Mijn onbekende hobby: bordspellen

Meteen toen ik zag dat ik door Joany was getagd voor De Onbekende Hobby Tag (dankjewel!) sloeg ik aan het denken over mijn hobby’s. Heb ik wel een hobby waar de meeste mensen maar weinig over weten? Ik heb acht jaar karate gedaan, maar ondertussen ben ik gestopt, dus dat is een beetje mosterd na de maaltijd. Ik ben gek op vogels, maar meer dan er tegen praten doe ik ook weer niet.. Naast lezen, bloggen, fotografie en naar concerten gaan schoot me toch niet echt iets bijzonders te binnen. Maar: ik ben wel een fanatieke gamer. Vroeger ook op de pc, maar tegenwoordig ben ik vooral verslaafd aan bordspellen. Dus vandaag ga ik het nog een keertje hebben over mijn bordspellen verzameling.

Bordspellen-1

Verslaafd aan bordspellen

Ik denk niet dat iedereen in mijn omgeving weet dat ik graag bordspellen speel. Vaak heeft dat toch een beetje een nerderig imago – of mensen denken direct aan monopoly of mens-erger-je-niet; spellen waar ik juist een enorme hekel aan heb. Het is niet altijd gemakkelijk om uit te leggen dat er ook strategische spellen zijn en dat spelletjes spelen niet enkel voor mensen in het bejaardentehuis is.

Van kinds af aan heb ik met mijn familie veel spelletjes gespeeld, waardoor mijn liefde voor bordspellen al vroeg begon. Op de middelbare school had ik bovendien een vriendengroep met wie we fanatiek bordspellen speelden, voornamelijk Weerwolven, Cluedo en Kolonisten van Catan. Er werd zelfs een hele lijst bijgehouden met de scores.. Toen ik tijdens mijn afstudeerstage van de Hogeschool in Hilversum woonde werd ik zelfs lid van een bordspelgroep, waardoor ik niet alleen veel leuke mensen, maar ook veel nieuwe spellen zoals Hoogspanning leerde kennen.

Helaas ken ik in Gent nog niet super veel mensen die van bordspellen houden – iedere keer neem ik me voor om naar een bordspelvereniging te gaan, maar steeds komt het er niet van. Dat is eigenlijk heel jammer, want nu ben ik vaak enkel op mijn vriend aangewezen. En hoewel er hele leuke spellen voor twee bestaan, is het soms toch echt leuker om met meer mensen rond de tafel te zitten.

Dominion-1

Pure ontspanning, een leuk uitstapje en een bekentenis

Ik heb geen bepaald doel met deze hobby; voor mij is een bordspelavondje gewoon pure ontspanning of een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Hoewel ik behoorlijk fanatiek ben, zie ik het niet zitten om mee te doen aan toernooien of wedstrijden. Wel ben ik trouwens een keertje op Spiel geweest in Essen, dat is wereldwijd de grootste beurs voor bordspellen. Dat was super awesome om mee te maken en ik kwam natuurlijk met een enorme stapel spellen thuis. Maar de wedstrijden, die heb ik overgeslagen!

Trouwens nog een boardgame confession: ik heb vaak dat vage bekenden mij vragen of ze een spelletje mogen lenen omdat ze bezoek krijgen. Ik zeg dan altijd nee, omdat ik voornamelijk hele duren spellen heb en als de dood ben dat ik ze incompleet terug krijg. Bovendien denk ik niet dat het bezoek zit te wachten op een twee uur durend strategisch spel :P

Khan-2

Vooroordelen

Ik weet niet of er echt vooroordelen zijn over liefhebbers van bordspellen. Op de middelbare school kreeg onze vriendengroep wel vaak te horen dat we nerds waren, maar of dat nu echt een bekend vooroordeel is? En of dat enkel aan onze liefde voor bordspellen lag?

Zelf denk ik bij bordspellen stiekem vaak aan leuke, sociale, ietwat alternatieve mensen (bv. mooie mannen met lang haar haha). Als ik in bordspellenwinkels kom zie ik dit beeld vaak bevestigd, maar dat zegt natuurlijk weinig. Zelf ben ik tegenwoordig qua kledingstijl immers ook niet zo alternatief meer, maar dat betekent niet dat ik opeens geen bordspellen meer speel. Bordspellen zijn er niet voor niets in alle vormen en maten. Je hebt strategische spellen die zo een hele avond in beslag nemen, of korte kaartspelletjes die in een kwartier gedaan zijn. Voor ieder wat wils dus!

Heb jij een hobby waar je omgeving maar weinig over weet?

Advertenties

18 gedachtes over “Mijn onbekende hobby: bordspellen

 1. Annemieke zegt:

  Wij hebben een hele stapel spellen staan maar sinds we samen een huis hebben doen we het bijna nooit meer, wat wel zonde is. Ik wil eigenlijk wel weer eens een spellen middag/Avond inlassen. Qua onbekende hobby voor de omgeving, echt geen idee naast bloggen.

   • Annemieke zegt:

    Mijn man weet het en mijn moeder. En ik denk dat mijn schoonzusje de fb pagina van mijn blog volgt. Verder heb ik niet het idee dat iemand het interessant zou vinden om het te weten? Dus heb ik het er maar niet over, haha.

 2. Nancy zegt:

  Ik hou ook enorm van allerhande spelletjes zoals bord- en kaartspellen. Vroeger speelde ik vaak met mijn broer bordspellen terwijl we met de neefjes en nichtjes vooral kaartspellen speelden. Nu speel ik voornamelijk met vrienden en gelukkig zijn ze even enthousiast als mij als het op spelletjes aankomt.
  We gaan dus ook maandelijks naar een spelletjesavond in Gent, dus je bent nog steeds welkom :-) De volgende keer is op vrijdag 13 mei.

  Enne, als je eens een spel wilt spelen met meer dan alleen je vriend, je mag me altijd uitnodigen ;-) Ik woon niet zover van Gent en volgens mij zal ik spelletjes nooit beu worden. Volgende week probeer ik eens een volledig andere vorm van spel: een hidden room in Gent. Ik ben benieuwd wat ik daarvan ga vinden!

  Ikzelf heb geen onbekende hobby. Naast het werk wordt mijn vrije tijd vooral opgeslorpt door lezen (wat ik ook kan gebruiken in mijn job in de bibliotheek), series en films en een spelletjesavond af en toe.

  • Marcia zegt:

   Ik wil ook zo graag naar die hidden room in Gent, dat lijkt me echt fantastisch :D ik ga proberen eens naar de spelletjesavond te komen, maar tot nu toe had ik iedere keer al wat anders.. :(

   • Nancy zegt:

    Er zijn 3 verschillende hidden rooms in Gent, dus ik ben ook benieuwd of de eerste me goed genoeg bevalt om de andere ook eens uit te testen :-)

    En ik krijg een jaarabonnement voor de spelletjesavond voor mijn verjaardag, dus het komende jaar ben ik daar elke maand te vinden ;-)

 3. セレネ zegt:

  Leuk! Ik ken redelijk wat mensen die ook van bordspellen houden, maar ik speel ze zelf eigenlijk niet zoveel.

  Mijn onbekendste hobby is waarschijnlijk kleding en kostuums maken.

 4. Kiki @ De BookGeek zegt:

  Thuis heb ik niet zoveel leuke bordspellen (Stratego is de enige die wel leuk is, maar voor de rest? Niets). Dan zijn het vooral die spellen die leuk zijn om een keer gespeeld te hebben, maar dat was het.
  Of ik onbekende hobby’s heb? Niet echt. Ik ben wel heel erg geïnteresseerd in Griekse mythologie, dus daar heb ik een (kleine) verzameling van. En voor de rest… bloggen. :)

 5. Daenelia zegt:

  Ah joh, ik ben altijd zo vocaal over mijn hobbies :) En ik vind ook altijd iemand met wie ik die hobbies deel. Gaming op de pc, D&D, miniatures schilderen; ik heb collega’s die dat ook doen, dus. Maar ik werk natuurlijk ook in een omgeving waar men al snel ‘nerd’ is. Ik bedoel: IT.
  Er zijn ook websites waar je kunt zoeken naar lokale groepen die jouw hobbies en interesses delen. Meetup.com bijvoorbeeld. Er is inderdaad weinig wat leuker is dan met een wat grotere groep spelen, voor de lol.
  En wij lenen ook nooit spellen uit. Ik snap wel dat mensen willen lenen, want het zijn dure spellen. En daarom lenen we ze dus ook niet uit. Nodig ons dan maart uit voor dat gezellige avondje, dan nemen we de spellen wel mee :P

 6. The Belgian Reviewer zegt:

  Ik ben wel aangetrokken tot bordspellen als ik ze zie staan in de winkel, maar telkens denk ik dan weer dat ik me door die moeilijke spelregels moet worstelen en laat ik het zo.. Het laatste bordspelletje dat ik gespeeld heb is Middernacht Vampierenjacht. Ik kan echter niet goed onthouden :-(.

  • Marcia zegt:

   Soms word ik inderdaad weleens afgeschrikt om nieuwe spellen te proberen door de spelregels.. Een spel is meestal pas echt leuk als je het een beetje onder de knie hebt en al een aantal keer hebt kunnen spelen ;)

 7. Céline zegt:

  Ik ben echt gek van bordspelen! Enkel herken ik het probleem van ‘we zijn maar met 2 personen’! Daarom vind ik het ook fantastisch als we op reis zijn dat we samen dan met het volledige gezin een bordspel spelen i.p.v. naar de TV zitten staren. Carcasonne is echt geweldig, ook de uitbreidingen, maar Kolonisten vind ik ook echt té gek!

 8. zwartraafje zegt:

  Een vriendin me gaat normaal maandelijks één avond naar een spelclub in Gent. Alleen heb ik geen flauw idee waar ze dat doet en hoe die club juist noemt. Ik moest trouwens glimlachen toen ik las dat je gek bent van volgens. Alvast één iemand die mijn ietwat vreemde naam voor een boekenblog ok zal vinden. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s