Hoe de teller van mijn TBR drastisch daalde

Al tijden kampte ik met een probleem. De stapel ongelezen boeken in mijn kast bleef maar groeien en ik wist niet meer waar ik moest beginnen om deze een kopje kleiner te maken. Vele koopjes die ik meenam van bijvoorbeeld het boekenfestijn stonden al jaren te verstoffen in mijn kast. Boeken die me jaren geleden enorm aanspraken, maar van een genre (voornamelijk paranormal romance) dat ik ondertussen ontgroeid ben. Ik besloot eens langzaam te beginnen aan het opruimen van mijn boekenkast.

Allereerst ging ik vorige week donderdag naar een boekenweggeefwinkel in Gent Rabot waar ik elf boeken weggaf aan het goede doel; zijnde andere mensen die van lezen houden. Hiervan waren en zeven ongelezen, maar aangezien ik ook drie nieuwe boeken mee naar huis nam, daalde mijn tbr slechts met vier boeken.

Barabot

Deze boeken mochten op zoek naar een nieuw baasje!

Vervolgens besloot ik een aantal van mijn Engelstalige boeken te verkopen. Ik maakte een eerste selectie van boeken waarvan ik zeker wist dat ik ze nooit meer ging lezen en plaatste deze op facebook. Ondertussen heb ik er elf verkocht, waarvan negen ongelezen. Zo heb ik in totaal dus al veertien boeken van mijn TBR kunnen strepen door ze te verkopen of weg te geven aan andere lezers!

En dan te bedenken dat dit pas mijn eerste kleine boekenkastopruiming was. Aangezien ik merk dat het me een goed gevoel geeft om anderen blij te maken met boeken die ik toch nooit ga lezen (tegen een kleine vergoeding of niet), ga ik in het voorjaar zeker nog eens met de bezem door mijn boekenkast.

Bibliotheekbezoek-08-03-2016

Tegenwoordig kom ik ook weer vaak in de bibliotheek.

Momenteel staat de teller ongelezen boeken  op 77, alweer een stuk lager dan de 96 waarmee ik dit jaar begon. Toch gaat het niet zo snel als ik zou willen; ik las de afgelopen maanden veel boeken uit eigen kast, maar kocht en kreeg er ook behoorlijk wat bij. Daarnaast probeer ik dit jaar iedere maand een serie uit eigen kast te herlezen en heb ik ook de bibliotheek opnieuw ontdekt. Hierdoor gaat het misschien wat trager, maar ik ben er zeker van dat ik tegen eind 2016 mijn doel bereikt heb en dat mijn TBR dan geslinkt is tot maximaal 40 boeken. Tenminste, als ik mijn koopwoede een beetje onder controle kan houden dit jaar.. ;)

Hoeveel ongelezen boeken staan er bij jou in de kast?

Advertenties

16 gedachtes over “Hoe de teller van mijn TBR drastisch daalde

 1. Annabel Rianne zegt:

  Goed idee om hiermee te beginnen :)
  Ik heb een stuk of 10 boeken die ik nog graag wil lezen (die heb ik in het afgelopen jaar aan mijn collectie toegevoegd) en nog zo’n 15 ongelezen boeken waarvan ik twijfel of ik ze ooit aan zal raken… Maar ik heb ze cadeau gekregen of ze hebben emotionele waarde, dus ik weet niet of ik ze weg kan doen… Ik bewaar ze nog eventjes denk ik! :p
  Xxx

 2. jacolinemaes zegt:

  Ik heb op dit moment 74 ongelezen boeken en ik hoop over een halfjaar toch zeker wel onder de vijftig te zitten (en dan heb ik veel meer gekocht dan ik nu in plan). Maar de afgelopen paar weken zijn er ook ineens heel veel boeken bij gekomen, want dat krijg je als de bieb boeken uitverkoopt en je ook in andere boekenwinkels afgeprijsde boeken ziet staan die je echt wilt hebben. Overigens moet ik wel zeggen dat ik nu ook bijna geen boeken koop waarvan ik later spijt heb en meestal lees ik ze redelijk snel na het kopen.

  • Marcia zegt:

   Ja tegenwoordig ben ik inderdaad ook veel beter met boeken kopen – alleen die ik echt wil lezen mogen mee naar huis! En die lees ik meestal dan ook behoorlijk snel, terwijl de ongelezen boeken er soms al jaren liggen..

 3. daenelia zegt:

  Ik heb denk ik op de directe stapel 4 boeken liggen. Tegenwoordig komt mijn stapel niet boven de 5 uit. Dus misschien dat dat met de jaren komt…
  Ik heb wel boeken die ik nog weg ga geven, via Bookcrossing waarschijnlijk, omdat ik ze na het lezen zo erg vond dat ik ze liever aan iemand geef die er wel chocola van kan maken. Niet iedereen hoeft ieder boek leuk te vinden. En er is altijd wel iemand die je blij kunt maken meet een boek wat je zelf toch niet zo trok.

 4. セレネ zegt:

  Dit is mijn huidige TBR-stapel. Dat zijn op dit moment 121 fictieboeken en 39 non-fictieboeken.
  Mijn doel is om tenminste met de fictieboeken wel onder de 100 uit te komen dit jaar :) Maar ik herlees ook best wel veel, dus dan gaat het natuurlijk minder hard.
  Als ik een boek herlees en ik vind het toch niet leuk meer (ik ga het niet nog een keer lezen), dan gaat-ie toch mijn kast uit. Beetje ruimte maken :P Sowieso wil ik eind dit jaar geen boeken meer horizontaal boven op andere boeken hebben liggen. Alles moet rechtop in de kast kunnen staan~!
  Als er trouwens titels op mijn TBR staan waar je nieuwsgierig naar bent, let me know, dan lees ik die eerder :)

 5. zwartraafje zegt:

  Dat is ook bij mij de snelste manier om mijn TBR-aantal te laten zakken. Ik deed het al enkele keren vermits ik de laatste jaren andere boeken ben gaan lezen als vroeger. Momenteel staan er nog enkele twijfelgevallen in de kast. Ze mogen nog even blijven maar zodra ik plaatsgebrek heb moeten ze plaats maken voor nieuwe aanwinsten.

  Eigenlijk zou ik eens foto’s moeten maken van de boeken die apart liggen. Misschien is er wel iemand geinteresseerd om te ruilen of zo. Jouw FB-post heb ik blijkbaar helemaal gemist.

 6. Rowan zegt:

  Jep, ik heb hetzelfde probleem! Al wil ik alle boeken van mijn TBR nog wel heel graag lezen en kan ik er bijna geen weg doen.. Heb nu een stapeltje van 6 die ik maar niet verkoop, dus die ga ik binnenkort naar de Kringkoop brengen, want anders komt er echt nooit een einde aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s