Waarom boeken mijn favoriete fotomodellen zijn

Boekfotografie is één van mijn absolute favoriete bezigheden die gelinkt is aan mijn blog. Een hobby waar overigens wel enorm veel tijd in kruipt.. Ik vind het heerlijk om ieder artikel te voorzien van zelfgemaakte foto’s en ik experimenteer graag met de diverse mogelijkheden. Het komt maar wat vaak voor dat ik het hele huis verbouw om foto’s te maken, maar dat heb ik er maar al te graag voor over!

Wanneer ik mensen vraag om feedback over mijn blog, krijg ik vaak complimenten over de foto’s die ik maak. Toch heb ik zelf niet echt het idee dat ik een professional ben. Mijn tactiek: ik maak enorm veel foto’s, ben niet bang om nieuwe dingen te proberen en bekijk achteraf wat werkt of niet. Het komt niet zelden voor dat ik meer dan 30 foto’s maak voordat ik tevreden ben. Ook gebruik ik Photoshop om hier en daar wat contrast toe te voegen en een enkele keer de crop aan te passen.

The-Maze-Runner-1

Het leukste aan het fotograferen van boeken vind ik de uitdaging om een object op een interessante manier te presenteren. Aangezien een boek (jammer genoeg!) niet leeft zul je zelf levendigheid en contrast aan de foto toe moeten voegen. Je kunt een boek immers niet vragen om te glimlachen of een bepaalde pose aan te nemen ;)

Ik heb het geluk dat de boeken in mijn genre vaak enorm mooie covers hebben, waardoor ze automatisch fotogeniek zijn. Maar dat betekent niet dat ik snel tevreden ben met mijn foto’s. Af en toe kies ik voor de simpele oplossing: een boek op een witte achtergrond, maar het liefst kleed ik foto’s verder in of neem ik bijvoorbeeld mijn boekenkast als achtergrond.

Across-The-Universe-2  The-Young-World-1

Ik fotografeer het liefste series, omdat één eenzaam en alleen boek toch moeilijker is. Bij een serie kan je meteen veel meer kanten uit, omdat je meerdere boeken (en dus meerdere fotomodellen^^) hebt. Wanneer ik een complete serie in dezelfde editie heb – wat sowieso altijd mijn doel is – vind ik het alleen maar leuker om foto’s te maken!

Reached-1

Soms probeer ik mijn foto’s een persoonlijk tintje te geven. Zo heb ik bijvoorbeeld geëxperimenteerd met foto’s waarop je mij met een boek ziet, zonder mijn hoofd in beeld te brengen. Stiekem vind ik dat een heel leuk effect hebben.

Animal-Farm-1  Bibliotheekbezoek-10-02-2016

Tegenwoordig ben ik ook veel bezig met het fotograferen van ebooks. Eerst maakte ik bij artikelen over ebooks gewoonweg geen foto’s, maar dat vond ik toch wel wat saai worden en niet passen bij de rest van mijn blog. Dus ging ik op zoek naar toffe manieren om ebooks en het lezen ervan vast te leggen.

BZRK-apocalypse-1  The-Compounders-3

Wat boekfotografie voor mij zo leuk maakt is vooral de uitdaging om de (meestal) mooie covers tot hun recht te laten komen in een originele compositie. Hoewel je een boek niet écht kunt laten poseren, probeer ik er toch altijd het mooiste van te maken – zonder te vervallen in onoriginele standaardfoto’s. Kleur en contrast spelen vaak een grote rol in mijn foto’s en op deze manier probeer ik mijn eigen persoonlijkheid terug te laten komen in de foto’s die ik maak en in mijn blog als geheel.

Fractured-1

Mijn grootste inspiratiebron voor het maken foto’s is bookstagram; ik volg diverse internationale en nationale accounts om te zien hoe andere boekfotografen te werk gaan. Wel probeer ik er natuurlijk altijd mijn eigen draai aan te geven. Wil je meer van mijn boekfoto’s zien? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn instagram!

Maak jij graag foto’s van boeken?

Advertenties

14 gedachtes over “Waarom boeken mijn favoriete fotomodellen zijn

 1. Kim zegt:

  Ik heb altijd de afbeeldingen gebruikt van de kaft van het boek. Maar ik ben nu ook begonnen met experimenteren met foto’s maken van mijn boeken. Het is wel even zoeken nog naar de beste plek in huis :)

 2. Ogma zegt:

  Ik heb nog wat te leren denk ik altijd als ik jouw foto’s zie, want ze zijn echt zo mooi. Maar ik experimenteer ook lekker verder, sleep boeken van hot naar her. Ok, boeken kunnen niet poseren, maar ze liggen of staan wel lekker stil!

 3. Rowan zegt:

  Ik vind jouw boekfotografie altijd heel mooi en origineel! Ik heb er nogal wat moeite mee, ik vind boeken fotograferen best lastig. Maar hé, we doen ons best haha.

 4. RabbitBookz zegt:

  Jij maakt altijd schitterende foto’s! Ik maak de laatste tijd ook steeds vaker zelf foto’s. Aan het begin van een boekrecensie gewoon de cover, maar aan het einde een foto van mijn boek zelf. Het is lastig, ik moet een een beetje mijn stijl vinden.

 5. Vivian zegt:

  Wat een leuk stuk! Ik vind je foto’s altijd tof :) voor mijn eigen blog maak ik ook steeds meer foto’s zelf en dat vind ik ook steeds leuker, deels omdat de foto’s steeds mooier worden!

 6. Kiki @ De BookGeek zegt:

  Je maakt altijd supermooie foto’s! Wat leuk is, is dat je blog onmiddelijk een persoonlijkheid heeft. :)
  Ik wil heel graag zelf foto’s maken, maar dat lukt niet altijd, dus zet ik het boek gewoon op een plank, maak ik er een foto van en dan staat het boek niet in het midden van de foto. Mijn instagram staat er vol mee. :’D

 7. zwartraafje zegt:

  Dat wil ik al een hele tijd doen maar ik heb dus nog geen deftige camera. Mijn foto’s worden gewoon met mijn smartphone getrokken en dan zijn de opties en kwaliteit toch vrij beperkt. Misschien toch maar is heel lief aan mijn vake vragen of ik hun camera is mag lenen. Zelf ben ik ook fan van foto’s waarop het gezicht niet te zien is. Niet dat ik jou niet wil zien hé, maar op die manier gaat de aandacht echt naar de boeken toe.

 8. セレネ zegt:

  Ik vind het heel leuk om foto’s te maken, maar meestal fotografeer ik landschappen e.d. (toeristische dingen).
  Op mijn boekenblog kan ik geen plaatjes toevoegen, dus daarvoor hoef ik geen boekenfoto’s te maken (maar ik heb ook geen zin om mijn boekenblog te verhuizen naar een andere blog-host). Wel ben ik van plan voor mijn fotoblog in april iets te gaan maken als “boeken gelezen in april” oid met boekenfoto’s – kan ik daar ook wat mee oefenen :) Een “boeken gelezen in maart” kan ik niet meer maken, omdat ik een aantal boeken die ik heb gelezen ondertussen al weer heb weggegeven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s