Terug in de schoolbanken!

Het is nog niet zo lang geleden dat ik afstudeerde aan de universiteit van Gent, maar toch begon ik het studeren alweer te missen.. Compleet impulsief schreef ik me dan ook in voor een deeltijdopleiding ‘Digital Storytelling’ aan de (rec)Academy in Gent. Ik werd aangenomen en ondertussen is deze opleiding met een bruisend weekend van start gegaan!

Ik gaf me op voor de opleiding Digital Storytelling omdat ik nog veel meer wil leren op het gebied van tekstschrijven, fotograferen, filmen, monteren en websites bouwen. Ik heb de basiskennis, maar een echte specialisatie ontbreekt – alsook een certificaat. Binnenkort begint voor mij de zoektocht naar een nieuwe job (mijn tijdelijke contract loopt ten einde) en met behulp van deze opleiding hoop ik toekomstige werkgevers te overtuigen dat ik meer kan dan enkel op de set staan.

Copyright Wouter Maeckelberghe

Na een zenuwslopend sollicitatiegesprek op de selectiedag van 13 november kreeg ik een paar dagen later het verlossende woord; Ik behoorde tot de twaalf geselecteerden!

Wat is digital storytelling?

Digital Storytelling is het vertellen van verhalen met behulp van diverse mediakanalen. In de opleiding worden verschillende skills getraind, zoals online media maken, audio- en videoproductie, tekstschrijven, interviewen, webdesign, audience engagement en nog veel meer. Ik kijk er echt naar uit om mijn film- en montageskills onder het stof vandaan te halen en bij te schaven! Ook hoop ik handige tips te krijgen voor mijn blog en in aanraking te komen met een heleboel nieuwe dingen.

Pizza eten, bloggen & een koffer knuffelen

Afgelopen weekend ging de opleiding van start. Van vrijdagavond tot en met zondag zijn we compleet ondergedompeld in de wereld van digitale – en vooral ook transmediale – storytelling.  Vrijdagavond ging het vooral over film, terwijl zaterdag in het teken stond van bloggen. De masterclasses waren heel praktijkgericht. Geen saaie hoorcolleges zoals op de universiteit, maar volop interactie tussen de lesgever en de studenten.

Sowieso is het super tof om alle deelnemers te leren kennen; iedereen heeft al behoorlijk wat ervaring en we hebben één ding gemeen: allemaal zijn we gek op het vertellen van verhalen! Het is tof om met zo’n gemotiveerde en gezellige bende aan de slag te mogen. Naast serieuze zaken was er ook veel tijd voor lol, zo hebben we bijvoorbeeld pizza gegeten (en chips, en popcorn, en nootjes..) en gingen we drankjes drinken en dansen in een café.

Straatgeluiden opnemen! (foto door Iris De Vree)

Zondag was de workshopgever helaas ziek, dus moest er geïmproviseerd worden. Dit was het ideale moment om in groepjes de straat op te gaan en een eigen projectje uit te werken. We hebben ontzettend veel plezier gemaakt en ik ben heel blij met het filmpje dat we gemaakt hebben – al zullen we het de komende week nog wel moeten finetunen.. Enne: over dat koffer knuffelen horen jullie later meer ;)

Wat gaan jullie hiervan merken?

Ik ga Oog op de Toekomst een beetje als speeltuin gebruiken om nieuwe ideetjes uit te proberen. Schrik dus niet als ik opeens een podcast maak  of mijn blog een complete make over geef – het zou zijn maar eens kunnen gebeuren ;) Sowieso was ik al van plan om iets met filmpjes te gaan doen, dus stay tuned!

Wat zou jij graag nog willen leren op het gebied van storytelling?

Advertenties

11 gedachtes over “Terug in de schoolbanken!

  1. daenelia zegt:

    Leuk joh! En vooral dingen uitproberen op je blog. En kijk verder dan wat ze je in de opleiding aangeven.
    Voor Steamhawke heb ik ook ooit eens een samenvatting gemaakt van het verhaal tot dus ver: in video-vorm. Dat was lastig want we hadden toen 5 goeie geschreven hoofdstukken, die moesten worden vertaald naar een begrijpelijke video. Leuk om te doen, maar oh, wat een werk :)

    • Marcia zegt:

      Ik heb Audiovisuele Communicatie gestudeerd aan de hogeschool – dus echt filmprojecten uitwerken en communicatieplannen schrijven etc. Na een jaartje werken ben ik opnieuw gaan studeren, ik volgde de master Film- en Televisiestudies aan de Universiteit van Gent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s