Ik ging naar een boekenweggeefwinkel

Een tijdje geleden zag ik op Facebook een aankondiging voorbijkomen voor een wel heel interessant evenement: een Boekenweggeefwinkel in het Rabot – de multiculturele wijk van Gent. Dit evenement op initiatief van Weggeefwinkel Rabot vond afgelopen donderdagavond plaats in Barabot; recht tegenover het studentenhuis waar ik mijn eerste twee jaar in Gent heb doorgebracht.

Het idee: Iedereen mocht langskomen en gratis boeken meenemen naar huis. Ook was het mogelijk om zelf boeken binnen te brengen. Niet alleen als boekenliefhebber, maar ook uit nostalgische waarde keek ik uit naar een avondje in het Rabot. Het werd een groot succes!

Barabot-3Aangezien mijn boekenkast echt overstroomd, besloot ik van de gelegenheid gebruik te maken om zelf ook wat boeken in te leveren die ik niet meer zou gaan lezen. Hopelijk zouden deze titels een nieuw baasje vinden en kon ik er iemand anders blij mee maken.

Allereerst nam ik een aantal jeugdboeken mee: Prep, het fluisterboek, tussen vriendinnen, Isa’s droom en undercover (die laatste heb ik ooit gewonnen via een Goodreads giveaway, maar helaas was het boek niet helemaal mijn smaak). Daarnaast vond ik nog een aantal romans in mijn kast die ik nooit meer ga (her)lezen, dus ook grijs gebied, de onderstroom, chocolat, het leven is leuk, de verloren zoon en geraakt mochten op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Barabot

Aangekomen in Barabot was het me een drukte van jewelste – zoveel mensen had ik echt niet verwacht. Bij het onthaal leverde vriendlief en ik allebei een stapel boeken in en daarna liepen we langs de tafels. Al heel snel na onze binnenkomst zagen we er mensen met ‘onze’ boeken vandoor gaan (mijn vriend had ongeveer net zo’n stapel boeken als ik binnengebracht). Fijn om te zien dat de boeken zo gemakkelijk een nieuw huis vonden!

Door de drukte was het soms wel wat moeilijk om het boekenaanbod te bekijken en algauw dacht ik dat ik met lege handen naar huis zou gaan. Ik zag voornamelijk veel oude boeken – enorm vergeeld en sommigen vielen zelfs al uit elkaar. Om de één of andere reden spreken zulke boeken me per definitie al niet aan (hoewel ik diep vanbinnen natuurlijk heel goed weet dat het de inhoud is die telt..). Bovendien had ik door de drukte al behoorlijk snel geen zin meer om te kijken, maar mijn vriend had – zoals gewoonlijk – meer geduld dan ik.

Barabot-1
Onderweg naar de uitgang ontdekte ik opeens een doos die onder de meest populaire tafel was geschoven en hierin vond ik drie science fiction klassiekers in een kleurrijke pocketversie: De Tijdmachine en De Onzichtbare Man van H.G. Wells en De Reis om de Wereld in 80 Dagen van Jules Verne. Toch nog wat in mijn straatje gevonden! Enorm blij met deze vangst ging ik richting de uitgang, waar ik zag dat ook Jimi met drie boeken naar huis ging.

Ik vind de Boekenweggeefwinkel een erg goed initiatief; op deze manier heb ik mijn kast een beetje opgeruimd en andere mensen blij kunnen maken met mijn afdankertjes. Elf boeken bracht ik binnen (waarvan zeven ongelezen) en ik nam er drie weer mee naar huis. Dat betekent in totaal acht boeken minder in mijn kast en vier minder ongelezen boeken op de teller. Een win-win situatie dus!

Wat doe jij met overtollige boeken in je boekenkast?
Barabot-2

Advertenties

12 gedachtes over “Ik ging naar een boekenweggeefwinkel

  • Marcia zegt:

   Er lagen inderdaad nog meer boeken in deze reeks, maar dat waren titels waarbij ik verwachtte dat ik ze niet zo snel zou gaan lezen.. dus besloot ik alleen de SF mee te nemen en de rest voor andere mensen over te laten ;)

 1. runawayisabella zegt:

  Wat leuk, zo’n avond! Ik heb niet echt veel overtollige boeken, maar op het centraal station Utrecht heb je boekspot. Het is een soort ruimte waar je boeken heen kunt brengen en andere mensen mee kunnen nemen om te lezen. Ik ben zeker van plan om daar wat boeken heen te brengen die ik niet meer lees :)

 2. zwartraafje zegt:

  Echt een superleuk initiatief. Misschien moet ik toch maar eens opzoeken of er in Antwerpen of omgeving niet ook zoiets bestaat. Momenteel hangt het er een beetje vanaf wat ik met de boeken doe die wegmogen. Sommige geef ik cadeau, sommige gaan naar de Kringloopwinkel en andere probeer ik nog te verkopen zodat ik mijn boekenbudget wat kan aanvullen. Ik heb ook al is een deel boeken aan de plaatselijke bibliotheek geschonken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s