A Million Suns: Politieke machtsverhoudingen aan boord van een ruimteschip

De maand februari staat voor mij in het teken van het herlezen van de Across the Universe trilogie door Beth Revis. Hoewel het eerste deel bij het herlezen een klein beetje tegenviel, liet ik me niet van mijn stuk brengen en ging ik voor mijn persoonlijke reread challenge braaf verder in A Million Suns. Gelukkig wist dit boek me aangenaam te verrassen!

Let op! A Million Suns is het vervolg op Across the Universe. Als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan deze review spoilers bevatten.

A-Million-Suns-1

Drie maanden geleden werd Amy wakker aan boord van het ruimteschip Godspeed en nog altijd is ze niet gewend aan haar nieuwe leven hier. Nu Elder echter de leiding van het schip heeft genomen is er hoop. Niet langer regeert Phydus of de leugen, maar de waarheid is meer dan ooit van belang. Hoewel de chaos op het schip steeds groter wordt, ontdekken Amy en Elder de schokkende waarheid achter het ruimteschip en moeten ze samenwerken om de 2298 passagiers in leven te houden.

Waar Across the Universe maar traag op gang kwam, zit A Million Suns boordevol actie. Bovendien vond ik het verhaal veel minder voorspelbaar – al kon ik me een belangrijke plottwist wel weer herinneren van de vorige keer dat ik dit boek las.

In A Million Suns is Elder de leider van het ruimteschip Godspeed. Helaas gaat dit niet zo voorspoedig als hij had gehoopt. Persoonlijk vind ik het erg realistisch dat hij met zoveel tegenslagen te maken krijgt. Ik heb al iets te veel Young Adult boeken gelezen waarin tieners opeens voorbeeldige leiders zijn, dus dit was een aangename (en meer realistische) afwisseling.

Sowieso spelen politiek en onderlinge machtsverhoudingen een belangrijke rol in A Million Suns. Zelf vind ik dit erg interessante materie. Het boek zet je aan het denken; Wat maakt iemand een goede leider? Is het soms beter om bepaalde gebeurtenissen te verzwijgen? En hoe komen revoluties tot stand?

Across-The-Universe-3

In het tweede deel van deze trilogie hebben we nog altijd te maken met een wisselend Point of View tussen Amy en Elder – wat erg goed werkt in dit verhaal.  Enerzijds lees je zo hoe Elder struggled met zijn nieuwe rol als leider van het schip en zijn groeiende gevoelens voor Amy. Anderzijds lees je hoe Amy op zoek gaat naar de clues die Orion voor haar achterliet, want wat is het geheim dat Eldest al die jaren verzweeg?

Wat ik bovendien erg goed vind aan A Million Suns is dat de personages veel persoonlijke groei doormaken. Elder moet opeens veel verantwoordelijkheid op zich nemen en groeit langzaam maar zeker in zijn rol als leider van het ruimteschip. Amy daarentegen beseft dat ze moet proberen iets te maken van haar leven aan boord van Godspeed. Ook leren we in dit deel weer een aantal nieuwe personages (beter) kennen. Op deze manier krijg je een heel duidelijk beeld van het leven op het schip.

Persoonlijk vind ik het ook een pluspunt dat romantiek geen hoofdfocus is in het verhaal. Hoewel er sprake is van een ontluikende liefde, zijn er gewoon gebeurtenissen die veel meer aandacht opeisen.

Al met al vond ik A Million Suns een heerlijk boek. Het verhaal kende veel actie, de spanningen omtrent de machtsverhoudingen op het schip hielden me op het puntje van mijn stoel en de zoektocht van Amy en Elder naar de waarheid achter Godspeed wist me keer op keer te verrassen. Ik ben benieuwd naar de conclusie van deze trilogie!

Across-The-Universe-5Titel: A Million Suns | Auteur: Beth Revis | Serie: Acrosse the Universe #2 | Uitgeverij: Razorbill | Jaar van verschijnen: 2012 | Beoordeling: ★★★★☆ 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s