De mooiste covers in mijn boekenkast

Vandaag staat de Top Ten On Thursday in het teken van mooie covers. Hoewel ik niet vaak meer mee doe aan deze donderdagtraditie, vond ik dit wel een goed moment om de mooiste covers uit mijn boekenkast te trekken! Kijk je mee?

TTT-favoriete-covers

Als ik kijk naar de covers die ik verzameld heb, dan zie ik een aantal algemene trends. Allereerst houd ik van covers die spelen met donker en licht. Hoe meer contrast op de cover, hoe beter. Wanneer dit een combinatie is van felle kleuren met zwart en grijs, dan ben ik fan! Daarnaast vind ik het mooi om personages als silhouet te zien – of in ieder geval met een onherkenbaar gezicht. Ook zie ik graag op de cover een tipje van de sluier opgelicht over de locatie waar het boek zich afspeelt.

Breathe-2  Outpost-3

Met stip op één staan de covers van Breathe en Resist. Ik vind de kleuren en de afbeelding echt fantastisch. De personages zijn onherkenbaar, maar het is één oogopslag duidelijk dat er meerdere hoofdpersonages zijn. Ook kunnen we al van de cover afleiden dat het verhaal zich in een stad onder een koepel afspeelt en dat de samenleving uit elkaar aan het brokkelen is..

De cover van Outpost spreekt me aan vanwege het grote contrast tussen donker en licht. We zien een man op een besneeuwde weg, met op de achtergrond een zeer industrieel ogende stad. We zien een storm – dat betekent waarschijnlijk dat het een spannend verhaal zal zijn. Boven de titel zien we in het rood iemand die schreeuwt van angst en met de handen tegen glas of iets dergelijks reikt. Voor mij is dit de perfecte cover voor een duister en onheilspellend verhaal.

The-Book-Of-Strange-New-Things-1  The-5th-Wave-2

The Book of Strange New Things is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt in deze selectie, maar dat past ook wel bij de titel ;) Het boek is lichtblauw met zilver en glinstert in het licht. Afhankelijk van hoe je het boek vasthoudt zie je heel verschillende vormen en kleuren; van zilver en blauw tot goud en wit. Dit sluit heel goed in bij de inhoud van het verhaal, waarin we zien dat de wereld, het geloof en de menselijke psyche geen vaststaand feit is, maar dat alles altijd veranderlijk is.

Ook op de cover van The 5th Wave zien we weer een silhouet van het hoofdpersonage. We zien de zon die door de bomen schijnt, maar tegelijkertijd zien we op de achtergrond een stad. Hierdoor reist de vraag: zal het verhaal zich in de wildernis of juist in de stad afspelen? De quote op de cover “They are coming for us. All of us.” vind ik bovendien erg sterk; dit klinkt meteen  als een verhaal dat mij zou aanspreken (en dat is ook zeker het geval!).

Divergent-1  Revived-2

Ik ben erg blij met mijn versie van de Divergent serie. Ik vind het super mooi dat elk boek een eigen kleur heeft, maar dat ze toch erg goed bij elkaar passen. Ook hier zien we weer een silhouet van het hoofdpersonage en ook zien we vogels. En aangezien ik gek ben op vogels, is dat nog een extra trigger voor mij op deze kaft ;)

Hoewel Revived nog ongelezen in mijn kast staat, is deze cover echt één van mijn favorieten. Het contrast tussen zwart-grijs-wit-geel vind ik enorm sterk. Bovendien vind ik het tof dat je het gezicht van het meisje op de cover niet ziet. Je weet nu dat het gaat over een meisje met blond haar, maar verder mag je gewoon zelf fantaseren over het personage.

Starters-3  Glitch-2

Wat ik erg mooi vind aan de cover van Starters zijn de kleine details achter het personage. We zien allemaal mechanische tekeningetjes – mij doet het persoonlijk een beetje denken aan de binnenkant van een computer. Omdat het bij deze cover gaat om een getekend gezicht, zonder al te veel persoonlijkheid, stoort het me niet dat we überhaupt een gezicht zien. Bovendien ben ik veel te geïntrigeerd door de verschillende kleuren ogen en de glinsteringen van de tekst en de achtergrond.

De cover van Glitch trekt allereerst mijn aandacht door de mooie paarse kleur, gevolgd door het interessante lettertype. Aan de letters van de titel lijken allemaal lijnen verbonden te zijn, wat me op de één of andere manier direct doet denken aan robots en computers. Ook hier zien we het personage op de rug, waardoor er niet te veel verklapt wordt en het oplichtende zonnetje in de nek maakt me nieuwsgierig naar het verhaal. Op deze cover krijgen we nog geen vooruitzicht op de wereld waarin dit boek zich afspeelt, maar dat stoort me in dit geval niet.

The-Selection-1  Earth-Girl-2

De covers van The Selection en The Elite zijn de uitzonderingen die de regel bevestigingen. Ze tonen juist een personage – inclusief gezicht – hebben weinig contrast en laten niets zien van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Toch vind ik deze covers erg mooi; het is vooral mijn gevoel dat zegt dat deze covers een mooi geheel vormen in combinatie met het feit dat ze goed aansluiten bij de romantische verhalen.

Earth Girl tot slot is weer het schoolvoorbeeld van mijn smaak in covers. We zien rechts het silhouet van een personage, er wordt gespeeld met donker en licht en ook zien we de omtrek van een stad. Bovendien vliegen er vogels op deze cover – wat altijd voor pluspunten zorgt ;)

Wat is de mooiste cover die bij jou in de boekenkast staat?

Advertenties

8 gedachtes over “De mooiste covers in mijn boekenkast

  1. RabbitBookz zegt:

    Hmmm… Ik vin An Ember In The Ashes echt prachtig, en vooral het eerste deel van de Harry Potter serie. Dan zijn de boeken ook nog sierlijk slank, haha! De covers van de Grijze Jagers zijn ook beautiful, en ik heb ze alle twaalf in hardcover… *zwijmel* De covers van de Selectie zijn natuurlijk ook prachtig!
    Toevallig heb ik al een tijdje een idee in mijn hoofd voor een nieuwe categorie op mijn blog, en jouw post heeft er weer eventjes voor gezorgd dat dat idee naar de voorgrond is getrokken! En wàt een mooie foto’s, zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s