Favoriete boeken met een cijfer in de titel

Het is alweer een behoorlijke tijd geleden dat ik meedeed aan de TOP TEN ON THURSDAY. De afgelopen weken spraken de thema’s mij persoonlijk niet heel erg aan, maar vandaag ga ik er toch weer mee aan de slag!

Eerlijk gezegd wist ik wel meteen dat ik niet tot tien boeken zou komen deze keer. Ik heb gewoonweg nog niet zoveel boeken met een getal in de titel gelezen. Vandaar dat ik het houd bij een op de TTT geïnspireerde post ^^ Bedankt voor de inspiratie Emmy!

172 hours on the moon – Johan Harstad

In 172 Hours on the Moon hebben drie tieners – Mia, Antoine en Midori – een trip naar de maan gewonnen, ter ere van het feit dat het al meer dan 40 jaar geleden is dat de eerste man op de maan stond. Het boek begint als een tof science fiction verhaal met verschillende POVS, maar verandert steeds meer in een horror verhaal..
172 Hours on the Moon is met recht één van de spannendste boeken die ik ooit las. Ik las dit boek in de zomer van 2013 tijdens de leesmarathon en ik moet er nog altijd vaak aan terugdenken. Toen ik het boek ‘s nachts uit las durfde ik echt niet te gaan slapen (en ik was ook nog eens home alone..) Als je niet snel bang bent en zin hebt om je te laten verassen door een spannend en origineel verhaal in de ruimte, dan raad ik je dit boek zeker aan!

The 5th Wave – Rick Yancey

Dat ik groot fan ben van The 5th Wave zal voor de trouwe volgers van deze blog geen geheim zijn. Dit boek, over een alien aanval op de aarde, wist me van begin tot eind te overtuigen. De schrijfstijl, de personages en het wisselende POV maakten het tot een enorm spannend verhaal. Ook vond ik de aanval van de aliens, die in verschillende fases plaatsvond erg origineel en tot in de details uitgewerkt.
Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar de verfilming die in 2016 verschijnt, alsook naar het derde en laatste boek in deze serie. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik het vervolg, The Infinite Sea, behoorlijk vond tegenvallen – maar wie weet kwam dit door mijn torenhoge verwachtingen. Ik hoop in ieder geval dat The Last Star weer op het niveau van The 5th Wave zal zijn!

1984 – George Orwell

Deze klassieker binnen het dystopische genre mag natuurlijk niet in mijn lijstje ontbreken. 1984 gaat over een samenleving waarin een totalitair regime haar onderdanen voortdurend in de gaten houdt onder het motto Big Brother is watching you.
Dit verhaal kan enerzijds gezien worden als commentaar op bijvoorbeeld Nazi-Duitsland of de Sovjet Unie, maar tegelijkertijd is het boek nog altijd actueel. Weet de overheid niet veel te veel van ons? En is privacy niet voor niets een punt dat hoog op de politieke agenda staat?
Ik vind het vooral bijzonder dat 1984 zo lang geleden geschreven is – namelijk in 1948 – en dat er zoveel van deze toekomstvisie is uitgekomen en nog altijd onderwerp van discussie is. Een absolute aanrader dus!

Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

In Fahrenheit 451 krijgen we te maken met een duistere toekomstvisie – in de toekomst is het namelijk verboden om boeken te lezen dan wel in huis te hebben! Guy Montag is een brandweerman en het is zijn taak om alle boeken ter wereld te verbranden. Naast het feit dat boeken verdrongen zijn uit de samenleving, zien we in de personages een sterke hang naar technologie. Iets wat ik voor een boek uit 1953 een behoorlijk juiste voorspelling vind!
Deze klassieker begint heel sterk, maar persoonlijk vond ik het einde wel een klein beetje tegenvallen. Oftewel: een echte aanrader zou ik Fahrenheit 451 niet noemen, maar het is wel een mooie ode aan de schoonheid van boeken. Ondanks dat het boek niet helemaal was wat ik ervan verwachtte, wist Ray Bradbury mijn liefde voor literatuur wel nog verder aan te wakkeren.

Heb jij nog mooie boeken gelezen met een cijfer in de titel?

Advertenties

6 gedachtes over “Favoriete boeken met een cijfer in de titel

  1. daenelia zegt:

    Ik zou eigenlijk de boekenkast even in moeten duiken. Maar 1984 is mooi, en 451 fahrenheit ook (ik haal de cijfers daarvan altijd door elkaar … :P)
    Maar uit mijn hoofd: 1610: Sundial in a Grave van Mary Gentle. Geen rechttoe recht aan boek, en ligt tegen het scifi aan doordat het ‘alternate history’ is. Maar ik vond het na Ash echt een heel goed boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s