De Kruisdraagster: het christendom als science fiction verhaal

Vorige week bracht de postbode mij een pakketje. Ik wist dat het recensie-exemplaar van De Kruisdraagster onderweg was, maar toch was ik blij verrast toen ik het doosje openmaakte; Wat een dik boek! Maar liefst 460 pagina’s leesplezier bij elkaar gebonden door een enorm mooie cover. Snel las ik Animal Farm uit zodat ik meteen daarna in mijn nieuwe aanwinst kon beginnen. De Kruisdraagster wist me vanaf de eerste pagina te raken en liet me vervolgens niet meer los..

Titel: De Kruisdraagster
Auteur: Lydia Schwarz
Uitgeverij: Callenbach
Jaar van verschijnen: 2015

Beoordeling: ★★★★★

Anna woont in de perfecte wereld. Vrijheid, gerechtigheid, tolerantie en vrede zijn in het Europa van de 22e eeuw werkelijkheid geworden. Door een uitgebreid systeem leeft iedereen het volmaakte leven, zonder ziekte en werkloosheid. Alle landen werken samen en oorlogen zijn verleden tijd. Voor iedereen wordt gezorgd, ieders identiteit is bekend en ieders schreden worden gevolgd. Maar Anna is niet hetzelfde als de mensen om haar heen. Niemand weet dat zij met gevaar voor eigen leven thuis een groot geheim bewaart.

De wereld die Lydia Schwarz in De Kruisdraagster creëert zit tot in de details goed in elkaar en is enorm origineel. Het vrije Europa waarin Anna leeft is gestaafd op vier peilers: vrijheid, gelijkheid, verdraagzaamheid en vrede. Op zestienjarige leeftijd moeten jongeren een keuze maken tussen de apollinische en de dionysische levenswijze. Anna volgt de apollinische levenswijze, wat betekent dat ze op school vakken als Orde en Zelfbeheersing volgt om tot het hoogste zelfontplooiingsniveau te komen.

Het hoofdpersonage Anna is niet alleen toffe chick, maar bovendien is ze met haar 20 jaar veel volwassener dan de personages die we normaal gesproken in Young Adult verhalen tegenkomen. Ik vind het fijn om eens te lezen over iemand van mijn eigen leeftijd en aangezien het YA genre veel 20+ lezers heeft, denk ik dat dit een geslaagde keuze is. Daarnaast is Anna ook een erg gelaagd personage. Enerzijds werkt ze keihard voor school, terwijl ze anderzijds heel nieuwsgierig van aard is. Bovendien draagt ze een belangrijk geheim met zich mee. Haar sterke kant vind ik persoonlijk haar rationaliteit. Anna stelt alles in vraag en gaat graag op zoek naar een logische verklaring.

In De Kruisdraagster speelt het christendom een grote rol. Ik heb van een aantal mensen begrepen dat dit ze toch een beetje afschrikt, maar geef dit boek alsjeblieft een kans! Het is namelijk niet zo dat dit boek jou als lezer probeert over te halen je te bekeren. Nee, De Kruisdraagster vertelt een ijzersterk toekomstverhaal waarin het christendom verboden en verdrongen is. De bijbel staat in de bibliotheek zelfs bij de science fiction boeken..

Wanneer ons hoofdpersonage Anna ontdekt dat het Christendom nog altijd bestaat gaat ze op onderzoek uit. Hoewel ze zelf erg sceptisch is tegenover deze religie, is haar nieuwsgierigheid als een dorst die gelest moet worden. Met een schoolwerkstuk als smoesje dompelt Anna zichzelf steeds verder onder in de wereld van de Christenen.

Zelf ben ik allesbehalve gelovig, maar toch vond ik dit boek enorm interessant. Sowieso is religie een thema wat mij aanspreekt, maar wat De Kruisdraagster onderscheidt van andere  christelijke boeken is dat het christendom niet als ‘de enige weg’  wordt gezien. Het geloof wordt in dit boek van meerdere kanten bekeken, zeker door het feit dat ook ons hoofdpersonage niet precies weet wat ze moet geloven. Als lezer ben je vrij om je eigen mening te vormen.

De vergelijking met The Hunger Games en Divergent lijkt misschien snel gemaakt, maar persoonlijk vond ik De Kruisdraagster vele malen origineler. Het verhaal is veel politieker en meer gericht op de levenswijze van de mens. Eigenlijk leeft Anna in een utopische wereld, die bij nader inzien toch niet zo perfect blijkt te zijn. De Kruisdraagster bevat misschien minder actie dan eerder genoemde titels, maar toch zat ik van begin tot eind op het puntje van mijn stoel – mede door de fantastische schrijfstijl. Het verhaal is over het algemeen ook zeer onvoorspelbaar, met uitzondering van de plottwist richting het einde. Hiervoor lagen de hints er misschien net ietsje te dik bovenop..

De Kruisdraagster is veel meer dan alleen een boek over het Christendom. Ik las dit boek in twee dagen uit en wilde liefst niets anders doen dan lezen. De world building is origineel en klopt tot in de details. Hoewel het geloof een belangrijk thema is, wordt het nergens belerend. Vijf sterren voor dit vernieuwende, maar ook volwassen boek binnen het Young Adult genre. Een absolute aanrader!

Met dank aan uitgeverij Callenbach voor het toesturen van een recensie-exemplaar!

Advertenties

8 gedachtes over “De Kruisdraagster: het christendom als science fiction verhaal

  1. Mijn Brein is een Boekenkast zegt:

    Tgoh jouw positieve recensie brengt me toch wéér aan het twijfelen :D Ik ben echt allergisch voor religie en na gehoord te hebben wat de auteur zei over haar insteek om dit boek te schrijven had ik de Kruisdraagster volledig afgeschreven, maar toch klinkt het boeiend zoals jij het nu beschrijft! Dit is echt een enorm twijfelgeval voor me … Als de auteur het niet geschreven had vanuit het oogpunt dat ze zelf enorm christelijk is, zou ik het wel sowieso lezen :-p

  2. daenelia zegt:

    Het schrikt me niet af. Ik denk namelijk ook dat de bijbel bij de science fiction, of beter nog: fantasy verhalen hoort. Het zijn mythes, overgeleverde verhalen die niets met historie te maken hebben. Ik vond het in Divergent ook al zo overheersend, dat religieuse toontje. En dat ging dan nog niet eens écht over het christelijke geloof, maar was een soort van ‘verborgen evangelisatie’. Dus nee. Dit is niets voor mij. Dan nog liever Narnia herlezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s