7x Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Verhalen die zich afspelen in een post-apocalyptische wereld zijn mijn persoonlijke favorieten. Wanneer de wereld zoals wij die kennen vergaan is en mensen moeten vechten om te overleven, zit ik op het puntje van mijn stoel. Natuurlijk is dit thema goed vertegenwoordigd in het Young Adult genre, maar vandaag zet ik juist een aantal ‘volwassenen boeken’ op een rijtje.

Alles-Wat-Er-Was-4
Alles wat er was
van Hanna Bervoets vertelt het verhaal van acht mensen die voor onbepaalde tijd opgesloten zitten in een schoolgebouw.  Ze kwamen hier samen voor de opnames van een wetenschapsprogramma, maar door een enorme knal is dit programma er nooit gekomen. De autoriteiten geven de opdracht ramen, deuren en gordijnen te sluiten en te blijven waar je bent. Tv-redactrice Merel ziet dag na dag de voedselvoorraden slinken terwijl de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger oplopen.. Alles wat er was is een beangstigend, maar vooral ook wondermooi verhaal van de schrijfster die eerder al met Efter wist te verrassen. Ontzettend pakkend geschreven en met een vleugje maatschappijkritiek – nu al één van de toppers die ik in 2016 las.

De-Verloren-GeneratieDe Verloren Generatie, de Nederlandse vertaling van The Children of Men, schetst een wereld zonder kinderen. De mensheid is niet langer vruchtbaar en sterft langzaam maar zeker uit. Wat doet het met je als je weet dat jouw generatie de laatste zal zijn? En hoe ziet een wereld zonder kinderen er eigenlijk uit? Wat De Verloren Generatie bovendien ook zeer interessant maakt is het feit dat dit boek zich afspeelt in een wel heel nabije toekomst, namelijk het jaar 2021. Laten we hopen dat de mensheid tegen die tijd gewoon nog vruchtbaar is! Tip: Kijk ook zeker de fantastische verfilming onder regie van Alfonso Cuarón.

Station-Elf-2Station Elf vertelt over een post-apocalyptische wereld, twintig jaar na de uitbraak van de dodelijke Georgische griep. Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren liggen overal op de loer. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan? Met behulp van sprongen in de tijd en veel verschillende personages schetst Emily St. John Mendel een ijzersterk verhaal – waarvan je als lezer maar al te graag de puzzelstukjes bij elkaar zoekt.

De-WegIn De weg maken we kennis met vader en zoon die moeten overleven in een post-apocalyptische wereld. Ze doorkruisen een het verwoeste landschap op weg naar de kust, in de hoop daar meer warmte te vinden en dus meer kans om te overleven.
De poëtische schrijfstijl maakt De Weg een genot om te lezen, terwijl het hartverscheurende verhaal over de vergane wereld een weg naar je ziel vreet. Houd zakdoekjes gereed en leer te genieten van de wereld zoals hij nu is – je weet maar nooit wanneer het te laat is.. Ook dit boek heeft trouwens een zeer mooie verfilming gekregen, met duistere decors, overtuigende acteerprestaties en droevige flashbacks. Een aanrader!

The-Girl-With-All-The-Gifts-1
Het meisje met alle gaven heeft een zeer originele post-apocalyptische invalshoek. Mijns inziens is dit een boek dat je zonder te veel voorkennis op moet pakken, om je vervolgens te laten verrassen door de fantastische schrijfstijl en het ingenieuze verhaal van M.R. Carey. De toekomstige wereld wordt niet alleen tot in de puntjes uitgewerkt, ook de verklaring hiervoor is waterdicht. Onvoorspelbaar en verrassend.

siloSilo van Hugh Howey staat al een enorme tijd op mijn To Be Read-lijstje. De Engelse variant Wool staat zelfs al een jaar ongelezen in mijn boekenkast – hier moet ik nodig verandering in brengen want de synopsis klinkt awesome.
Omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, leven de mensen in een silo onder de grond. Als sheriff Holston na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit de silo te verlaten, neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen.
Ik heb over deze reeks niets dan goeds gehoord, dus ik hoop er snel tijd voor te kunnen maken. Vorige maand verscheen trouwens een nieuw boek van Hugh Howey in het Nederlands: Zand.

Bibliotheekbezoek-08-03-2016
“Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro…”
Onlangs leende ik Metro 2033 van Dmitry Glukhovsky uit de bibliotheek. Helaas had ik door de drukte omtrent mijn afstuderen geen tijd om het boek te lezen voor de uiterste inleverdatum, maar alleen al het eerste hoofdstuk zag er veelbelovend uit. Hopelijk kan ik dit boek zeer binnenkort een tweede kans geven!

Wat is jouw favoriete post-apocalyptische verhaal?

Advertenties

16 gedachtes over “7x Post-apocalyptische boeken voor volwassenen

 1. Isabelle zegt:

  Ik vond The Girl With All The Gifts ook zo’n ontzettend goed boek! En inderdaad vooral goed om er zonder voorkennis in te gaan. Ik had zelf vooraf een heel ander idee bij het boek haha.
  Verder staan er ook echt nog een hoop boeken in dit lijstje die ik graag wil lezen, even m’n tbr updaten ;)

 2. daenelia zegt:

  Oh mijn hemel, ik kan The Road echt niet nog een keer lezen. Ja, ontzettend mooi geschreven, maar oh zo ontzettend zielig!
  Ik ben wel erg van The Handmaiden’s Tale (Atwood), wat er wel een beetje in past. En Children of Men gaan we binnenkort zien. De dvd is binnen :)

 3. Jantine zegt:

  De trilogie die Lalagé noemt (‘Oryx and Crake’, ‘The Year of the Flood’ en ‘MaddAddam’) is bij mij zeker favoriet. Ook omdat er toch wat hoop uit spreekt: ondanks de verschrikkingen zijn er mensen die overleven, en een nieuw leven opbouwen.

  • Marcia zegt:

   Toen ik deze blogpost anderhalf jaar geleden schreef had ik de Oversteek trilogie nog niet gelezen, ondertussen wel. En ik ben inderdaad groot fan <3 echt een fantastische post-apocalyptische totaalervaring!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s