The Midnight After: bizarre busreis door een post-apocalyptisch Hong Kong

The Midnight After werd door de KASK cinema aangekondigd als een verrassende sci-fi horror-comedy waar de energie en inventiviteit vanaf spat. Het leek me enorm tof om eens een film uit Hong Kong te zien van de internationaal bekende regisseur Fruit Chan en ook het post-apocalyptische verhaal sprak me enorm aan. Dus ik sleepte vriendlief mee naar mijn favoriete Gentse filmhuis, waar we eerder al genoten van de Japanse film Battle Royale.

In The Midnight After zitten zeventien mensen in een minibus naar de stad Tai Po. Wanneer ze uit een tunnel komen gereden lijkt het alsof de complete wereldbevolking verdwenen is. De hele stad is verlaten en dan worden sommigen onder hen ook nog eens het slachtoffer van een uitbrekende epidemie.. Wat is er aan de hand? Zijn deze busreizigers de laatste mensen op aarde?

The Midnight After begint met een super mooie introductie. Prachtige, kleurrijke shots van het drukke Chinese stadsleven wisselen elkaar af. De korte shots in combinatie met de drukte geven een heel duidelijk gevoel van levendigheid. Dit staat in groot contrast met de rest van de film. Als de minibus namelijk aan de andere kant van de tunnel arriveert, lijkt de wereld opeens volkomen anders. Gebouwen en infrastructuur zijn helemaal in orde, maar er is geen kip op straat. We krijgen wijde, grootste en vooral lange shots te zien van de lege Chinese straten. Een verlaten snelweg, een compleet leegstaand universiteitsgebouw en een helemaal lege winkelstraat. Hierdoor krijg je als kijker een heel beklemmend gevoel, wat je de rest van de film zal blijven achtervolgen. Dit moet trouwens een hel geweest zijn om te filmen, schreeuwt de assistent opnameleider in mij – al dat verkeer tegenhouden om je shots zonder mensen te houden.

Het verhaal van deze film wist me van begin tot eind te fascineren. Ik wilde weten wat er aan de hand was met de wereld. Waar is de rest van de mensheid? En zou enkel China getroffen zijn door deze ramp? Ik zocht niet alleen een verklaring, maar ook een manier om de personages te helpen overleven.

Ongeveer halverwege (?) de film kwam er echter een zeer lugubere verkrachtingsscène, gevolgd door een steekpartij die uren leek te duren. Ik werd oprecht misselijk van deze scène en nu ik er bijna een week later over schrijf word ik er weer niet goed van.. Enerzijds vond ik het enorm knap dat The Midnight After zulke sterke gevoelens bij me los wist te maken, maar vanaf dat moment vond ik het wel lastig om verder te kijken! Bovendien begon ik me meer en meer te beseffen dat de film al enorm lang bezig was en dat er nog altijd geen uitleg werd gegeven.

S-The-Midnight-After-2

Het moment dat me nog altijd kippenvel bezorgd..

Helaas eindigt The Midnight After uiteindelijk zonder een duidelijke verklaring. Zijn de busreizigers in een parallel universum belandt? Of is de hele mensheid van het ene op het andere moment verdwenen? En hoe is die epidemie eigenlijk uitgebroken?

Stiekem hoopte ik dat deze bizarre film een (logische) verklaring zou krijgen. Hoe bizar de reden ook, ik was blij geweest om überhaupt een verklaring te krijgen. Nu kon ik er echt geen wijs uit. Al merk ik dat ik nu, bijna een week later, het ergens wel leuk vind om te fantaseren wat er nu precies gebeurd is.

The Midnight After wordt gekenmerkt door een breed scala aan bizarre personages. Zo heb je bijvoorbeeld de buschauffeur, het getrouwde koppel, de junkie, een groepje studenten en de muzieknerd. Deze muzieknerd is niet alleen mijn favoriete personage, maar ook verantwoordelijk voor mijn favoriete stukje uit de film: een sing along van Space Oddity van David Bowie!

De film deed me trouwens op sommige ogenblikken erg denken aan The Final Destination – waar ik vroeger echt enorme nachtmerries van gehad heb.

Na het zien van The Midnight After ben ik tot een belangrijke conclusie gekomen: als de apocalyps uitbreekt, dan ben ik liefst één van de eerste om te sterven. Dat klinkt misschien heel cru, maar dan hoef je al het drama van dood en verderf tenminste niet mee te maken. Dat is het gevoel dat ik heb overgehouden aan deze film – dat zegt misschien genoeg?!

Mijn conclusie: The Midnight After is visueel gezien een enorm mooie film. De cameravoering is erg sterk en het contrast tussen de levendige introductie en de leegte die hierop volgt is enorm treffend. Deze verlatenheid schept een enorm sterke sfeer gedurende de gehele film. The Midnight After heeft toffe personages en absurdistische humor, maar de morbide ondertoon werd me op een gegeven moment wel wat teveel. Bepaalde situaties grepen me bij mijn strot en lieten me niet meer los. Ik zou deze film stiekem dan ook niet aanraden, zeker omdat ik het echt als schokkend heb ervaren. Bij Battle Royale kon ik lachen om de absurde wijze waarop mensen dood gingen, maar bij The Midnight After was het horror aspect iets te veel voor mij.

S-The-Midnight-After-1Titel: The Midnight After | Regisseur: Fruit Chan | Acteurs: You-Nam Wong, Janice Man, Simon Yam | Jaar van verschijnen: 2014 | Gebaseerd op: internetverhaal Lost on a Red Mini Bus to Taipo door Mr. Pizza |Beoordeling: ★★★☆☆

Voor de snelle beslissers onder mijn Gentse lezers: vanavond is deze film
nog één maal te bekijken in het kader van One Shot Cinema in de KASK.
Tijden en meer informatie vind je hier.
Advertenties

2 gedachtes over “The Midnight After: bizarre busreis door een post-apocalyptisch Hong Kong

  1. Kiki @ De BookGeek zegt:

    Deze film klinkt spannend, maar ook eng. Toen ik zag dat het uit Hong Kong kwam, dacht ik: ‘Oeh, interessant!’, maar toen ik de trailer zag kwam ik erachter dat de film in het Kantonees is gesproken en niet in het Mandarijn Chinees. Dus ik kan het niet verstaan! :(
    Ik krijg eigenlijk zo’n The Walking Dead-gevoel bij deze film. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s