Matched: uitgehuwelijkt door de regering

Met de komst van het mooie weer besloot ik om de romantische Matched trilogie van Ally Condie te herlezen voor mijn persoonlijke reread challenge. Het eerste deel stelde alvast niet teleur: hoewel ik in enige mate wat actie miste, was het verhaal aangenaam om te lezen en vond ik de toekomstvisie erg sterk en interessant.

In de toekomst is het dagelijks leven, tot in de kleinste details, in handen van de Society. Hoofdpersonage Cassia kan haar geluk niet op als ze gematcht wordt met haar beste vriend Xander; dit is voor haar het ultieme bewijs dat de Society perfect is. Al snel komen er echter breuklijnen in dit perfecte voorkomen..

Cassia wordt per abuis aan nóg een jongen gematcht en hierdoor krijgt ze steeds meer in de gaten dat de Society iets te verbergen heeft. Wanneer Cassia een steeds kritischere houding ontwikkelt, moet ze oppassen dat de regering niet besluit om maatregelen te nemen..

Het leukste aan Matched vind ik de geschetste toekomstvisie. Het feit dat de Society het leven van haar inwoners tot in de kleinste details bepaalt, vind ik persoonlijk heel intrigerend. Van je werk en je partner tot hoe oud je wordt en wat je eet – alles wordt besloten door de Society. Hoewel dat op het eerste gezicht misschien heel handig klinkt, ontdekt Cassia al heel snel dat haar wereld niet zo perfect is als zij denkt. Een thema dat me tijdens het herlezen trouwens enorm deed denken aan klassieker This Perfect Day – waarin een computersysteem over alle details van het dagelijks leven beslist.

Wel moet ik zeggen dat het verhaal van Matched behoorlijk weinig actie kent. Tijdens het lezen vond ik het nooit saai en stoorde het gebrek aan actie me niet echt, maar achteraf vroeg ik me wel af wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt was in deze 366 pagina’s.

De focus van het verhaal ligt voornamelijk op het romantische aspect. Hoewel Cassia gekoppeld is aan Xander, begint ze langzaam maar zeker gevoelens te krijgen voor iemand anders. Normaal gezien heb ik echt een hekel aan dergelijke liefdesdriehoeken, maar ik had in Matched wel het gevoel dat het klopte. Er is geen sprake van insta love en Cassia probeert bovendien haar ontluikende verliefdheid – zeker in het begin – tegen te houden. Xander daarentegen zou wel iets harder mogen vechten voor Cassia..

Al met al is Matched een heerlijk boek om te lezen bij dit zomerse weer. Een vermakelijke toekomstvisie in combinatie met een romantisch verhaal zorgt voor een boek dat gemakkelijk weg leest en allesbehalve saai is. Er had misschien iets meer actie in het verhaal gemogen, maar nergens was het boek echt saai. Ik kan me echter wel herinneren dat ik de rest van de serie heel wat minder vond, dus ik hoop dat het vervolg Crossed bij het herlezen mijn hart weet te stelen.

Heb jij de Matched trilogie al gelezen?

Titel: Matched | Auteur: Ally Condie | Serie: Matched #1 | Uitgeverij: Razorbill | Jaar van verschijnen: 2010 | Beoordeling: ★★★★☆

machedMatched verscheen in het Nederlands bij Lemniscaat.
Advertenties

10 gedachtes over “Matched: uitgehuwelijkt door de regering

 1. Isabelle zegt:

  Ik heb met heel veel moeite het eerste boek uitgelezen en heb alleen de eerste paar bladzijden van deel 2 gelezen. Ooit wil ik de serie nog wel eens afmaken maar het staat erg laag op m’n prioriteitenlijstje. Ik denk dat het vooral komt omdat er voor mijn gevoel echt niks gebeurd…

 2. mariaharut zegt:

  Matched was ZO leuk!! En de love triangle was volgens mij helemaal niet storend ofzo. En zoals jij al zei, Xander zou echt wel wat meer mogen vechten voor Cassia (maar ik ben en blijf team Ky ;) )

 3. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Op dit moment staat alleen Reached nog ongelezen in mijn kast. Ik was van plan om het te gaan lezen nadat k de boeken uit heb die ik nu lees. Matched vond ik redelijk leuk en Crossed was een echte teleurstelling, dus we zullen zien wat ik van Reached ga vinden…

  • Marcia zegt:

   Hopelijk weet Reached het tij te keren ;) Ik kan me alleen herinneren dat ik het tweede deel niet zo goed vond, over Reached weet ik letterlijk niets meer..

 4. Annabel Rianne zegt:

  Het verhaal klinkt interessant! Ik heb ze al klaar liggen in eBook-formaat, maar ben er nog nooit aan begonnen… Ik hoor best veel negatieve reacties op boek 2 en 3. Ben dus heel benieuwd wat jij van het tweede en derde deel gaat vinden tijdens deze reread!
  Liefs xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s