Mijn favoriete SF films van 2015

2015 was het jaar waarin ik het science fiction genre ook ontdekte binnen het bewegend beeld. Science fiction boeken las ik al veel langer, maar films of series liet ik meestal aan me voorbij gaan. Totdat ik mijn blog begon en besloot ook over films te schrijven. Het afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met een groot aantal – zeer verschillende – science fiction films en vandaag bespreek ik mijn favorieten met jullie.

S-The-Martian

Met stip op één staat The Martian. Het boek vond ik helemaal geweldig, maar ook de verfilming wist me van begin tot eind mee te slepen in het verhaal van Mark Watney. Deze astronaut is gestrand op Mars en doet er alles aan om te overleven. Ondanks zijn penibele situatie houdt hij goede hoop en is hij gezegend met een flinke dosis humor. Hoewel ik eerlijk gezegd geen fan ben van Matt Damon vond ik dat hij het erg goed deed. Al met al een grappige survival film met enorm mooie beelden van de Rode Planeet.

Battle-Royale-Screenshot3De cult klassieker Battle Royale zag ik in de KASK cinema in Gent en deze film wist me compleet weg te blazen. Een complete schoolklas wordt afgevoerd naar een verlaten eiland en bij wet verplicht elkaar uit te moorden tot er slechts één winnaar of winnares overblijft. Dit verhaal heeft veel weg van The Hunger Games, maar is mijns inziens vele malen origineler, spannender én grappiger.

Battle Royale wist mij bijna twee uur lang op het puntje van mijn stoel te laten zitten. Ik heb gelachen, de hand van mijn vriend fijngeknepen tijdens spannende stukjes en ben een enkele keer toch goed geschrokken. Een bloeddorstige, maar vooral bizarre film.

S-The-Lobster-1In The Lobster is het verboden om single te zijn. Als je geen partner kunt vinden zit er maar één ding op: je te laten opnemen in een hotel waar je nog 45 dagen de tijd krijgt om een date te scoren. Lukt dit niet? Dan wordt je zonder pardon veranderd in een dier naar keuze.

Ik vond The Lobster hilarisch grappig. Niet alleen het verhaal wist een glimlach op mijn gezicht te toveren, maar ook de acteurs wisten daar aan bij te dragen. Alles is heel droog geacteerd en dat maakt het net nog iets grappiger en iets meer bizar. Dit is geen hardcore science fiction film; er komen geen ruimteschepen, aliens of parallelle universums in voor. Oftewel een science fiction film in het straatje van Her; ook geschikt voor mensen die niets hebben met het hele sci-fi gebeuren.

S-Selfless
Self/Less gaat over een rijke zakenman die op sterven ligt, wanneer hij benadert wordt met een bijzonder voorstel. Het is mogelijk om zijn geest – zijn bewustzijn – in een nieuw lichaam te plaatsen. Ik vond dit echt een enorm spannende actiefilm waarover mijn vriend en ik nog dagen gepraat hebben. Het is een idee wat je niet gemakkelijk loslaat; op deze manier kunnen mensen onsterfelijk zijn en voortleven in een ander lichaam. Maar zijn de consequenties het waard? En is onsterfelijkheid niet overrated?

Tot slot nog een aantal eervolle vermeldingen. Allereerst wist Source Code een absolute mindfuck te veroorzaken met haar onverwachte verhaal, dat je als kijker stukje bij beetje weet te ontrafelen. Metropia valt te prijzen door haar duistere animaties en haar interessante maatschappijkritiek. Another Earth wist me – ondanks het feit dat dit een low budget film is – doen geloven dat er nog een planeet moet zijn waarop menselijk leven mogelijk is. O en het einde van deze film is absoluut het kijken waard!

Wat was de beste (science fiction) film die jij het afgelopen jaar zag?

Advertenties

9 gedachtes over “Mijn favoriete SF films van 2015

  1. lisajanine zegt:

    Ah, fijn artikel! Ik heb The Martian en The Lobster gezien, de rest nog niet. Dus weer wat nieuwe films erbij voor op m’n lijstje :) SF is voor mij inderdaad ook zo’n genre die ik pas ‘laat’ ontdekt heb!

  2. zwartraafje zegt:

    Oops, daar heb ik er geen enkele van gezien. Ik vond Interstellar heel knap, maar ik vermoed dat die niet in 2015 was. Eigenlijk zie ik maar enkele films per jaar vermits ik meestal aan het lezen ben. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s