Ik houd van bordspellen

Ik vraag me wel eens af: als mensen vinden dat mijn liefde voor science fiction me een nerd maakt, wat zouden ze dan vinden van mijn bordspellen verzameling?

Toen ik vorig jaar mijn boekenkast toonde op Oog op de Toekomst kreeg ik enorm veel reacties op de bordspellen die bovenop de kast staan. Uiteindelijk heb ik besloten om op jullie verzoek in te gaan en iets te vertellen over mijn other geekyness. Naast fanatiek boekenlezer ben ik namelijk ook groot fan van bordspellen.

Bordspellen-1Ik houd van heel veel verschillende soorten spellen. Van gemakkelijke spelletjes als Boonanza, Koehandel en Machiavelli tot de ietwat ingewikkeldere Khan, Dominion en Hoogspanning. Ook houd ik van ‘ouderwetse’ spelletjes als Zeeslag, MasterMind en Cluedo (mijn favoriete spel ooit!) Ik vind het heerlijk om met vrienden en familie een spel te spelen. Voor mij is dit een welkome afwisseling met avondjes uit of uren kijken naar geestdodende televisieprogramma’s.

Stiekem speel ik nog altijd erg graag Het Betoverde Doolhof. Als kind hadden al mijn vriendjes en vriendinnetjes dit spel en ik was hier ontzettend jaloers op. Jarenlang zeurde ik mijn ouders iedere verjaardag of met sinterklaas aan hun hoofd. Ik kreeg dit spel echter nooit – en maakte hier jaren later nog grapjes over. “Iedereen had Het Betoverde Doolhof behalve ik”. Op een gegeven moment had mijn broer het helemaal gehad met mijn gezeur en lag dit spel met kerstmis onder de boom. Het heeft heel wat jaren moeten duren – inmiddels was ik al ergens in de twintig – maar ik was (en ben nog altijd) zo blij als een kind met dit spel.

Ik ben trouwens ook de trotse eigenaresse van het Lego Harry Potter spel. (En hoera! Er zit een lego Draco bij <3)

Dominion-1

In Dominion bouwt iedere speler zijn eigen ‘deck’

Hoewel Dominion en Machiavelli misschien vaker op tafel komen, ben ik het meest trots op Khan. Dit mooie spel van White Goblin Games zag ik voor het eerst op Noorderspel 2011, een spelletjesbeurs in Groningen. De vrijwilliger van White Goblin Games wist het spel enorm goed uit te leggen en ook het spelmateriaal ziet er enorm mooi uit. Ik was vanaf het eerste spelletje verkocht! Helaas voor mij was het spel wel wat prijzig, maar gelukkig was ik een paar maanden later jarig en was mijn broer ook deze keer zo lief mij dit spel te schenken.

Khan-2

In Khan probeert iedere spelen zo veel mogelijk gebieden te veroveren voor de leider van de Mongolen.

De afgelopen jaren heb ik een hele verzameling kaart- en bordspellen bij elkaar gespaard. Mijn account op Boardgamegeek zegt dat het er 77 in totaal zijn, maar ik heb geen idee wanneer ik deze voor het laatst heb bijgewerkt.. Misschien moet ik eens een nieuw profiel aanmaken en ook echt gaan bijhouden welke spelletjes er wanneer gespeeld worden!

Waarom ik zo van bordspellen houd? Ik vind het leuk om een strategie uit te denken en als fanatieke speler win ik graag. Toch is het voor mij vooral de gezelligheid die bordspellen brengen, die de doorslag geeft. Vroeger speelden we thuis met het gezin vaak bordspellen en mijn beste vriend woonde in een studentenhuis vol bordspellen; ik heb enorm goede herinneringen aan de bijzondere bordspel-avonden die we hier hielden. Tevens een goede bordspel-herinnering is die keer dat ik een bezoek bracht aan Essen; de grootste spellenbeurs ter wereld. Het is maar goed dat we met de auto waren, want ik kwam met een enorme berg aan spellen weer thuis..

Machiavelli-1

In Machiavelli neemt iedere speler een bepaalde rol aan, van Moordenaar tot Koning

Tot zover een tipje van de sluier over één van mijn andere geeky hobby’s. Ik vind het super leuk en gezellig om een bordspel te spelen, of dit nu in een grote groep is of samen met mijn vriend. Zouden jullie het leuk vinden om af en toe iets te lezen over bordspellen op deze blog?

Advertenties

15 gedachtes over “Ik houd van bordspellen

 1. Ogma zegt:

  Ja leuk! Ik kan niet wachten tot mijn dochters iets ouder zijn zodat we de moeilijkere spellen weer uit de kast kunnen halen. Nu is het nogal Hop Nijntje Hop en Spookslot in plaats van Catan en Machiavelli ;)
  Dank je wel voor de reminder aan De Betoverde Doolhof, die ga ik voor dochters verjaardag halen!

 2. zwartraafje zegt:

  Hehe, wat jij hebt met ‘Het betoverde doolhof’ dat heb ik met iets van plasticine. Als kind wilde ik heel graag iets waarmee je allerlei ijsjes en dergelijke kon maken maar dan met die kleurrijke boetseerklei. Ik vroeg het meerdere keren aan de Sint maar kreeg het uiteindelijk nooit. Daar lach ik nu nog steeds om, maar nu durf ik niet goed mee. Als ik er nog is over begin krijg ik het waarschijnlijk van mijn moeke maar nu wil ik het echt niet meer hebben. Geef me nu maar boeken cadeau of een leuke bordspel.

 3. Daenelia zegt:

  Ja natuurlijk moet je over je bordspellen en andere spellen schrijven! Hoe kom ik anders op ideetjes om onze verzameling uit te breiden??
  Het Betoverde Doolhof heb ik vaak met mijn ‘oppaskindjes’ gespeeld, en is inderdaad nog steeds heel leuk. Ik zie het vaak in de winkels waar we komen en dan denk ik ‘eigenlijk moet ik dat gewoon hebben’.
  Ik wilde ook nog steeds heel graag een normale editie van het originele cluedo, maar dat schijnt niet meer verkrijgbaar te zijn :( Gelukkig heb ik een reis-editie.

  • Marcia zegt:

   Zelf wil ik ook nog heel graag Harry Potter Cluedo kopen, dat geeft echt een toffe twist aan het originele spel.. Ook deze is niet meer verkrijgbaar, dus ik hoop hem een keertje tweedehands op de kop te kunnen tikken :D

 4. Nancy zegt:

  Ik zou het super vinden om meer over bordspellen te horen!
  Marcia, je bent een meid naar mijn hart: iemand die science fiction leest en graag spelletjes speelt. Tot nu toe heb ik nog niemand ontmoet die beide passies heeft. Gelukkig heb ik wel vriendinnen die ofwel graag lezen ofwel graag spelletjes spelen.
  Doolhof is mijn absolute favoriet en staat nog steeds in de kast sinds mijn kindertijd.
  Dominion staat nog steeds op mijn lijst om ooit nog eens te spelen.
  Tegenwoordig ben ik vooral verslaafd (samen met vriendinnen) aan Pandemie, Lost Cities en Splendor.
  Ik ga ook maandelijks naar een spelletjesclub in Gent, dus misschien kom ik je daar wel eens tegen ;-)
  En anders: als je nog een speler nodig hebt, mag je mij altijd uitnodigen :-D

  • Marcia zegt:

   Wat een super leuke en enthousiaste reactie Nancy! Pandemie staat hoog op mijn wishlist om te spelen en te kopen :D
   Ik wist niet dat er een spelletjesclub in Gent is! Tell me more :D :D

   • Nancy zegt:

    Volgens mij zijn er zelfs verschillende spelletjesclubs in Gent.
    Maar ik ga vaak naar die van de Speltafel. Die gaat elke 2e vrijdag van de maand door in een parochiezaaltje in de Sint-Coletastraat 10 (nabij Heuvelpoort). Dat is een zijstraat van de Zwijnaardsesteenweg. Hier is de link naar hun website:
    http://users.skynet.be/fb208352/index.html

    Er zijn verschillende bananendozen met veel spelletjes die je kan spelen. De allereerste keer dat je gaat, betaal je 1 euro en daarna 1,5 euro. Met dat geld kan de organisator Johan weer nieuwe spellen aankopen.

    Ik heb samen met een vriendin Pandemie leren kennen in Dublin. Liepen we ’s avonds van het restaurant naar onze slaapplaats en kwamen we een bar tegen waar een spelletjesavond aan de gang was! Samen met een Zweed en een Française hebben we voor het eerst Pandemic gespeeld en we waren onmiddellijk verslaafd. Na een paar rondjes in de spelletjesclub heeft mijn vriendin het spel ook al gekocht. Zij kan het spel dus altijd spelen: ik enkel wanneer ik uitgenodigd wordt ;-)

 5. Isabelle zegt:

  Ik vind spelletjes spelen zo heerlijk! Gelukkig vind m’n familie het ook gezellig om spelletjes te doen. We hebben met Sinterklaas het game of thrones spel ‘gekregen’, heerlijke combinatie van alle geekyness! En ja graag meer over alle leuke spellen die je hebt, gaan er gelijk een paar op m’n verlanglijstje!

 6. Odette zegt:

  Spelletjes zijn leukkkk! Mijn vriend en ik hebben voor kerst Het Dorp gekregen van mijn ouders, dat is ook echt leuk als je van Dominion houdt ;) Aan de uitbreidingen daarvan zou ik me trouwens echt arm kunnen kopen hihi net als boeken :P

 7. Ellis zegt:

  Ik vind Machiavelli zo leuk! Dat heb ik ook. Verder heb ik eigenlijk geen spellen, maar ik heb wel wat vrienden die daar helemaal into zijn. Zo speel ik ook nog eens wat;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s