The Compounders: Het leven in een afgesloten bunker

Via de Goodreads groep  We ♥ YA Books!  kreeg ik de kans om The Compounders te lezen. De premisse van een groep mensen die jarenlang in een afgesloten bunker hebben geleefd en weer opnieuw contact opnemen met de buitenwereld sprak me meteen al enorm aan. Helaas focust dit boek voor mijn persoonlijke smaak toch net iets te veel op romantiek en bevatte het verhaal iets te weinig actie.

Mike Jenkins had zo’n vermoeden dat de wereld zoals hij die kende naar de hel zou gaan en daarom verhuisde hij zijn familie en vrienden naar een volledig afgesloten bunker in West-Virginia. Jaren later worden de deuren van de bunker geopend, maar Jenkins ziet zijn grootste angsten waargemaakt; in de nasleep van terreuraanslagen, economische crisis en de afkondiging van een militaire noodtoestand is Amerika een land in oorlogssituatie geworden. Dit houdt zijn zeventienjarige dochter Holly echter niet tegen om de wereld buiten de bunker te verkennen, waar ze algauw een hoop onverwachte ontdekkingen doet.

The-Compounders-2

Het achterliggende idee van The Compounders spreekt me enorm aan. Het feit dat Holly’s vader een prepper was en alles tot in de puntjes geregeld heeft is erg tof. Julie Trettel weet zijn bunker tot in de kleinste details te beschrijven, zodat je het helemaal voor je ziet. Haar beeldende schrijfstijl zorgde ervoor dat ik vanaf pagina één in het verhaal gezogen werd.

Vooral idee feit dat The Compounders jarenlang in de bunker hebben geleefd en daarna opnieuw in contact komen met de buitenwereld vond ik erg interessant. Amerika is niet zoals ze het achterlieten. Met behulp van de inwoners van het nabij gelegen dorpje Wythel leren ze over de manier waarop de wereld is veranderd. Vriendschappen ontstaan, maar niet alles is rozengeur en maneschijn, want de patrouilles van de AMAN – the Armed Militia of the Allied Nations – gooien al snel roet in het eten.

Stiekem ben ik echter geen groot fan van ons hoofdpersonage Holly. In het begin vond ik haar echt een toffe chick, die niet langer opgesloten wil zitten in de bunker en vecht voor haar idealen. Haar karakter is echter behoorlijk wispelturig. Halverwege het boek verandert Holly namelijk van avontuurlijke chick naar een huilend hoopje ellende. Daarentegen kreeg ik wel een goede band met Charlie en Lily; zij waren doorheen het boek een rots in de branding voor Holly en voor mij als lezer.

The-Compounders-1Hoewel het achterliggende idee ontzettend interessant was, had het boek van mij een heel stuk ingekort mogen worden. Op een gegeven moment duurde het verhaal voor mij gewoon te lang, zeker omdat de focus al snel van actie naar romantiek verschoof. Ik ben al niet zo’n zwijmelaar, maar wanneer ons hoofdpersonage in een love triangle verzeild raakte, stond ik stiekem meteen op het punt om af te haken. Het ergste was dan nog wel het feit dat één ‘koppel’ in deze liefdesverhouding al van begin af aan aangeeft elkaar ‘niet op die manier’ leuk te vinden – en toch blijven daten, zoenen etc. Ze doen dit vooral omdat de anderen hen aan elkaar koppelen, maar persoonlijk vind ik dat een enorm slechte reden!

Wanneer de love triangle dan eindelijk (!) is opgelost, wordt Holly opeens in de schoot van een andere man geworpen en ontstaat er opnieuw een liefdesdriehoek! Grrrr.. Ik vind het zo jammer dat een verhaal met zoveel potentie niet één, maar zelfs twee keer zo onorigineel uit de hoek moet komen.

Voor mij had The Compounders iets meer actie mogen bevatten en iets minder romantiek en liefdesdriehoeken. Alle liefdesdrama haalt de vaart uit het verhaal, waardoor het me uiteindelijk best nog wat wilskracht kostte om dit boek uit te lezen. Desondanks kan ik niet anders dan The Compounders belonen met een beoordeling van drie sterren, aangezien het achterliggende idee zo goed was evenals de schrijfstijl en de world building van de bunker én het nieuwe Amerika. Bovendien wist de sneak peek naar het vervolg me stiekem toch wel heel erg nieuwsgierig te maken..

The-Compounders-3Titel: The Compounders | Auteur: Julie Trettel | Serie: The Compounders Series #1 | Uitgeverij: Kamel Press | Jaar van verschijnen: 2015 Beoordeling: ★★★☆☆

Met dank aan de Goodreads groep We ♥ YA Books! en de auteur Julie Trettel die mij dit ebook gaven in ruil voor een eerlijke recensie.

Advertenties

8 gedachtes over “The Compounders: Het leven in een afgesloten bunker

 1. BySilke zegt:

  Hee, dit boek klinkt echt wel nog leuk! Deze ga ik opschrijven, want het concept spreekt me echt wel aan. Ben benieuwd hoe het zit met die overload van romantiek haha, wie weet kan het me wel bekoren. Liefs!

 2. daenelia zegt:

  De eerste zin laat me al meteen koud, vanwege de totaal ongeloofwaardige toon… Errug he? Ik zou nu al meteen die zin willen herschrijven…
  “Holly! Please pay attention! You don’t want a writing assignment this weekend, do you?” Kan nog beter. “Pay attention, Holly! Or I’ll give you an extra assignment this weekend.” Veel directer, bondiger, grijpender. Ik ben heel kritisch :P Té kritisch?

  • Marcia zegt:

   Haha toen er een tweede driehoek begon, stond ik echt op het punt mijn smartphone uit het raam te werpen :P maar stiekem wilde ik toch weten hoe het verhaal zou aflopen!

 3. Story addict zegt:

  Kan me voorstellen dat al die liefdesdrama een beetje too much is. Jammer, want het had denk ik een heel spannend en goed verhaal kunnen zijn (ik ken het verder niet, maar denk ik zo :))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s