Thuiskomen voordat ik vertrek: een gedroomde ruimtereis

We hebben er jaren op moeten wachten, maar eindelijk kreeg het verhaal van Luke Skywalker, Han Solo en Prinses Leia een vervolg. Star Wars: The Force Awakens verscheen afgelopen week in de cinemazalen en speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen van Return of the Jedi af. En, goed nieuws, robot en tevens publieksfavoriet R2-D2 is ook weer van de partij!

Wie door mijn agenda bladert ziet zestien december onderstreept, omcirkelt en vol met uitroeptekens staan. Dit is namelijk de dag waarop Star Wars: The Force Awakens in België uitkwam op het grote scherm. Een film waar ik al naar uitkeek, voordat ik wist dat deze er ging komen. Het scenario was nog niet geschreven, de acteurs nog niet gecast of ik was al fan. Noem me een geek, noem me een nerd, noem me wat je wil, maar dit zal – zo op de drempel van 2016 – ongetwijfeld één van mijn persoonlijke filmtoppers van 2015 worden.

Sinds ik als klein meisje Star Wars keek met mijn grote broer ben ik gefascineerd door de ruimte. Het avontuur van de reis naar het onbekende weet me keer op keer te raken. De schoonheid, maar vooral ook de eindeloosheid van ons sterrenstelsel geeft me kippenvel. Fantaseren over buitenaardse wezens doe ik bovendien maar al te graag – ik ben er steevast van overtuigd dat er ergens nóg een aarde bestaat (zoals in de film Another Earth). Het kan toch niet dat wij de enige bewoners van het melkwegstelsel zijn?!

Foto door André Kuipers!

Tenenkrommend van jaloezie keek ik in 2012 naar de foto’s die André Kuipers – Nederlands astronaut die maar liefst 204 dagen in de ruimte mocht doorbrengen – de wereld in stuurde. 204 dagen waarin hij ons lekker maakte met grappige filmpjes, interessante weetjes en de meest exotische foto’s van de aarde en de maan. Wereldwijd waren de tweets van Kuiper trending. Iedereen genoot op deze manier een beetje mee van zijn avontuur. En wat had ik graag in zijn schoenen gestaan!

Astronaut zijn voor een dag, liefst langer natuurlijk, staat hoog op mijn bucket list. Vanuit de ruimte naar de aarde kijken, tussen de sterren zweven – het lijkt me heerlijk. In plaats van een weekendje shoppen in Antwerpen of London zou ik veel liever een weekendje doorbrengen op de maan of zelfs in een ruimtestation.

Eenzaam op Mars in The Martian.

Maar als ik écht mag kiezen, dan zou ik graag een dagje ruilen met het fictieve personage Mark Watney uit het boek Mars (beter bekend als de film The Martian). Rondrijden in een Mars Rover en mezelf verliezen in het sprookjesachtige landschap van de rode planeet (als we de filmbeelden mogen geloven…) Maar, eerlijk is eerlijk, ik zou niet écht in de schoenen van Mark Watney willen staan; eenzaam en alleen, achtergelaten op Mars. Ik zou het nog geen dag uithouden! Hoe deze briljante held – in de verfilming vertolkt door niemand minder dan Matt Damon – zichzelf in leven weet te houden, gaat mij ver boven de pet. Scheikunde en natuurkunde waren niet voor niets mijn slechtste vakken in het middelbaar…

Nee, dan kan ik me misschien beter identificeren met de rol van Sandra Bullock in Gravity – een film die in 2014 zeven Oscars in de wacht wist te slepen. Oscars of niet, persoonlijk viel ik bijna in slaap bij deze trage flim waarin Sandra Bullock anderhalf uur lang eenzaam door de ruimte zweeft. Bullock maakt blunder na blunder, maar belandt uiteindelijk toch heelhuids terug op aarde. Die onhandigheid is treffend voor mij als persoon. Hopelijk zou het geluk van een behouden thuiskomst mij ook gegund zijn!

Sandra Bullock in Gravity.

Daarnaast zou mijn ruimtereis waarschijnlijk ook veel weg hebben van het levensverhaal van Peter Leigh uit Het boek van wonderlijke nieuwe dingen (een absolute aanrader, trouwens!). De priester Peter vertrekt in deze psychologische roman als missionaris naar de planeet Oasis, terwijl zijn vrouw achterblijft op aarde. In een universum ver van huis komt Peter wonderlijke zaken tegen, maar vooral ook zichzelf. Geloof, liefde, eenzaamheid en gemis spelen een grote rol in dit verhaal.

‘Natuurlijk mis je je vrouw. Je mist goddomme alles. Je kunt een boek volschrijven met alles wat je mist. Je mist madeliefjes, je mist bananen, je mist bergen, libellen, treinen, rozen en… en junkmail godverdomme, je mist de roest op brandkranen, de hondenpoep op de stoep, de zonsondergangen, je strontvervelende oom met zijn ordinaire smaak in overhemden en zijn gele tanden.’

Hoe graag ik ook droom over andere planeten, ruimteschepen, buitenaardse wezens en galaxies far far away – uiteindelijk denk ik dat een ruimtereis voor mij slechts een droom zal blijven. Of het nu overlevend als Mark Watney op Mars is, klungelend als Sandra Bullock in een ruimteschip of emotioneel verscheurd als Peter Leigh op een nog te ontdekken planeet; ik zou me maar wat eenzaam voelen! Nee, dan zoek ik liever het avontuur op vanuit de cinema. Veilig in de zetel met de hand van mijn lief in de mijne, een grote bak zoute popcorn op schoot en genieten maar. Ik kijk alvast uit naar mijn nieuwe ruimtereis zeer binnenkort. Gordels om en ready to launch; lieve Star Wars: The Force Awakens, neem me me op reis!

Advertenties

5 gedachtes over “Thuiskomen voordat ik vertrek: een gedroomde ruimtereis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s