De beste online boekentips

Wanneer ik op twitter eens rondvraag waar jullie over het algemeen boekentips vandaan halen, dan worden veel zaken genoemd als vrienden, familie, boekwinkels en bibliotheken. Veel tips komen dus uit de offline wereld. Ook Goodreads en boekenblogs zijn populair! Vandaag ga ik echter – in het kader van mijn Boekvinder Challenge – op zoek naar inspirerende voorbeelden van online boekentips.

tweet-1tweet-3

Op Twitter blijkt algauw dat online boeken platforms als Goodreads en Hebban populair zijn. Bij deze twee platforms plaats je zelf recensies en beoordelingen op basis waarvan jij vervolgens gepersonaliseerde boekentips krijgt. Bovendien is er sprake van sociale interactie, doordat je vrienden kunt toevoegen en zo voortdurend op de hoogte bent van wat zij lezen. Ook mij kun je natuurlijk terugvinden op publiekslievelingen Goodreads en Hebban – voel je vrij me toe te voegen!

Daarnaast worden boekenblogs op Twitter genoemd als inspiratiebron. Alleen al in het Nederlands taalgebied bestaan er enorm veel uiteenlopende boekenblogs. Denk aan blogs die zich voornamelijk richten op Young Adult zoals Zon en Maan of meer literatuur georiënteerde blogs als Tessa Heitmeijer en Lalagè leest. Daarnaast heb je ook nog vele nicheblogs, bijvoorbeeld blogs over fantasy, horror of science fiction (deze blog^^)..

De wondere wereld die BookTube heet is echter ook groeiende in populariteit. Zelf kijk ik enorm graag naar de spontane video’s van CinderEllis. Verder ben ik (nog) niet echt thuis in deze wereld – hoewel ik wel grootse plannen heb voor het opstarten van mijn eigen kanaal! Ook uitgeverijen zien steeds meer de kracht in van YouTube. Denk aan de manier waarop A.W. Bruna booktubers in het zonnetje zet, hoe Harper Collins hierop inspeelt met haar rivalenstrijd en hoe Blossom Books zelf wekelijks vlogt.

BlossomBooks

Vandaag wil ik echter aandacht besteden aan wat onbekendere manieren om online boekentips te verkrijgen – en dan liefst zonder dat je lid moet worden of dat je zelf uitgebreid boeken moet beoordelen.

read-nextZo kwam ik tijdens mijn zoektocht via Google terecht op What Should I Read Next, een toffe site die op basis van een titel die je zelf ingeeft een hele lijst aanraders geeft. Ik nam de proef op de som! Helaas werkt het niet altijd fantastisch met Nederlandstalige titels of auteurs. Niet alle schrijvers die ik ingeef worden herkend of leiden tot aanraders. Internationaal populaire titels daarentegen geven enorm veel resultaat, maar ook hier geldt dat onbekendere titels tot minder tips leiden.De lay-out van deze site laat misschien te wensen over, maar het is natuurlijk de inhoud die telt ;) Qua functionaliteit zeker een top tip; eenvoudig en snel!

read-next-faber    read-next-mulisch

Whichbook-0Whichbook heeft weer een heel andere manier om jou een boekentip te geven. Uit een lijstje van twaalf kenmerken kies je er vier die voor jou belangrijk zijn. Per kenmerk, bijvoorbeeld de lengte van het boek, kies je vervolgens of het boek kort of lang moet zijn. Nadat je bij vier kenmerken de zogenoemde slider verplaatst hebt, krijg je direct een aantal boekentips. Per combinatie die je maakt, verschilt het aantal tips dat je krijgt.

Whichbook-1

Onderaan kun je bovendien klikken op Change to character, plot, setting. Ook hier krijg je een aantal boekentips op basis van een aantal keuzes die je maakt. Kies het geslacht, het ras en de seksuele geaardheid van je hoofdpersonage, kies één van de zeven plotstructuren en bepaal in welk continent het verhaal zich af moet spelen.

Whichbook-2

Ik vind dit een enorm toffe manier om boekentips te verkrijgen, maar persoonlijk vind ik het aantal boeken dat opgenomen is in deze database misschien iets te klein. Met de keuze voor een mannelijk, homoseksueel hoofdpersonage in een imaginaire wereld kreeg ik bijvoorbeeld slechts één resultaat.

Zelf ben ik echter vooral fan van een meer Like_Try_Why_Print_EpicFirsts
grafische manier van boekentips. Zo kijk ik altijd uit naar nieuwe edities van de Like, Try, Why reeks van Epic Reads. Ook hier wordt er vertrokken vanuit een boek dat je al gelezen hebt (net als bij What Should I Read Next) en aan deze titel wordt een nieuwe tip verbonden. Thematiek en genre gelden hierbij als codewoord. Soms werkt het bovendien ook andersom, als je een boek uit de tweede kolom al gelezen heb, dan is een boek uit de eerste kolom een aanrader.

Sowieso doen infographics over boeken het altijd goed bij mij. Ik vind het heerlijk om niet te veel tekst te moeten lezen en met een paar pictogrammen uitleg te krijgen over een verhaal. Op deze site vind je een heleboel voorbeelden van infographics over het Young Adult genre!

Hoe verkrijg jij het liefste online boekentips?

Advertenties

25 gedachtes over “De beste online boekentips

  • Marcia zegt:

   Ik heb me voor dit artikel inderdaad ook even in Librarything verdiept, na jouw tip op Twitter! Ik had wel het gevoel dat dit eigenlijk gelijkaardig is aan Goodreads. Daarnaast was ik vooral op zoek naar platformen waarbij je niet eerst lid moet worden, maar toch enorm bedankt voor de tip :D

   • セレネ zegt:

    Ja Librarything en goodreads lijken op elkaar. Daarom heb ik ook geen goodreads. Gewone Librarything aanbevelingen per boek kun je wel bekijken zonder in te loggen, maar je hebt idd wel een account nodig als het op basis van je eigen boeken gaat.

 1. daenelia zegt:

  Liefst niet. Heel eerlijk. Ik zoek het liefst zelf in een boekhandel. Het aller-allerliefst dan. De boeken en auteurs die ik zelf gevonden heb, offline, zijn de boeken de me het beste bij bleven, en waar ik het meeste van geniet.
  Goodreads, daar ben ik ook ingedoken, maar hoe voer ik alle boeken in die ik ook gelezen heb? Ik ben er té ver heen voor.
  Die aanbevelingen van What should I read netx, raken ook kant nog wel :) Gaiman en Atkinson, twee van mijn favo auteurs, maar die hebben helemaal niks nada met elkaar gemeen. Dit is net zo doeltreffend als blindelings een willekeurig lootje trekken met een titel erop :)
  Nee, ik hou het erbij dat ik zelf echt de enige ben die mijzelf van goeie boeken kan voorzien. Hoe graag ik het ook anders zag.

  • Marcia zegt:

   Zelf ga ik ook het liefst op zoek in de boekhandel! Maar aangezien ik heel graag mijn opleiding in digitale communicatie wil combineren met mijn liefde voor boeken, probeer ik zelf een nieuwe manier uit te vinden om online boekentips te geven..

   • セレネ zegt:

    Bookcrossing is ook leuk ja :) Er zijn wel meetings om boeken uit te wisselen, maar daar ben ik zelf nog nooit naartoe geweest. Een vriendin wel, dus via haar heb ik ook regelmatig nieuwe Bookcrossingboeken gekregen. Zelf vind ik ook nog wel her en der een boek (bijvoorbeeld op station Eindhoven!) en ik maak zelf ook regelmatig nieuwe Bookcrossingboeken!

 2. zwartraafje zegt:

  Ik ben al een hele tijd fan van What Should I read next. Op die manier heb ik al heel wat nieuwe auteurs leren kennen in mijn favoriete genres. Goodreads doet dat automatisch op basis van wat je leest maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daar zelden tot nooit op doorklik. Jammer dat ik je vraag gemist heb op Twitter er is namelijk nog zo’n WSIRN-achtige site maar ik kan momenteel niet op de naam komen. Als ik hem terugvind laat ik het je nog wel weten.

 3. Annabel zegt:

  Leuke tips! Zo leren we nog wat andere manieren kennen om nieuwe boeken te vinden :) om te bepalen of ik een boek wil lezen lees ik meestal reviews op Goodreads, en om nieuwe boeken te ontdekken kijk ik ook veel Booktube en laat ik me verrassen in de boekenwinkel :) Maar ik ga nu ook zeker de like, try, why van Epic Reads proberen!
  Xxx

 4. The Belgian Reviewer zegt:

  Weer iets bijgeleerd. Die Epic Reads klinkt wel heel leuk ! Zelf vind ik het écht niet moeilijk om inspiratie te vinden, ik moet gewoon naar een paar boekenblogs kijken (hun wekelijkse Stacking the Shelves op vrijdag) en ik heb op één, twee, drie weer een paar boeken die ik aan mijn eigen lijstje zou willen toevoegen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s