Red Queen: een onverwacht prinsessenverhaal

Dat Red Queen een hype is moge duidelijk zijn; meer dan de helft van mijn Goodreads vrienden hebben deze titel op hun planken staan. En Na het lezen van oneindig veel positieve reviews moest ik er dan zelf ook aan geloven: ik kocht red queen en begon meteen met lezen. ondanks mijn hoge verwachtingen kan ik niet anders dan alle boekenbloggers gelijk geven: Wat een enorm tof boek! 

Titel: Red Queen
Auteur: Victoria Aveyard
Serie: Red Queen (Red Queen #1)
Jaar van verschijnen: 2015

Beoordeling: ★★★★★

This is a world divided by blood – red or silver.

The Reds are commoners, ruled by a Silver elite in possession of god-like superpowers. And to Mare Barrow, a seventeen-year-old Red girl from the poverty-stricken Stilts, it seems like nothing will ever change.

That is, until she finds herself working in the Silver Palace. Here, surrounded by the people she hates the most, Mare discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy the balance of power.

Fearful of Mare’s potential, the Silvers hide her in plain view, declaring her a long-lost Silver princess, now engaged to a Silver prince. Despite knowing that one misstep would mean her death, Mare works silently to help the Red Guard, a militant resistance group, and bring down the Silver regime.

But this is a world of betrayal and lies, and Mare has entered a dangerous dance – Reds against Silvers, prince against prince, and Mare against her own heart…

In Red Queen is de wereld verdeeld in twee groepen: Reds (normale mensen zoals jij en ik) en Silvers (mensen met zilver bloed en speciale krachten). Het hoofdpersonage Mare blijkt echter een categorie op zich te zijn. Haar bloed is rood, maar ze heeft ook een heel speciale kracht. Met behulp van het koningshuis gaat Mare undercover als long lost princess en leert ze haar krachten en zichzelf steeds beter kennen.

Ergens deed Red Queen me wel een beetje denken aan The Selection; het gewone meisje komt terecht in een kasteel en leert de etiquette van de elite. Maar waar ik The Selection vaak wat te zoetsappig vind – en voornamelijk spanning en avontuur miste – wist Red Queen me van begin tot eind op het puntje van mijn stoel te laten zitten.

Ik vond het verhaal zeel origineel en goed geschreven. Ondanks het feit dat we elementen uit andere YA dystopia en fantasy voorbij zien komen was ik iedere keer verrast door het onverwachte pad dat het plot insloeg. Juist deze combinatie van het bekende en het onbekende, het paranormale en het dystopische, wisten Red Queen voor mij tot een hit te maken.

De world building van de wereld mist misschien wel wat duiding. Speelt Red Queen zich af in onze toekomst? Of is het gewoon helemaal een fantasiewereld? Nergens in het boek wordt dit echt duidelijk, maar persoonlijk vond ik dit geen groot probleem. Ik werd zo meegesleurd in het verhaal dat ik geen details of geschiedkundige kennis verlangde. Nee, ik wilde alleen maar dat dit boek nooit ophield!

Het boek eindigt met een zeer onverwachte plottwist én een spannende cliff hanger. Voor mij is Red Queen de ideale combinatie van science fiction en fantasy, met actie, avontuur en hier en daar een beetje romantiek. Ik kan niet wachten tot Glass Arrow, het vervolg op Red Queen, verschijnt!

Red Queen won onlangs de Goodreads Choice Award 2015 voor Best 
Debut Goodreads Author.

Heb jij al toegegeven aan deze hype?

Rode-KoninginLees je liever in het Nederlands? 
Bij Uitgeverij Cargo verscheen Rode Koningin, de Nederlandse
vertaling van het boek van Victoria Aveyard.
Advertenties

6 gedachtes over “Red Queen: een onverwacht prinsessenverhaal

  1. zwartraafje zegt:

    Hij staat al een tijd op mijn ‘Wil ik lezen’-lijst, maar tot nu toe is het er nog nooit van gekomen. De kroon van de Tearling kon ik onlangs wel lezen, dus af en toe komt het er gelukkig wel is van om één boek van die lijst af te vinken. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s