7x Dystopische boeken voor volwassenen

Vorige week maakte ik een lijstje van post-apocalyptische boeken voor volwassenen. Via verschillende social media kanalen kreeg ik positieve reacties binnen, dus ik besloot om jullie nogmaals een lijstje met boeken voor volwassenen voor te schotelen. Deze keer is het thema: dystopieën.

De-Cirkel-thumbDe Cirkel van Dave Eggers brengt een zeer realistische toekomstvisie, waarin het internet een wel heel grote rol speelt. Hoofdpersonage Mae Holland is intens gelukkig als ze wordt aangenomen bij De Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Steeds meer raakt Mae gefocust op haar online identiteit en steeds minder komt ze in contact met de echte wereld. Hoewel Mae als personage misschien iets te naïef is en zich te gemakkelijk laat brainwashen, is dit boek een zeker aanrader. De Cirkel wijst ons op de downside van het internet en heeft je van begin tot eind in haar greep.

 

Heerlijke-Nieuwe-WereldHeerlijke nieuwe wereld, oftewel Brave New World, is mijn favoriete science fiction klassieker. In dit boek schetst Aldous Huxley een bijzondere toekomst: kinderen komen ter wereld door middel van genetische manipulatie en woorden als ‘vader’ en ‘moeder’ zijn verboden. Het dagelijks leven staat in het teken van entertainment, voornamelijk geboden door drugs en seks. Een intrigerende  en realistische toekomstvisie, die meer dan 80 jaar na publicatie nog altijd actueel is.

 

HB Efter VV v001indd.inddIn Efter beschrijft Hanna Bervoets een wereld waarin de liefde als psychische aandoening wordt gezien. De medische industrie is in rep en roer; er openen klinieken tegen liefdesverslaving en farmaceuten gaan de strijd aan om als eerst een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt te brengen. Niet alleen het originele plot maakt Efter tot een heerlijk boek; het verhaal wordt gedragen door een breed spectrum aan personages die allemaal op de één of andere manier in verband staan met het geneesmiddel Efter.

In De Dag der Dagen wordt een toekomstDag-Der-Dagen geschetst waarin een computersysteem het leven van haar inwoners bepaalt –  zo beslist UniComp bijvoorbeeld over je baan en je partner, bestaan er maar vier jongensnamen (Li, Bob, Jezus en Karl) en vier meisjesnamen (Yin, Peace, Mary en Anna) en ziet iedereen er hetzelfde uit. Er bestaan geen landen meer; iedereen is onderdeel van De Familie en houdt zich braaf aan alle regeltjes. Deze klassieker van Ira Levin zet je aan het denken. Als iedereen hetzelfde denkt en er hetzelfde uitziet, wat voeg jij als ene persoon dan nog toe aan de wereld?

 

Het-verhaal-van-de-dienstmaagdOok Het Verhaal van de Dienstmaagd mag niet ontbreken in deze lijst. In deze klassieker van Margaret Atwood worden vrouwen enkel en alleen als broedmachines gezien. De wereld van ons hoofdpersonage Offred bevat een sombere toekomstvisie waarin vrouwen enkel en alleen als broedmachines worden gezien. Offred mag zelfs haar eigen naam niet meer gebruiken; haar nieuwe naam betekent letterlijk dat ze het eigendom is van Commander Fred. Een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie die je doet nadenken over de voorplanting, vruchtbaarheid en de zin van het leven.

 

1984-2

1984 is misschien wel de bekendste  dystopische roman voor volwassenen, alleen al door de uitspraak Big Brother is watching you. In dit boek van George Orwell staat de (kansloze) strijd van het individu tegen het totalitair regime centraal. Winston Smith, ambtenaar op het ministerie van Waarheid, strijdt tegen de alles doordringende Partij, om zijn gedoemde liefde voor Julia te rechtvaardigen. Een klassieker die je gewoon gelezen moet hebben!

 

het-laatste-woordHet laatste woord van Alena Graedon schetst een toekomst waarin boeken collector’s items zijn geworden en technologie ons leven beheerst. Wanneer een mysterieus virus uitbreekt waardoor mensen wartaal beginnen uit te slaan, gaat Ana wanhopig op zoek naar haar vader Doug.Doug werkte aan de laatste gedrukte editie van de North American Dictionary of the English Language toen hij plotseling verdween. Met zijn verdwijning lijkt ook het lemma waarin hij werd genoemd te zijn gewist. Samen met de verlegen lexicograaf Bart moet Ana haar weg zien te vinden in een wereld waarin communicatie allengs onmogelijk wordt en iedereen om haar heen een reden lijkt te hebben om tegen haar te liegen.

Wat is jouw favoriete dystopische verhaal?

Advertenties

9 gedachtes over “7x Dystopische boeken voor volwassenen

 1. Chantal zegt:

  ‘The Circle’ heb ik gisteren uitgelezen voor mijn studie. Je kunt er inderdaad af en toe een kritische kanttekening bij plaatsen, maar het is zeker een goed boek! ‘Efter’ wil ik nog graag lezen.

 2. Nancy zegt:

  Deze moet ik nog allemaal lezen! Er zitten alvast een paar bij die op mijn ooit nog eens te lezen lijst staan ;-)
  Ik denk onmiddellijk aan De Wand van Marlen Haushofer.
  Op de grens tussen volwassenen en jongeren: Z van Zachariah van Robert O’Brien.
  Die vond ik allebei wel goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s