De wondere wereld van het bloggen

Bloggen maakt sinds april 2015 onderdeel uit van mijn dagelijkse routine. Daarom leek het me hoog tijd me meer in dit onderwerp te verdiepen. Hoe word je blog succesvol? Welke content spreekt lezers aan? En hoe onderscheidt jouw blog zich van de vele anderen? Op deze en nog veel meer vragen hoopte ik een antwoord te vinden in de bibliotheek. Vandaag lees je het verslag van mijn zoektocht naar boeken over bloggen.

De Gentse bibliotheek stelde niet teleur. Op de afdeling computers vond ik ik maar liefst twee boeken over bloggen die al een tijdje op mijn TBR stonden: How Blogs Work en het Blogboek. Allebei mochten ze mee naar huis!

How-Blogs-Work-2  Blogboek-1

Bij terugkomst uit de bibliotheek begon ik meteen in How Blogs Work; puur omdat deze cover me van de twee het meeste aansprak. Stiekem vond ik de kaft van het Blogboek toch een beetje te kleurrijk, terwijl het stoere lettertype en de toffe tekeningetjes van How Blogs Work meer aansluiten bij mijn persoonlijkheid. Deze grafische stijl komt gedurende het hele boek terug, wat het boek van Stephanie Duval een feestje maakt om te lezen evenals de heldere no-nonsense schrijfstijl.

Duval komt met goede tips van het opstarten van je blog tot het uitwerken van je personal branding, je social media strategie en het verdienen van geld met je blog. Het leukste aan dit boek vind ik echter dat na elk hoofdstuk een aantal succesvolle bloggers geïnterviewd worden over hun persoonlijke strategie en hun methode voor succes. Op deze manier leer je niet alleen een heleboel nieuwe blogs kennen, maar lees je ook verschillende perspectieven op het fenomeen bloggen (en gelukkig zijn ze het lang niet altijd allemaal met elkaar eens!).

How-Blogs-Work-1

In How Blogs Work wordt veel aandacht besteedt aan het leveren van kwalitatieve content.

Niet lang na het uitlezen van How Blogs Work begon ik aan het Blogboek van Kelly Deriemaeker. Persoonlijk sprak dit boek me toch net iets minder aan dan de voorgaande titel. Enerzijds ligt dit aan de schrijfstijl, voor mij was dit iets te hip en te ‘kijk mij grappig zijn’ – het boek leest echt als een blog in plaats van een boek. Daarnaast had ik bij het Blogboek veel meer het idee dat het enkel om de persoonlijke mening en observaties van de schrijfster gaat en helaas was het boek niet altijd even origineel. Zeker de 15 ideeën voor je volgende blogpost lijstjes vond ik stiekem echt een beetje afgezaagd: ‘maak een foto van je ontbijt’ of ‘toon wat er in je handtas zit’.

Ondanks dat het Blogboek in haar talrijke hoofdstukken zeker waardevolle tips weet te presenteren, heb ik het gevoel dat dit boek meer een analyse is van hoe populaire blogs te werk gaan. Zelf ben ik liever origineel dan een zoveelste lijstjes-post te plaatsen of de trends van populaire blogs klakkeloos over te nemen.

Over het algemeen is er veel overlap tussen de beide boeken. Allebei behandelen ze thema’s als het beginnen met bloggen, het uitwerken van je personal branding, het promoten van je blog via social media en het verdienen van geld met je blog. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat beide boeken zich voornamelijk focussen op  lifestyle blogs. In het Blogboek staat zelfs letterlijk dat de auteur weinig goede boekenblogs kent. Ik heb ondertussen een lange lijst met aanraders opgesteld die ik haar ga mailen ;)

Blogboek-2

Het Blogboek wordt gekenmerkt door een zeer grafische en vrolijke lay-out.

Uit beide boeken heb ik een aantal goede tips weten te halen. Duval en Deriemaeker zijn het vaak met elkaar eens; hun waardevolste tip voor mij was dat je je blog moet zien als een magazine. Daarnaast zeggen beide dames dat het slim is om je onderwerp af te bakenen en een niche te kiezen (check!) en dat het belangrijk is om ook aanwezig te zijn op social media. Misschien dat ik één dezer dagen toch echt eens een Facebook pagina voor Oog op de Toekomst ga aanmaken..

Tot slot kwam ik in het Blogboek nog een interessante tip tegen: “een goede blogpost combineert twee verschillende zaken aan elkaar en komt tot nieuwe inzichten (denk bijvoorbeeld aan boeken voor mensen die graag tv-kijken)“. Eens kijken wat ik hier in de toekomst mee kan doen.

Beide boeken waren een feest der herkenning om te lezen. Ja, ik maak ook een contentkalender! Ik heb behoorlijk veel interactie met mijn lezers, goed bezig! Maar hoe leuk ik het ook vind om allemaal blogtips verzameld te zien, ergens heb ik het idee dat je bij het bloggen vooral gewoon jezelf moet zijn. Je hoeft niet altijd de nieuwste trends in bloggerland te volgen – het leuke aan bloggen is juist dat je eigen baas bent en dat je helemaal zelf mag bepalen wat je doet! Natuurlijk is het fijn als mensen je schrijfsels lezen, maar ik denk oprecht dat je meer succes (en niet te vergeten plezier) zult hebben hebt als je schrijft wat jij leuk vindt om te schrijven in plaats van je enkel te focussen op het aantal volgers dat je hebt.

Wat is de beste blogtip die iemand jou ooit gaf?Bibliotheekbezoek-10-02-2016Titel: How Blogs Work | Auteur: Stephanie Duval | Uitgeverij: Lannoo | Jaar van verschijnen: 2014 Beoordeling: ★★★★☆

Titel: Blogboek | Auteur: Kelly Deriemaeker | Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag | Jaar van verschijnen: 2014 Beoordeling: ★★★☆☆

Advertenties

9 gedachtes over “De wondere wereld van het bloggen

 1. Ogma zegt:

  Juist door een persoonlijke stijl is een blog zo leuk. Daarom ben ik vaak ook eigenwijs ;) En met jouw niche zit het zeker wel goed. Ik vind je foto’s altijd erg mooi. Ik krijg trouwens via Facebook altijd veel verkeer binnen dus dat is het overwegen wel waard.
  Ik zal ook eens de bieb in voor de boeken, misschien valt er nog wat leuks uit te halen. Online heb ik nu alle tips wel een keer of 100 voorbij zien komen.

 2. zonenmaan11 zegt:

  “In het Blogboek staat zelfs letterlijk dat de auteur weinig goede boekenblogs kent. Ik heb ondertussen een lange lijst met aanraders opgesteld die ik haar ga mailen ;)” -> Ik moest hier echt van glimlachen.

  Ik ga denk ik – als ik eenmaal bij de bieb aan de slag ben, ook eens neuzen of ze zulke boeken hebben. Thanks voor de tip, dus!

 3. セレネ zegt:

  Als ik deze boeken in de bieb tegenkom ga ik ze ook lenen :)

  Wat is de beste blogtip die iemand jou ooit gaf?
  Ik krijg eigenlijk bijna nooit blogtips (de meeste mensen geven gewoon mondeling of via email reactie op wat ik heb geschreven), maar voor mijn drietalige fotoblog was de beste tip: “Ik vind het onderscheid tussen de Nederlandse en Engelse tekst niet duidelijk, kun je daar een foto tussen zetten?” (dus nu doe ik Japanse tekst – foto – Nederlandse tekst – foto – Engels schuingedrukte tekst – foto).
  Voor mijn boekenblog was de beste tip “Geef de spel/typefouten een aparte sectie!” want die zette ik eerst allemaal bij “Schrijfstijl”…
  En voor de weblog van mijn koor was de beste tip om alle oude items uit de agenda te blijven halen (alleen de nieuwe dingen erin) en vaker updates te plaatsen (zowel aankondigingen voor concerten als verslagen van concerten en andere activiteiten).

 4. yolandet zegt:

  Haha ik ben erg benieuwd naar het antwoord op je mail. Jammer dat ze zich vooral focust op lifestyleblogs, maar ik ga denk ik zelf ook een research doen in de bibliotheek. Een goed idee van je! Als ze How Blogs Work hebben, ga ik die zeker halen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s