaal toch behoorlijk luchtig bleef, zien we in dit derde deel opeens heel andere emoties. Er gaan heel wat personages op gewelddadige wijze dood (iets wat ik persoonlijk helemaal niet aan zag komen). Begrijp me niet verkeerd: ik houd van boeken met actie en ik kan er mee leven dat er personages dood gaan, maar dit boek voelt qua sfeer gewoon heel anders aan dan de voorgaande delen. Het is net alsof iemand anders het laatste deel in deze serie geschreven heeft, omdat het verhaal onverwacht opeens een heel andere invalshoek lijkt te hebben..

Once-1

Waar ik me in Rise ontzettend begon te ergeren aan ons hoofdpersonage Eve, kwam ik tegelijkertijd ook voor een verassing te staan: Charles en Clara blijken opeens heel toffe personages te zijn! Dat levert zeker pluspunten op voor karakterontwikkeling en het feit dat alle personages verschillende lagen in hun persoonlijkheid hebben. Geen saaie tweedimensionale bijpersonages, maar ‘echte’ mensen van vlees en bloed met goede en slechte eigenschappen.

Hoewel het eerste boek in deze serie heel origineel was, is Rise me behoorlijk tegengevallen. Ik kan minstens vijf dingen opnoemen die ik al in andere series ben tegengekomen (maar ik wil dit boek verder ook niet spoileren of verpesten voor andere lezers, dus ik doe het stilletjes in mijn hoofd..) Het einde van Rise komt ten slotte een beetje uit het niets vallen en is ook nog eens heel erg  cliché. Bovendien is het boek heel abrupt afgelopen, waardoor je als lezer niet echt closure krijgt bij het verhaal.  Later is er online nog een epiloog gepubliceerd, maar naar mijn mening maakt dit er niet echt beter op..

Al met al vond ik Rise een zeer tegenvallend en slap einde van een trilogie die ooit ontzettend veelbelovend begon met het boek Eve. Ik had deze serie graag op een andere manier afgerond gezien – namelijk op een manier die de eerste twee boeken eer aan doet.

Ben jij weleens teleurgesteld door het einde van een boekenreeks?

Advertenties

4 gedachtes over “Rise: Een teleurstellende finale van de Eve trilogie

  1. Anne zegt:

    Ooh dat is ontzettend jammer! Zelf heb ik de boeken niet gelezen (en waarschijnlijk ga ik dat ook niet doen) maar het is nooit leuk om teleurgesteld te worden. Dat had ik bijvoorbeeld bij het derde boek van The Hungergames.

  2. zwartraafje zegt:

    Ik ben blij om te horen (nu ja, lezen) dat ik niet de enige ben die dat gevoel had bij The Hunger Games. Voor mij is het dan weer net interessant om dit dankzij jouw blog alvast vooraf te weten. Dat komt me immers heel goed van pas omwille van die weinig tijd om veel boeken te lezen. Nu weet ik alvast dat ik deze reeks aan me voorbij mag laten gaan. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s